Artan rekabet koşulları içinde varlığını ve karlılığını sürdürmek isteyen uluslararası şirketler, kendilerine her açıdan en uygun üretici ve tedarikçi firmalarını bularak, rakiplerine göre avantajlı hale geçmek istemektedirler.

Masraf kalemlerini etkileyen bu unsurların içinde, nakliye bedelleri, görevlendirilecek çalışan sayısı, iletişimi sağlayan bu çalışanların barınma ve diğer ihtiyaçlarının ilgili ülkede sağlanması, tedarik süresi, kritiklerin uygulanması ve düzeltme süreleri gibi pek çok etmen bulunmaktadır. Doğrudan ithalat yaparak, ürettirdiği ürünleri son müşterilere ulaştıran firmalar ise yukarıda sayılan etmenler ve diğer ilgili unsurları da düşünerek, üretim yeri ve firması hakkında araştırma yapmaya mecburdurlar. Bu durumda da anlaşma yapılacak üretici firmaları seçerken, bazı detayları da hesaplamak zorunda kalırlar.

Örneğin, kuzey Avrupa’' da yer alan bir ülkedeki firma, yaptığı piyasa araştırmaları sonucu, en uygun iki üretim tesisinin Türkiye ve Çin' ’de olduğunu bulmuştur. Çin’' deki işçilik giderlerinin Türkiye’' ye göre daha uygun olması, aynı zamanda yer aldıkları sektörün ham maddesinin Çin’' de daha uygun fiyatta bulunması, firmanın Çinli üretici firma ile anlaşacağı ihtimallerini güçlendirmektedir. Ancak burada, yalnızca ham madde ve işçilik gideri değil, diğer faktörler de hesaba dahil edilmektedir.

Çin’' den bir konteyner ürünün tedarik süresinin, gemi taşımacılığı düşünüldüğünde neredeyse 1, 5 ayı bulması, öte yandan gümrük ve nakliye bedellerinin oldukça pahalıya gelmesi hem Avrupalı firmayı yıpratacak hem de firmanın bu bedelleri ürün fiyatına yansıtması zorunlu olacaktır. Diğer yandan ise Çin' ’de yapılacak ani üretim düzeltmelerinin sıkıntılı olması ve gerekli kritiklerin görüşüleceği toplantıların sağlıklı olmaması, firma yetkililerini sürekli olarak uzun yollu seyahatlere itecektir. Bundan kaçınmak isteyen firma ise Çin' ’e sürekli olarak orada kendileri adına kalmasını isteyecekleri bir ya da birkaç eleman gönderecektir. Bu durum da büyük bir maliyeti beraberinde getirir. Kaldı ki Çin ile Avrupa’' nın yerel saatlerinin de oldukça farklı olması sebebiyle iletişim güçlükleri yaşanacaktır. Bu kadar aksilik ve muamma içinde Çin' ’de bulunan firma elemanından da çok verimli şekilde sonuç alınması beklenmemektedir.

Aynı unsurlar üzerinden Türkiye değerlendirildiğinde, gerek Avrupa' ’ya yakınlık gerek nakliye ve gümrük bedellerindeki fiyat avantajları ve gerekse de çalışma saatlerinin hemen hemen Avrupa ile aynı oluşu gibi faktörler, genel toplamda bu bölgenin daha karlı olduğunu ortaya koymaktadır. Üretici firma, bu örnekteki koşullar baz alındığında, Türkiye' ’den seçilecektir.

Üretici firma seçimi ne kadar zorsa, üretici firmanın içinde yer alacağı ülke de o kadar zor seçilmektedir. Ancak yapılan mükemmele yakın seçimler, firmaların daha az gider kalemi ile işlerine devam edeceğini işaret etmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi