Sony markası her alanda öne çıkan ve herkesin begenisini kazanan kaliteli ürünler yaptığına şahit oluyoruz. Cep telefonu dünyasında da Sony piyasadaki önemli oyunculardan biri olmayı her zaman başarmıştir. Geçmişi hatırlayacak olursak T100, T610, K750, W995 ve Xperia Arc modelleri Sony nin tasarım ödüllü telefonlarından ilk akla gelenler. 2013 yılı başında piyasaya çıkan Xperia Z modeli de bu listeye dahil olacağından hiç şüphemiz yok.
Sony Xperia Z tasarım olarak düz hatlara sahip. 5inch lik büyük bir ekranı olmasına rağmen çerçevenin dar ve telefonun kalinliginin ince olmasi kibar bir görüntü sunuyor. İlk bakışta begenimizi kazandı. 1920×1080 full hd çözünürlüklü ve 440 ppi lik piksel yoğunluğuna sahip ekran keskin parlak görüntüler sunuyor. 146 gr ağırlık değeri ile de hafif bir cihaz üretmeyi başarmış Sony. 139 x 71 x 7. 9 mm boyutları ile de makul seviyelerde. Kulağınıza götürdüğünüzde küçük boyutlu tablet gibi durmuyor.
Qualcomm 4 çekirdekli 1. 5 ghz hızındaki işlemcisi, 2GB ram kapasitesi, dahili 16 GB depolama alanı ve Adreno 320 grafik birimi ile telefon performans sorunu yaşamıyor. Oyunlar ve uygulamalar oldukça hızlı ve sorunsuz çalışıyor. Her üretici gibi Sony de kendi geliştirdiği arayüz programı ile telefonu daha kolay kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor. Telefonla birlikte gelen çok sayıda uygulama ve Google Play mağazasında bulunan Sony nin geliştirdiği yazılımlarla telefonun yeteneklerini dilediğiniz gibi arttırabiliyorsunuz. Ancak şunu belirtmek istiyorum. Kullanıcı deneyimi olarak telefonun ana ekran geçişleri, uygulama listesi geçişler ve tepkiler sahip olduğu donanıma göre çok küçük de olsa gecikmeli çalışıyor. Sony nin bu noktada yazılımlarını optimize edip performansı arttırması mümkün. Farklı arayüz yazılımları kullandığınızda bu performans farkını daha rahat göreibliyorsunuz. Benzer durum Xperia Arc modelinde de yaşamıştım. Yazılım güncellemeleri geldikçe telefonun performansı yavaşlamaya başlamıştı. Tabi o modelin tek çekirdek 1ghz işlemcisi ve 512mb Ram e sahip olduğunu unutmamak lazım.
Xperia Z nin bir diğer önemli özelliği de su geçirmez olması. Sony diğer birkaç modelinde bu sistemi kullanıyordu. Üst seviye telefonlar arasında da bu özelliğe yer vermesi iyi bir artı olduğunu söyleyebiliriz. IP57 sertifikalı cihaz toza ve suya (30m derinliğe kadar) dayanıklı. Tüm giriş çıkış bölümlerinin contalı kapaklarla korunuyor. Bu kapaklar günlük kullanımda bir miktar sıkıcı olabiliyor. Özellikle kulaklık çıkışı kapağı kullanımı zorlaştırıyor. Ekranın dokunmatik yüzeyi ıslak olsa da düzgün çalışıyor olması güzel bir özellik.
Telefonun 13mp 4128×3096 piksel çözünürlüklü kamerası ile her an kaliteli fotoğraflar çekebiliyorsunuz. 1080p çözünürlükte 30fps hızında video çekimi de yapabiliyorsunuz. Ayrıca fotoğraf makinesinde çoklu çekim modu sayesinde hiç gecikme yaşamadan seri halde çekimler yapabiliyorsunuz. Yazının sonundaki video da daha detaylı görebilirsiniz.
Bir diğer öne çıkan özellik de NFC. Farklı telefonlardan aynı özellik sayesinde cihazları birbirine dokundurarak kolayca dosya transferi yapabiliyorsunuz. Sony bu noktada güzel bir ayrıntıya daha yer vermiş. Yeni nesil Sony televizyonların kumandasında da NFC özelliği bulunuyor. Bu sayede telefonun görüntüsünü tek bir dokunuşla anında televizyona kablosuz olarak aktarabiliyorsunuz.
Sony Xperia serisinin şimdilik en üst modeli olan Xperia Z beğenimizi fazlasıyla kazandı. Cihazın ince ve kibar görünümü, su geçirmez özelliği, seri fotoğraf çekimi ve NFC ile tek dokunuşla görüntüyü televizyona aktarabiliyor olması artı yanlarında. Yazı içinde de belirttiğimiz gibi yazılım performansı daha iyi olabilir. Sony mühendisleri bundan sonraki çıkacak ürünlerde bu noktaya da özen göstermelerini bekliyoruz.
Aşağıdaki Videolarla cihaz hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.