Son derece tehlikeli olarak bilinen bu hastalığa "Meningokok" adlı mikrop sebep olmaktadır. Hastalığa davetiye çıkartan bu mikroplar boğazda bulunur fakat hastalık oluşturma oranı binde birdir.
Kimlerde görülür?
- Bebeklik çağındaki zayıf bünyeli çocuklarda sıklıkla görülür.
- Ayrıca dengeli beslenemeyen ve uyku problemi çeken, aşırı yorulan genç erkekler de hastalığa yakalanabilir.
Nasıl bulaşır?
Menenjit mikropları vücudu dirençsiz yakaladıklarında kana karışıp oradan beyin zarına ulaşırlar. İşte bu olaydan birkaç gün sonra (yani mikropların beyin zarına yerleşmelerinden birkaç gün sonra) hastalık belirtileri ortaya çıkar.
Belirtileri ve gelişim süreci
- Kusma
- Aşırı baş ağrısı
- Ensede sertlik
- Titreme nöbetleri aniden başlar.
- Hasta başını öne eğemez.
- Ardından sırt tutulması görülür.
- Karın son derece gerginleşir.
- Hasta yan olarak ve bacaklarını karnına çekerek uyur.
- Derisi en ufak dokunmalara karşı bile hassaslaşır.
- İlerledikçe yüksek ateş, yüzde kızarıklık ve deride döküntüler görülür.
Neler yapılmalı?
Bu ilk belirtileri görür görmez kesinlikle doktorunuza başvurunuz ve hemen tıbbi tedaviye başlayınız. Ne kadar erken teşhis konulursa mikroplarla mücadelede o kadar kolay olur. Antibiyotik tedavisi ile birlikte savaşmaya başlarsınız. Bu şekilde vücudun kaybettiği sıvı geri kazandırılmış olur.
Son olarak hastalık bulaşıcı özellik taşıdığından hasta diğer aile fertlerinden uzaklaştırılmalıdır. Kullandığı ya da temas ettiği bütün eşyalar dezenfekte edilmelidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.