02/12/2014 1:05
Özellikle salatalarda sos olarak kullanılan sirke; genel olarak meyve suyundan oluşan ekşi tattaki asidik sıvıdır. Sirke ayrıca turşu yapımında da kullanılmaktadır. Bilimsel bir açıklama yapacak olursak sirke; şarabın, düşük alkollü içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen, asetik asit içeren bir çeşit sulu çözeltidir.

Sirkenin Yapılışı

Tabii sirke, elma veya üzüm suyunun 15 gün üstü kapalı bir şekilde bekletilmesi ve daha sonra süzülmesiyle elde edilir. Hava almayacak şekilde şişelere doldurulduktan sonra serin ve güneş ışığından uzak loş bir yerde saklanmalıdır. Sirkenin üretimi aşamasında olması gereken sıcaklık 20-30°C arasıdır.

Sirkenin Yararları

- Kolesterolü düşürür, içeriğindeki enzimler kanın daha ince olmasını sağlar.

- Yüksek tansiyondan korur.

- Damar, karaciğer ve böbrekler için detoks niteliğindedir.

- Metabolizmanın sağlıklı olmasını sağlar.

- Uzun süre kullanımı eklem sertliklerine iyi gelir.

- Özellikle elmanın sindirime iyi geldiği söylenir.

- Aç karna ılık suyla içildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.

Sirkenin Hayatımızı Kolaylaştıran Yönü

Hanımların ev temizliğinde kimyasal ürünler yanında kullandığı bir diğer üründe sirkedir. Çünkü sirkenin gümüşleri parlattığı, halı üzerindeki lekeleri kolayca çıkardığı bilinmektedir. Ayrıca sirkenin nazarı kestiği de söylenmektedir. Yine sirkenin suyun içine bir miktar konulduğunda kıvırcık, marul, ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerin çamurlarının kolay ayrışıp kabın dibine çökmesine yardımcı olduğu söylenmektedir.

Sirke sadece bugün değil geçmişte de başta peygamberler olmak üzere bilim adamlarının da bilip övgüde bulunduğu bir besin maddesidir.

Peygamber Efendimiz (s. a. v. ) birkaç hadis-i şeriflerinde sirke hakkında (üzüm veya elma ayrımı yapmadan), sirkeye dikkat çekmiş ve ; "Sirke ne güzel katıktır. Allah'ım! Sirkeyi bereketlendir. Çünkü sirke benden önceki peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke bulunan ev fakirleşmez. " buyurmuşlardır.

Sirke hem sağlık hem de temizlik için çok faydalı olup katkıları da yadsınamayacak kadar fazladır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi