İlköğretimden başlayarak, lise hatta üniversiteye kadar öğrenciler resim dersi görmektedirler. Bu resim derslerinde kara kalem çalışması, guaj boya, sulu boya, bastel boya gibi çalışmalar yapmaktadırlar. Ancak bu resim derslerini görmüş kişilerin tamamına yakını pastel boyanın nasıl yapıldığını bilmemektedir. Derse giren öğretmenin 'Hadi sonbahar resimi yapın. ' , 'Bugün istediğiniz resmi yapabilirsiniz. ' veya 'Bu derste sevdiklerinizi yapın. ' gibi cümlelerle dersi geçiştirmesi, boyama tekniklerini öğretmemesinden kaynaklanmaktadır. Her işin bir inceliği, yapılış tarzı olduğu gibi pastel boyanın da uygulanışında küçük ayrıntılar gizlidir.

Her şeyden önce yapılacak çalışma karalama yöntemi, karbon kağıdı veya özdeş bir malzeme ile pastel boyama yapmak için üretilmiş kağıda özenle çizilir. Boyanın kalitesi oldukça önemlidir. Pastel boya tekniği önemlidir, kalem şeklinde yazı yazıyormuş gibi tutulmaz, yatay tutulur ve öyle boyama yapılır. Pastel boya yapılırken ne yapılıyorsa ona göre uygulama şekli vardır. Örneğin gökyüzü yapılıyorsa başta da söylediğim gibi yatay tutularak sağa sola hareket ettirilerek boyama işlemi yapılır ya da bir ağacın yapraklarını yaparken pastel boya çivi çakıyormuşçasına kağıda 1-2 cm uzaklıktan vurularak yapılır. Renklerin koyu olması gerektiği yerlerde baş parmak ile boya iyice yayılır. Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken şey, hızlı olmamaktır. Aksi takdirde kağıt yırtılabilir. Şunu da belirtmeliyim ki pastel boya çalışması her kağıda yapılmaz. Bu çalışma için üretilmiş üst tarafı pürüzlü kağıtlar kullanılmaktadır.

Pastel boya yapılırken önce açık renkler kullanılmalıdır. Örneğin bir yeri mavi yapacaksak önce açık mavi daha sonra koyu mavi sürmemiz gerekmektedir. Çünkü açık bir rengi koyulaştırabiliriz fakat koyu bir rengi açmamız mümkün olmamaktadır. Pastel boya yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husulardan birisi de renk ayarlamasıdır. Örneğin sarı ile mavinin birleştiği yerlerde veya mavi ile kırmızının birleştiği yerlerde yeşil, mor gibi renklerin çıkmaması için özen gösterilmeli geçişlerin keskin olması için de beyaz renk kullanılmalıdır. Bu kurallara uyulduğu takdirde teknik olarak güzel bir resim ortaya çıkacaktır, görsel açıdan ise resmi yapanın sanatsal beceri ve zekasına kalmış bir şeydir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi