2010 yılında yapılan bir toplantıda, TÜRKSOY tarafından öneri olarak sunulan, Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulaması kabul edilmiştir. Bu doğrultuda, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak da, Eskişehir seçilmeye layık görülmüştür. Bu uygulamanın amacı ise, Türk kültürünün temel yapılarını ve maneviyatını ortaya çıkarmak, çeşitli Türk devletleri arasında kaynaşma, hoşgörü ve sevgi bağları kurmak, Türk kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmak, Türk kültürünü korumak, Türk kültürünün bilinmeyenlerini araştırmak ve gün yüzüne çıkarmak gibi ilkelerdir.
Kültür Şehri Eskişehir
Eskişehir…Buram buram tarih ve kültür kokan şehir. Farklı kültürlerin bir araya gelerek, kültürlerin harmanlandığı bir şehir. Burada en önemli etken, bu şehre Türkiye’nin dört bir yanında gelen öğrencilerdir. Öğrenci kenti diye anılan bu şehre, adeta kültür yağmaktadır ve yurdun dört bir yanından gelen farklı farklı kültürler, bu şehirde harmanlanmaktadır. Bu şehir, öğrenci kenti dışında da, bir çok sıfatı hak eden bir şehirdir. Özellikle tarihi açıdan bakıldığında, bir çok yenilik bu şehirde gerçekleşmiştir. Ve yeniliklerin bazıları, şehirdeki müzelerde sergilenmektedir. Bunlardan birine örnek verilecek olunursa eğer, ilk akla gelen şey Devrim arabalarıdır. Devrim arabaları, bu şehirde üretilmiş ve halen bu şehirdeki bir müzede sergilenmektedir.
Yine Türk eğitim tarihinde oldukça fazla yeri ve önemi olan Köy Enstitüsü, Eskişehir’in Mahmudiye bölgesinde açılmıştır. Eğitim sistemine oldukça yenilik ve farklı bir bakış açısı getirmeyi başaran Köy Enstitüleri, ilk olarak Eskişehir’de uygulanmıştır. Ve bu şehir, Cumhuriyet’in açılan ilk Temyiz Mahkemesi özelliğini de bünyesinde barındırmaktadır. Yine Atletizim sporunun gerçekleştirildiği Türkiye Şampiyonası, bu şehirde gerçekleştirilmiştir.
Şehir Eskişehir’'dir.
Eskişehir, şehrin çeşitli yerlerinde bulunan parklarıyla, adeta bir tablo görüntüsünü barındırmaktadır. Eskişehir’in en büyük parkı olma özelliği taşıyan Kent Park, tam 400 bin dönümlük arazi üzerine kurulmuştur ve Türkiye’nin ilk yapay denizi ve kumsalı bu parkta yer almaktadır. Yine Eskişehir’in porsuk nehri, bu parktan akmakta ve buradaki gondollarla, şehir merkezine gezinti yapılmaktadır. Şelale Park, şehrin biraz üst noktasında yer almaktadır ve şehri insanların ayaklarının altına sermektedir. Bu yönüyle, Şelale Park, şehrin bir tablo görüntüsünü andırdığı en güzel noktalardan birisi olma özelliği taşımaktadır. Bir diğer park ise, masal parkı diye de adlandırılan Sazova Kültür Parkıdır. Buradaki masal şatosu, masallarda yer alan şato tarzında tasarlanmıştır ve bu şatodaki her kule, dünyanın en meşhur ve en güzel kulelerini yansıtmaktadır. Ve Türkiye’nin en büyük uzay üssü, bu parkta yer almaktadır.
Şehrin Odunpazarı ilçesinde yer alan tarihi Odunpazarı evleri, sadece Türkiye açısından değil, dünya açısından da çok önemli bir yapıdır. Bu evler, dünya çapında oldukça ünlüdür ve koruma altına alınmıştır. Ve cam sanatları müzesi, camdan sanatın nasıl yapıldığı konusunda en iyi örneklerden birisidir. Şehirdeki tramvaylar, bu şehre ayrı bir hava katmakla beraber, çibörek ve met helvası, bu şehrin meşhur yiyeceklerindendir. Yine bu şehir, Türkiye’deki önemli havacılık noktalarından birisini oluşturmaktadır.
Öğrenci Kenti Eskişehir
Eskişehir ili, günümüzde daha çok öğrenci şehri diye anılmaktadır. Bu şehrin böyle anılmasında en büyük neden ise, bu şehirde yer alan üniversitelerdir. Oldukça köklü bir üniversite olan Anadolu Üniversitesi, Türkiye’nin en büyük 10 üniversitesi arasında yer alırken, bütün dünyaya örnek olabilecek nitelikteki açıköğretim sistemi, bu üniversite bünyesinde yer almaktadır.
Örgün ve açıktan okuyan öğrencileriyle, bu üniversite, şehrin öğrenci kenti olarak anılmasında en büyük etkendir. Ve bir diğer üniversite olan Osmangazi Üniversitesi. Şehrin biraz dışında kalan bu üniversite, Anadolu Üniversitesi bünyesindeyken, bu üniversiteden kopup ayrı bir üniversite niteliği kazanmıştır. Üniversite bünyesindeki Tıp Fakültesi, oldukça kaliteli ve üst seviyede olup, Tıp Fakültesi Hastanesi, vatandaşlara hizmet vermektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.