Soğuk Haddeleme; yarı mamül olarak üretilen çeliğin, soğuk olarak nitelik kazandırıldığı ve/veya makas hatlarında istenilen öçülerde kesilip paketlenerek müşteriye hazır hale getirilme işlemidir.

Soğuk Haddeleme ile üretilen yassı mamüller üretim özelliği ve üretim güçlüğü bakımından hem pahalı hem de ayrı ayrı özellikleri olan mamüllerdir.

Soğuk Haddelemede 3 grup üretim yapılmaktadır;

1- Sıcak bobinlere; asitleme, boy kesme, kenar kesme, dilme işlemlerinden bir veya bir kaçının uygulanmasıyla elde edilen sıcak mamüller,

2- Sıcak bobinlere; asitleme, soğuk haddeleme, tavlama, temperleme (ve boy kesme) işlemlerinin uygulanması ile elde edilen soğuk mamüller,

3- Soğuk bobinlerin yüzeylerinin kalay/kromla kaplanması sonucu elde edilen kalay/krom kaplı teneke mamüller.

Soğuk haddelemede proses daha çok müşterinin isteği doğrultusunda gerçekleşir. Yani müşteri, ne kadar kalınlıkta bir sac istiyor? Temizleme, taşlama, haddeleme işlemlerini kendisi mi yapmak istiyor? Müşteri malzemeyi nerede, ne amaçla kullanacak? Uzun bobin halinde bir sac mı istiyor, yoksa levha halinde belirli ölçülerde mi istiyor?

Bu soruların cevaplarına göre şekillenen proses Sıcak Haddelemeden çıkmış ve rulo haline gelmiş çelik malzemenin takip ettiği aşamalar ise şu şekildedir;

a) Sıcak haddelenmiş çelik hiçbir işleme uğramadan bobin hazırlama hattına gönderilir. Yüzey ile kenarlarındaki tufallar kısmen temizlenir ve sıcak makaslar sayesinde istenilen ölçülerde kesilip paketlenerek müşteriye gönderilir.

b) Sıcak haddelenmiş çelik hiçbir işleme uğramadan sadece kenar kısımlarının kesilerek yine sıcak makaslara ya da dilme hattı adı verilen istenilen ölçülerde kesilip paketlenerek müşteriye gönderilir.

c) Sıcak haddelenmiş çelik yüzeyinde oluşan tufalları ve diğer parçaları temizlemek için asitleme hattına gönderilir.

c1- Asitleme hattında yüzeyi temizlenen malzemenin kalınlığı istenilen ölçülerde ise direk müşteriye teslim edilir.

c2- Asitleme hattında yüzeyi temizlenen mazlemenin kalınlığı yeterli düzeyde değil ve daha daha inceltilmek isteniyor ise bu aşamadan sonra Tandem Hadde adı verilen kısma gelir. Bu aşamada dönel merdaneler ve tamburlar sayesinde malzemeye baskı uygulanarak kalınlığı 0, 16 ile 0, 26 mm ye kadar inceltilebilir. İstenen kalınlığa getirilen malzemede meydana gelen atomik düzeydeki çarpıklıkları gidermek amacıyla yaklaşık 600 C'de 30 saat gibi bir süre ile tavlama işleme gerçekleştirilir. Malzeme soğuduktan sonra daha parlak yüzey elde etmek amacıyla %2 gibi kimyasal maddeler içeren solüsyonlar (deterjan olarak tabir edebileceğimiz) ile fırçalanarak temizlenir. Malzemeye uygulanan işlemlerden sonra yüzeyi ve kenarları bombeli bir hâl almıştır. Bunu düzeltme adına da temperleme işlemi yapılar ve soğuk makaslar ile kesilerek müşteriye teslim edilir.

Temperleme işleminden sonra yine müşterinin isteği doğrultusunda malzemenin kullanım alanı/amacına göre yüzeyi kalay, krom ya da galvanizle kaplanır ve ardından makaslar vasıtasıyla istenilen ölçü/ebatlarda kesilerek müşteriye sunulur.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler:
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi