02/12/2014 1:05
Karşımızda bir resim, şekil , karikatür gördüğümüzde onlara bakarız. Ancak yazı gördüğümüzde okuruz. Aslında ikisi arasında fark yoktur. Baktığımız resimleri görürüz  ve beyin onları inceler ve anlam verir. Yazıda da aslında bu durum çok benzerdir.

Hızlı okumamız için bazı şeylere dikkat etmemiz gerekmektedir. Bunlardan bahsedecek olursak;

Okuma işlemi göz ile beyin arasında gerçekleştirilmelidir. İnsanlar bazı gereksiz hareketlerle göz-beyin arasına lüzumsuz unsurlar sokmaktadır. Örneğin yazının sesli okunması sırasında göz ile beyin arasına ağız girer. Bundan dolayı okuma esnasında ağız, dil, dudak gibi organlarımızın kullanılmasına gerek yoktur. Bu organların kullanılmasıyla birlikte insanlar okuma esnasında daha çabuk yorulmakta ve okuma hızını düşürmektedir.

Hızlı okumamızı engelleyen bazı psikolojik nedenlerde olabilir. Mesela insanların hızlı okunduğu taktirde hiçbir şey anlamamaktan korkması. Bu kişiye yanlış öğretilmiş bir durumdur. Özellikle bazılarının anlamak için durarak oku, tane tane oku önerilerinin  tamamı ile yanlıştır.

Okuma hızımızın düşük olmasının bir başka nedeni ise yazıda baktığımız alandır. Her kelimeye tek tek baktığımız taktirde her satır için ortalama 10 kez göz hareket ettirmek zorunda kalırız. Ama gözümüzün bakış açısı birden çok kelimeyi alabildiği taktirde bir satırlık kelimeyi 2 göz hareketine kadar indirebiliriz.

Bu olayları örnekleyecek olursak 100 sayfalık kitapta ortalama 20 Bin kelime bulunmaktadır. Dakikada 150 kelime okuyan bir insan bu kitabı neredeyse 2, 5 saatte bitirir. 500 kelime okuyan bir kişi ise 40 dakikada bitirir. İncecik bir kitapta bile bu kadar zaman farketmektedir. Günümüz şartlarında ise insanların yavaş okuma ile kaybedecek vakti yoktur.

Ayrıca hızlı okumada sütun okumak da çok önemlidir. Dar bir sütün okuyorsanız ortasındaki kelimeyi okumak ve gözleri aşağıdaki sütuna kaydırarak taşımak yeterlidir. Bu yetenek çalışmalarla kazanılabilmektedir. Eger geniş bir sütun okuyorsanız, sütun ortasındaki  iki kelime okunmalı ve aşağıya doğru göz kaydırılarak okunmaklıdır.

Görüldüğü gibi hızlı okumak için özel bir yetenek gerekmemektedir. Özel egzersiz ve tekrarlarla rahatça kazanılabilen bir tekniktir.

Yukarıda saydığımız koşulları sağlayan herkes dakikada en az 1000 kelime okuyabilmektedir. Okuma hızımızdaki bu artış okumak içni vakit bulmakta zorlandığımız günümüzde çok işe yarayacaktır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi