Günümüzde hobiler, insanlar için hoşça ve eğlenceli zaman geçirmek adına oldukça önemli hale gelmiştir. Her tarzda ve zevkte insanı ilgilendiren bir hobi türü bulunmakla birlikte, özellikle ev hanımları için, ahşap boyama sanatı, büyük bir ilgi görmektedir. Uygulanışı oldukça zevkli ve basit olan bu sanat için, öncelikle bazı malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu malzemeler, boyanacak ahşaba uygun boyutlarda fırça, su bazlı boya, numarası sıfır olan bir adet zımpara, su kabı ve gazete gereklidir.

Ahşap boyama sanatında, işe ilk olarak boyanın hazırlanmasıyla başlanılmalıdır. Bu sanatta, boya akıcı seviyede olmalıdır. Çünkü boyanın akıcı seviyede olması, boyama esnasında ahşapta pütürler olmasını engellemektedir. Boya ne çok akışkan, ne de çok koyu olmalıdır. Boyanın yoğunluk seviyesi, su ile ayarlanmalıdır. Boyanın fazla akışkan olması, boyanacak ahşabın boya tutmasını engelleyebilmektedir.

Boya uygun kıvama getirildikten sonra, obje boyamaya uygun olarak hazırlanmalıdır. Burada, ahşabın kaliteli olması, boya tutmasını kolaylaştırmakta ve ahşaba istenen görüntü verme işlemi kolaylaşmaktadır. Eğer ahşapta boşluklar varsa, bu başlıklar macun yardımıyla doldurulmalı ve ardından kuruması için 10 dk kadar beklenilmelidir. Ahşap, boyama öncesinde zımparalanmalıdır. Bu zımparalama  işleminin ardından, ahşap bir bez ile temizlenmelidir.

Boya ve ahşabın hazırlanmasının ardından, boyama işlemine geçilmektedir. Öncelikle fırça suya hafifçe batırılmalıdır. Eğer fırça  fazla sulu olursa, fırça gazeteye sürülerek, fırçanın su oranı azaltılabilir. Ardından, fırça boyaya batırılmalıdır. Boyama işleminde, ahşabın düz bloklar halinde düşünülmesi, hem boyamayı kolaylaştırır, hem de boyamanın kalitesini artırır. Bu açıdan, fırça, ahşabın üzerinde düz bloklar halinde gezdirilmeli ve asla bir blok bitmeden yan bloğa geçilmemelidir. Bu yöntem ile, 1. kat boyama işlemi bitirilmelidir.

Ahşabın üzerinde ilk kat boyandıktan sonra, ahşap yaklaşık 15-20 dakika kadar bekletilmelidir. Bu sürede, ahşap kuruyacaktır. Kuruma işlemi sonrasında, ahşap tekrar zımparalanmalı ve ardından silinmelidir. Bu işlem sonucunda, ahşap yumuşak bir yapı alacaktır. Bu yumuşaklık, el ile hissedilebilir. Sonrasında, ahşap aynı yöntemle, tekrar boyanmalıdır. Bu işlemde, boyanın kalitesi ve rengine göre, 2 veya üç kat boya atılması gerekebilir. Genelde ideali, iki kat boyadır. Burada boyama işlemi bitmiştir ve eğer istenirse, ahşaba vernik atılabilir. Bu işlemlerde, ahşaba boyayla istediğiniz şekilleri verebilirsiniz.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi