Germanyum, kimya biliminde yer alan bir element olmakla birlikte doğada oldukça az bulunmaktadır. Bu elementin atom numarası 32’dir. Kaynama derecesi ise, 937, 4 derecedir. Periyodik tabloda "Ge" simgesiyle ifade edilmektedir.
Germanyum elementi, gümüş grisi bir renge sahiptir ve metalik bir görünüme sahiptir. Bu elementin en önemli özelliklerinden birisi ise, oldukça ciddi derecede elektriksel özelliklere sahip olmasıdır. Germanyum elementi, periyodik cetvelin 4. Grubunda yer almaktadır. Bu element, kalay ve de silisyumun özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Bu elementin kristalleşme durumu, elmasın kristalleşme durumuna benzemektedir.
Germanyum elementi, tarihsel süreç içerisinde incelendiğinde özellikle de 1945 yılından itibaren oldukça büyük önem kazanmaya başlamıştır. Bunun nedeni ise, elementin sahip olduğu kimyasal özelliklerdir. Bu element, hem yarı metal hem de yarı iletkendir. Bu özellik de, onun sahip olduğu elektriksel iletkenliğin ametaller ile metaller arasında olmasını sağlamıştır. Saf haldeki germanyum elementi, sıcaklığın düşük olduğu ortamlarda yalıtkan, oda sıcaklığında ise zayıf bir iletken gibi hareket etmektedir. Tüm bu özellikler germanyum elementini, günümüzde hayatın birçok noktasında bize eşlik eden elektronik sanayisi için oldukça önemli bir madde haline getirmiştir.
Elektronik cihazlar, özellikle son yıllarda hayatımızın birer parçası olmayı başarmıştır. Ancak bu durum, bazı sorunları da ortaya çıkarmıştır. Bu sorunlardan bir tanesi de, elektronik aletlerin yüksek enerji yani güç harcamasıdır. Tam da bu noktada ise, karşımıza germanyum elementi çıkmaktadır. Germanyum elementinin elektronik sanayinde kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, transistör ve de diyotlarda germanyum kullanılmaya başlanmıştır. Bu aletlerin en önemli özelliği ise, düşük güç kullanmaları ve de ortama az ısı yaymalarıdır. Aynı zamanda bu aletler oldukça basit yapıda ve de uzun ömre sahip aletlerdir. Bu aletlerde ısıtılmaya gerek duyan bir flaman yoktur ve bu durum bu aletlerin hemen devreye girmesini sağlamaktadır. Germanyumun elektronik sanayisinde kullanımı 1945 yılında başlamış olmasıyla birlikte, sahip olduğu elektriksel özellikler bu elementin 1960 yılından sonra radyolarda kullanılmasına neden olmuştur. Daha sonra da bilgisayarlarda ve televizyonlarda germanyum kullanılmaya başlanmıştır. Bunun asıl nedeni ise, germanyumun yüksek güç ve de yüksek voltaj kapasitesine sahip olmasıdır.
Germanyum elementinin, normal ışığa karşı herhangi bir şeffaflığı bulunmamaktadır. Fakat kızılötesi ışınlar için aynı durum söz konusu değildir. Bu element, kızıl ötesi ışınlara karşı şeffaflık göstermektedir. Bu nedenle de, kızılötesi spektroskopların yapımında germanyum elementi kullanılmaktadır. Yine kızılötesi detektörlerin yapımında da germanyumdan faydalanılmaktadır. Germanyum, kırılma indisi olarak yüksek bir kırılma indisine sahiptir. Bu özellik, germanyumun optik ürünlerin yapılmasında kullanılmasını sağlamıştır.
Geniş açıya sahip kamera ve mikroskop mercekleri ve de projektörler germanyum elementinin optik özellikleri nedeniyle kullanılmış olduğu diğer aletlerdir. Kullanımı oldukça az da olsa, bu element bazı kimyasal tedavi yöntemlerinde de kullanılabilmektedir. Bunun nedeni ise, germanyum bileşiklerinin bazı bakteri türlerine karşı özgül etkinlik göstermesidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.