Kimyasal silah; laboratuvarlarda kimyagerlerce üretilen, son derece zararlı ve öldürücü maddelerdir. Askeri amaçlarla kullanılırlar. Amaç düşmanı yok etmek ya da etkisiz hale getirmektir. Caydırıcı amaçla da üretilir.

Kimyasal silah kullanımı Lahey Konferansları ile yasaklanmış olmasına rağmen, ilk olarak birinci dünya savaşında kullanılmıştır. 1915-1918 yılları arasında Almanlar tarafından geliştirilen zehirli gazlar, kısa bir süre sonra itilaf devletlerince de yapılıp kullanılmaya başlanmıştır. 1915 yılında Almanlar ilk kez, Polonya da Ruslara karşı klor gazı kullanmışlardır. Bunun üzerine itilaf devletleri de klor gazı ve koruyucu maske üretmişlerdir. Almanlar daha sonra karbonmonoksit ve klor gazının karışımından oluşan "fosgen" adlı öldürücü gazı geliştirmişlerdir. 1917 de Almanlar son derece zehirli bir gaz olan hardal gazını, İngilizlere karşı kullanmışlar ve binlerce insanın ölümüne neden olmuşlardır.

1925 te Cenevre protokolüyle daha kapsamlı yasaklar getirilmiştir. zehirli gazların başlıca etkileri şunlardır.

Sinir zehirleri: Solunum yada deri yoluyla vücuda geçerler. kas hareketlerini düzenleyen kolin esterazin faaliyetini durduklarından bunlarla zehirlenen kimsede burun akması , göğüs sıkışması , göz bebeklerinin büyümesi olayı görülür. bu gazlar tabun, sarin, soman , vx , metilfosfafonotioik asit tir.

Hareketten alı koyanlar: Kusturucu ve göz yaşı getirici olan bu gazlar genelilkle kargaşalıkların yatıştırılması için kullanılır.

Boğucular: Bu gazlar solunum yollarında ani tahrişe yol açarlar.

Kan zehirleri: solunum yoluyla emilir. bir kan enzimi olan sitokrom oksidazın faaliyetini önlerler. Bunlar siyonejen klorür ve hidrojen siyanür

Kabarcık yapıcılar: ilk etkileri gözün etrafında kızarlık ve kabarcıklarla ortaya çıkar. kan hücrelerini etkilerler.

Yakıcı kimyasallar : sülfür mustard , azotlu mustard , lewisit , nitrojen mustrad (Hn - hardal gazları) , fosgen oksim (CX)

Akciğer tahriki yapan gazlar: Fosgen , difosgen , klorpikrin , klorin

Sistemik zehirler: Hidrojen siyanür, hidrojen sülfür

Ülkeler bazı güçleri tehdit gördüklerinden bu silahları üretmiştir. Tabi ki bunlarında kısıtlı üretilmesi ve toplu katliyamlarda kullanılmaması gerekir. Yurtta sulh dünyada sulh esas alınmalıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi