Gündelik hayatımıza yakın zamanlarda giren elektronik kitap, elektronik mürekkep teknolojisi ile en parlak dönemini yaşıyor. Amerika yayıncılık verilerine göre, ABD'de yayıncılık sektörünün 2006 ve 2009 yılları arasında yüzde iki oranında küçülürken, aynı dönemde e-kitap artış oranı yüzde 476 oranında büyümüştür. Detaylı bilgi.

Elektronik kitabın mucidi ve teknoloji medyumu Michael S. Hart'a göre "e-kitap havadan sonra en çok ihtiyaç duyduğumuz şey" .

Elektronik mürekkep teknolojisi elektronik kitapları en verimli ve en doğal haliyle okumayı amaçlıyor. Bu teknolojide göz yorgunluğuna yol açacak ekran aydınlatması yerine ortamın ışığından yararlanılıyor. Böylece güneş ışığında dahi gözü yormadan keyifli bir okuma imkanını sunuyor. Kindle touch sahip olduğu özellikleri ile elektronik mürekkep teknolojisinin getirdiği konforu okuyucuya fazlasıyla sunan bir ürün. Peki bu cihazı böylesine kullanışlı yapan özellikleri ne? Kişisel gözlerimden de yararlanarak hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

1-Genel özellikleri

1. 1-Dil desteği

İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca İtalyanca ve Brezilya Portekizce dillerini destekliyor. Türkçe desteği bulunmuyor. Ancak e-kitaplarda Türkçe karakterleri göstermede sorun gözükmüyor.

1. 2 sistem gereksinimi

Cihazın çalışması için bir sisteme bağımlılığı yok. Çünkü bağlantısız kablo ağı aracılığıyla bir bilgisayara gereksinim olmadan kitap ve uygulama indirilebiliyor. Cihaz, bilgisayar ile USB 2. 0 protokolünü aracılığıyla uyum sorunu yaşanmadan bağlanıyor.

1. 3 Ekran özellikleri

Cihaz optimize edilmiş özel bir ses çıkışı ve font teknolojisini içeren 600×800 ekran çözünürlüklü 16 düzey gri tonlamayı içeren 6 inçlik çoklu dokunmatik bir ekrana sahip. Pearl ekran denilen bu sistemde görüntüler daha net. Böylece gündüz ışığında bile parlama olmadan okunabiliyor.

Karmaşadan uzak sade menüsü ile okumak gerçekten keyifli. Cihazda sayfa çevirme tuşları yok. Sadece bir ana ekran tuşu var. Her şeyi ekranın belli bölgelerine parmağın ufak dokunuşu ile hallediyoruz. Ekran tazeleme hızı ve tepki verişi son derece hızlı olduğu için sayfa çevirme tuşları olmamasından doğan eksikliği kapatıyor.

Nerdeyse ince bir kitap boyutundaki ağırlığı ve ölçüsüyle (213 gram ağırlığında 6. 8″ x 4. 7 boyutlarında) hassas olarak kullanılması gereken bir cihaz. Bu yüzden cihazın yanında ek olarak satılan kılıftan almakta fayda var. Işıklı olarak üretilebilen kılıflar ile geceleyin okumak da mümkün. Yakın bir zamanda satışa çıkarılan güneş enerjili kılıfın kindle touch modeli için de üretilebileceği belirtiliyor.

1. 4 Kablosuz ağ bağlantısı

Standart bir WEP, WPA ve WPA2 güvenliği kullanan 802. 11b, 802. 11g, ya da 802. 11 ağ hatlarına kablosuz ağ bağlantısı ile kolayca bağlanabiliyor. WPA and WPA2 güvenlikli ağ kullanan 802. 1X protokolunu içeren bağlantılar ile geçici bağlantı sunan (ad-hoc yada peer-to-peer) kablosuz ağ desteği ise şimdilik bulunmamaktadır.

1. 5 Kapasite

Dahili 4 GB dahili belleği var. Ortalama 3 GB kullanılabilir. Cihaza kablosuz ağ aracılığıyla ya da usb aracığıyla atılan dosyalar Kindle kütüphanesine yeni (new)bir dosya olarak ekleniyor. Eklenebilir hafızanın olmayışı bir eksiklik gibi görünse de okunan dokümanları taşıdıktan yada sildikten sonra yenilerini koyarak kapasiteyi verimli bir şekilde kullanabiliriz.

1. 6 Pil ömrü

Cihaz ortalama 4 saatte şarj edebilir bir pille kablosuz ağ bağlantısı olmadan günde yarım saatlik okuma ile 2 aya varan okumaya imkan veriyor.

Eğer kablosuz ağ kullanıldığı takdirde bu süre 6 hafta ile sınırlı. Pil ömrü biraz da kablosuz ağ kullanımına bağlı . Örneğin Kindle mağazası kullanımı, internet tarayıcı ve dosya indirmelerine bağlı olarak bu süre biraz daha kısalacaktır. Cihaz belli bir süre aktif olarak kullanılmadığı zaman ekran koruyucu kipine geçiyor ve bu ayarda çok az enerji harcadığından kapatmanın çok da bir anlamı yok.

1. 7 Güç adaptörü ve şarj süresi

Kindle ile verilen orjinal pakette ABD soketli güç adaptörü çıkmıyor. Amazon bunu ayrı olarak satıyor. Bu durumda cihazı sadece usb aracılığıyla bilgisayardan şarj edebiliyoruz. Bu nedenle 240V destekli Amerika tipi prizi Avrupa tipi prize çeviren bir adaptör de işinizi görebilir. Usb adaptörün ise en az 500 mA güç taşıyabiliyor olması lazım.

1. 8 Ses-mp3

3. 5 mm stereo jack girişi ile herhangi bir kulaklıkla ses dinlenebildiği gibi hoparlör aracılığıyla ses dışarı da verilebiliyor. Bu sayede MP3 formatlı dosyaları ve sesli kitapların dinlenmesine imkan veriyor. Ses kalitesi kaliteli bir MP3 çalardan farklı değil.

2. Yazılım özellikleri

2. 1 Ekran klavyesi

Ekran klavyesine herhangi bir metin girildiğinde ekranın altına otomatik kelime önerileri geliyor. Bu imkan yakın bir zamanda çıkan sürümüyle(5. 1. 0) daha işlevsel hale geldi. Böylece aranılan bir şeyi daha hızlı bulma ve alışveriş etme imkanı bulunuyor.

Sanal ekran klavyesi yeterli büyüklükte ve iyi tepki veriyor ama türkçe karakterleri göstermemesi bu alandaki en büyük eksikliği.

2. 2 Desteklenen formatlar

Kindle (AZW), TXT, PDF, Audible (Audible Enhanced AA, AAX), MP3, şifresiz Mobi ve prc, HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP

AZW, Amazonun desteklediği kopya korumalı formatı olup Kindle yazılımı yüklenebilen cihazlar dışında pek az cihaz desteklemektedir. EPUB ise desteklenmemektedir. Ancak bazı programlar ve dönüştürücüler aracılığıyla başka formattaki bir dosyayı kindle' in kabul ettiği bir formata dönüştürebiliriz.

Bu yazılımların en başında calibre yer alıyor. Geniş kapsamlı özellikleri ile vazgeçilmez bir program olan calibre, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir programdır. Programı http://calibre-ebook. com/ adresinden indirebilirsiniz.

Ayrıca Mobipocket cereator , mobipocket reader, yada http://www. online-convert. com sitesinden de yararlanabilirsiniz.

2. 3 PDF performansı

Pdf performansı yatay (landscape) görüntülemeye imkan tanıyan yeni sürümünden (5. 1. 0) sonra daha kullanışlı. Bu mod sayesinde haritalar, grafikler ve tablolar daha okunaklı olabiliyor.

Cihazın en başarılı özelliklerinden biri de pdf metinleri üzerinde kullanıcı sözlüğünün çalışması.

Okumada küçük gelen bazı metinleri parmak hareketiyle büyülterek daha rahat bir okuma sağlayabilirsiniz. Eğer dikey (portrait) modda sütün görünümü tatmin edici değilse yatay boyuta getirerek daha iyi bir görünüm elde edebilirsiniz.

Eğer pdf okuma ve düzenleme ile ilgili bazı sıkıntılarınız varsa PDFill programını kullanabilirsiniz.

2. 4 Sesli kitap (Read-to-Me With Text-to-Speeech)

Sesli kitap halen sadece İngilizce dilinde kullanılabiliyor.

Böylece ingilizce yazılmış gazete özetleri ve dergi makalelerini telaffuzlu olarak dinlemeye imkan veriyor.

2. 5 Kindle yönetimi

Cihazı kablosuz ağ aracılığıyla Kindle Store mağazasına bağlanarak kitap alabilir, gazete, dergi ve bloglara abone olabiliyorsunuz.

Kitabın ilk bölümlerinin ücretsiz olarak indirilip okunabildiği özellik (sample) sayesinde satın almadan önce kitaplar hakkında fikir edinebiliyorsunuz.

Kindle store mağazasında yine ücretli ve ücretsiz pek çok oyun ve yazılımda var. Başlıcaları Mychecklist, checkers, chess, scrabble, solitaire, puzzle oyunları Mine Sweeper, EA Monopoly: EA Sudoku, EA Scrabble, EA Solitaire, vs.

2. 6 Bulut okuyucu (cloud reader)

Bulut okuyucu (Cloud reader) internet tarayıcı aracığıyla Amazonun bütün içeriklerine erişimi kolaylaştıran kitap satın almayı ve okumayı sağlayan bir yapıyı ifade ediyor.

Cihazınıza transfer ettiğiniz her dosyayı kindle yönetimi sayfasından kontrol edebilirsiniz. Burada arşive kaldırdığınız dosyaları tekrar okumak üzere cihazınıza geri transfer edebilirsiniz. Yani siz burada dosyayı silmediğiniz müddetçe cihazınızdan tam anlamıyla silinmiş olmuyor.

http://www. amazon. com/manageyourkindle sayfasının ayarlar (Settings) penceresinde bazı kişisel bilgileri değiştirebilirsiniz. Bu ayarlarda satın alırken size verilen isim ve dosya alışverişi için e-posta adresleri yer almaktadır. Herhangi bir internet tarayıcı ile eposta sunucusu ile Kindle e-posta adresinize kindle touch'ın okuyabileceği formata dönüştürecek şekilde dosya gönderebilirsiniz.

Böylece bilgisayara bağlantı sağlamaksızın direkt Kablosuz ağ ile cihazı açtığınızda dosya otomatik olarak gelecektir.

Kindle cihazını yönetmek menüsünde (Manage Your Kindle) sayfasında ayrıca bizim için çok yararlı olabilecek doküman göndermeye yetkili adresleri tanımlayabiliriz.

örneğin chrome tarayıcısı için Send To Kindle eklentisi, firefox için readability veya kindle It eklentileri ile internette okuduğumuz sayfaları tek tıkla kindle touch cihazına gönderip rahatça okuyabiliyoruz.

Ayrıca calibre yazılımının fetch news özelliği ile kısa süreli yayın ve dergileri ekitap olarak direkt cihaza göndermek de mümkün.

Calibre programında halen 14 tane Türkçe web sitesi içeriği yer almaktadır. Bu sitelerin RSS beslemelerini ister planlanmış olarak isterse anında otomatik olarak indirebilirsiniz.

2. 7 Web tarayıcı

Kindle , çok da fazla hızlı sayılmayan tarayıcısı ile web sitelerini rahatsız edici olmayan bir şekilde açıyor. Hele bir de makale (article) kipini seçerseniz makaleleri çok rahatlıkla okunabilecek şekilde ayarlıyor.

Kindle Touch yeni güncellemesiyle (5. 1. 0 ) artık google önerilerini destekliyor. Böylece herhangi bir kelime yazdıkça ekranın aşağısına google önerileri çıkmaktadır.

Kindle touch cihazında kullanılan internet tarayıcısının halen başlıca eksik yönü Flash videoları desteklememesi. Yine bir başka eksik yanı İngilizce- türkçe sözlük eklentisinin bu sayfalarda aktif olmaması.

2. 8 Dokümanın altını çizme (clippings)

Herhangi bir metni okurken bir kelime üzerinde biraz basılı tutulduğu takdirde bir menü tuşu belirir. Bu menüde altı çizilen metin eklenecek bir notla birlikte clippings. txt adında ayrı bir dosyaya kaydediliyor. Bu benim şimdiye kadar gördüğüm en verimli altını çizme uygulaması. İstenildiği takdirde bu metni tek tuşla facebook ya da twitter sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Tabii bunun için cihazın ayarlarında sosyal medya kullanıcı bilgilerini bir kereye mahsus girmeniz gerekiyor. Ancak bu özelliği kullanabilmeniz için geçerli bir Amerika adresi belirlemeniz gerekiyor.

2. 9 Anlık sözlük

Kinde touch varsayılan olarak 2 sözlük ile geliyor. The New Oxford American Dictionary (ABD İngilizcesi için) ve The Oxford Dictionary of English . Benim en çok beğendiğim özelliklerinden biri de kullanıcı sözlük eklemeye izin vermesi. Bunun için anamenu tuşu ve sonra ayarlara (home-menu-settings) gelerek dilediğiniz kullanıcı sözlüğünü seçebilirsiniz.

Böylece yabancı dildeki bir metindeki bilmediğiniz sözcüklerin çevirisine tek tuşla bakma imkanı sağlıyor. Sayfanın altında veya üstünde kısaca ne olduğu yazıyor, isterseniz ayrıntılı açıklamaya da bakabiliyorsunuz. Google translate ile çeviri internette tam anlamıyla bir evrime uğradıysa bu özelliğin bir benzeri bu mütevazı cihazda olması şaşırtıcı.

Eğer çevrimiçi bağlantı açıksa anlamını merak ettiğiniz herhangi bir kelimeye Bing Translator yada vikipedia sözlük uygulamasına tıklayarak da bilgi edinebilirsiniz.

2. 10 Sosyal medya paylaşma araçları

Okunulan herhangi bir metni tek tıkla facebook ya da twitter gibi sosyal medya araçlarına yorumlu olarak gönderme imkanı var.

Bunun için cihazın menü ayarlarından tercihler (Preferences) kısmında kullanıcı bilgilerini doğru bir şekilde girilmesi gerekiyor. Ancak yukarıda bahsedildiği üzere not eklerken türkçe karakterleri girememek bir eksiklik.

2. 11 Güncellemeler

Güncellemeler el ile (manuel) yada otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Örneğin son güncellemeyi (5. 1. 0) kullanıcılar el ile gerçekleştirdi. Genelde kablosuz ağ aracılığıyla otomatik olarak güncelleme yapılıyor. Güncelleme dosyası indikten sonra ayarlar (Settings) menüsünde kindle güncelle seçeneği yani "Update Your Kindle" aktif hale geliyor.

2. 12 Doküman kolleksiyonu oluşturma (collection)

Kindle cihazı üzerinde yararlı bir uygulama da koleksiyon oluşturma yöntemi. Kütüphaneyi kategorik olarak kısımlara ayırabiliyoruz. Biraz vakit alıcı bir sistem. Bence bu alanda bir eksiklik var gibi geldi. Cihaza atılan her kitabı tümüyle seçip istenilen bir kategoriye yerleştirme yapılabilmeliydi.

3. kindle touch için yararlı ipuçları

3. 1 Cihazı tamamen kapatmak ve fabrika ayarları(reset)

Cihaz normalde düğme ile hemen açılır konumdadır. Güç düğmesine kısa süreliğine basılması yeterli. Ekran koruyucu kipinde cihaz bir duvar kağıdı yerleşir ve bu pil tüketimini pek etkilemez. Uzun süre kullanılmayacaksa açma kapama düğmesini 7 saniye basıldığı takdirde kapanacaktır. Cihaza reset atmak için açma kapama düğmesini 15 saniye basılı tutmak yeterli .

3. 2 Kindle Touch'ta Ekran alıntısı almak

İlk Önce anasayfa (home) tuşuna 4-5 sn basılı Tutun sonra ekranın herhangi bir bölgesine home tuşunu bırakmadan basın sonra aynı anda bırakın.

3. 3 Sayfa ayarları

Ekrana çift tıklandığı anda genişliği ekrana uyduruyor. Menü tuşundan sayfayı yatay modu ile okumak için önce menü tuşuna ardından yatay (landscape) tuşuna basın. Artık bütün ekitaplar otomatik olarak yatay olarak açılacaktır.

3. 4 kindle dosya sistemi

kindle içinde yer alan "documents" klasörü içine e-kitapları, PDF dosyalarını, sesli kitapları "music" klasörü içine mp3 dosyalarını, "pictures" klasörünün altında oluşturduğumuz herhangi bir klösere ise resimlerimizi koyabiliriz.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi