1 Nisan şaka gününün kökeni hakkında bir çok hikaye bulunmaktadır.

Bu rivayetlerden birine göre;

Fransa devletinde 1564 senesine kadar yılın başlangıç günü 1 Nisandı. Fakat kral 4. CHARLES takvimi değiştirme kararı aldı. Bu kararla birlikte  yılın başlangıç tarihi 1 Ocak yapıldı. 1 Ocak 1565 ile birlikte herkes birbiriyle kucaklaşırdı. Hediyeleştikten sonra birbirlerine mutlu yıllar dilerdi. Fakat 1Nisan geldiğinde bazı şakacılar eskiden olduğu gibi yine birbirlerine hediyeler verip mutlu yıllar dilerlerdi . Bu yaptıklarını ise gülmek için yaptıklarını söylemişlerdi. Böylece büyük-küçük demeden herkes 1 Nisanda birbirine şaka yapmıştır.

Literatürde ki "Nisan Balığı" kavramının da bu şakadan geldiği düşünülmektedir.

Fransa da Nisan ayının başında balık avı yasaktır. Çünkü bu dönem balıkların üreme mevsimidir. Şaka yapmayı seven balıkçılar avcıları kandırmak için ırmaklara çiroz ringa balıkları atmışlar ve atarken Nisan Balığı diye bağırmışlardır.

Bazıları ise Nisan balığı kavramını 1 Nisanın balık burcunu simgelemesi kabul etmiştir.

Bazıları bu şakaladıkları insanları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. Bu güne "Bütün Aptalların Günü" dediler.

Bu adetin İngiltere yayılması yaklaşık 2 yüzyıl sürmüştür. Daha sonrasında Amerika ile birlikte tüm dünyaya yayılmıştır.

1 Nisan Ve Müslümanlar

Aynı zamanda 1 Nisanın farklı bir hikayesi bulunmaktadır. 15. yüzyılda Haçlı ordusu İspanya da bulunan Endülüs müslümanlarının son kalesini kuşatma altına alır. Bu kuşatmada kış ayı olması sayesinde kale korunabilmektedir. Haçlı ordusu komutanı durumu anlar ve taktik değiştirmeye karar verir. Komutanın yeni taktiği hilelerle doluydu. 31 Mart gecesinde kalenin önüne geçti ve bir eline hristiyanlığın dini kitabı İncil'i diğer eline ise Kuran-ı Kerim'i aldı. Ve bağırmaya  başladı. . "Şu iki kitap üzerine yemin olsun ki eğer kaleden çıkar ve ordumuza teslim olursanız size zarar vermeyeceğim. "

Müslümanlar zaten ellerinde imkan olmadığı için anlaşmayı kabul ettiler. Ertesi gün 1Nisan da Haçlı ordusu komutanı bütün müslümanların öldürülmesi için emir vermiştir. Müslümanlar ise dün verdiği sözü komutana hatırlattılar.

Komutanın sözü ise " Ben size o sözü dün akşam için verdim" Ve orada bulunan tüm müslümanlar şehit edildi.

Bu olaydan sonra 1 Nisan müslümanlar arasında " Hile Günü" olarak bilindi.

Malesefe Türkiyede de yaygınlaşmış bulunan bu günde yani binlerce müslümanın katledildiği günde  1Nisan lar bir şaka günü olarak bilinmektedir. Müslüman insanlardan bazıları 1 Nisan'ı kutlamaya modernleşme olarak olarak görmektedir. Ve birbirlerine şaka yapmaktadır.

Sonuç olarak 1 Nisan'ın önemi kültürlere göre değişmektedir. Hristiyan aleminin çoğunda "Şaka Günü" olarak bilinen 1 Nisan, bazı müslümanlar tarafından "Hile Günü" kabul edilmiştir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi