Ağır bir kahvaltı yapmak konusunda diyetisyenler ve beslenme uzmanları arasında anlaşmazlıklar vardır. Virginia Commonwealth Üniversitesi araştırma ekibinin yaptığı araştırma nedeniyle, ağır bir kahvaltının kilo vermeye yardımcı olduğunun gösterilmesinin üzerine, kahvaltı yapmak önem kazandı. 2011 yılında Münih' te yapılan başka bir araştırma ise, günlük toplam alınan kalori miktarını arttırdığı için, ağır bir kahvaltının kilo alımını arttırdığını gösterdi.
Yıllar boyunca, ağır bir kahvaltının avantaj ve dezavantajları üzerinde sürekli bir tartışma olmuştur. Gazeteler ve sağlık dergilerinde ağır bir kahvaltının sağlıklı olduğu üzerine sayısız yazılar yazılsa da hala bir karara varılabilmiş değil. Araştırmacılar arasında bu konuda kesin bir fikir birliği oluşmadığından ağır bir kahvaltının faydalı olduğunu söyleyemeyiz. Toplumun tamamını yansıtması için seçilen küçük gruplara yapılan anket sonuçlarında da bu konuda kesin bir sonuç elde edilememiştir.
Beslenme uzmanları insanlara kilolarını kontrol altında tutmaları için ağır bir kahvaltı yapmaları gerektiğini söylerler. Ağır bir kahvaltının faydaları üzerinde yazılan en bilindik raporlardan biri Virginia Commonwealth Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı tarafından yapılmıştır. Araştırma aynı zamanda büyük kahvaltı bulgularının da yazarı olan Dr. Daniela Jakubowicz tarafından yönetiliyordu. 94 kilolu kadın üzerinde sekiz aylık bir çalışma yapıldı. Kadınlar iki gruba ayrıldı. Bir gruba karbonhidrat ve protein açısından zengin bir kahvaltı verilirken, diğer gruba düşük karbonhidratlı kahvaltı verildi. Sekiz aylık bir süre içinde her iki grup gözlemledikten sonra, araştırmacılar yüksek karbonhidrat ve proteinli kahvaltı yapan kadınların hem kilolarını kontrol altında tuttuklarını hemde kilo verdiklerini gördüler. Öte yandan, düşük karbonhidratlı kahvaltı yapan gruptaki kadınların bu süreçte kilo aldıkları görüldü. Daniela Jakubowicz' e göre güne yüksek karbonhidratla başlayanların gün içinde karbonhidrata olan istekleri azalır. Ayrıca gün içinde yemek yeme arzusunu frenlemek için kahvaltının protein açısından da zengin olması gerektiğini vurgulamıştır. Onun açıklamaları içinde en şaşırtıcı olanı ise kahvaltıda tatlı yemenin iyi olduğunu söylemesidir. Bir çok beslenme uzmanının her hangi bir öğünde yenilen tatlıya karşı uyarmasına karşın, bu kitap tamamen alışılmışın dışında davranıp kahvaltıda bir parça kek yemeniz için sizi teşvik eder.
Virginia Commonwealth Üniversitesi araştırmacıları tarafından 2008 yılında yapılan çalışma herkes tarafından kabul edilmiş değildi. Araştırma çıktıktan sonra çok sayıda sağlık uzmanı ve araştırmacı, araştırmanın bulgularını sorgulamaya başladı. 2011 yılında Nutrition Journal dergisinde yapılan başka bir araştırma ise ağır bir kahvaltının kişinin sağlığı için zararlı olduğunu gösterdi. Çalışma Dr. Volker Schusdziarra önderliğinde bir grup alman araştırmacı tarafından Münih Üniversitesi beslenme bölümünde yapıldı. Çalışma 280 obez veya aşırı kilolu katılımcı ve 100 normal kilolu insan üzerinde yapıldı. Obez veya aşırı kilolu insanların tedavi başlamadan 10 gün öncesinde bir yiyecek günlüğü tutmaları istendi. Normal kilolu katılımcılara 14 gün boyunca yiyecek günlüğü tutmaları söylendi. Tüm 380 kişi sabit bir diyet programı takip etmedi yani bazı günlerde yüksek kalorili kahvaltı yaparken, bazı günlerde düşük kalorili kahvaltı yaptılar. Çalışma ağır bir kahvaltının olduğu günlerde öğlen ve akşam yemeklerinde kalori alımında bir azalma olmadığını gösterdi. Diğer bir deyişle ağır bir kahvaltı sadece gün içinde alınan kaloriyi arttırmış oldu.
Gördüğünüz gibi buradaki iki çalışma kahvaltı konusunda tamamen farklı görüşlere sahiptir. Dünyada sağlık ve beslenme uzmanları insanlara sağlıklarını korumak için daima kahvaltıyı atlamamalarını tembih eder. Ağır yemek, sabah ya da gece olsun, aşırı kalori alımına neden olur, bu nedenle dengeli bir diyet için çok önemlidir. Dünyada bütün diyetisyenler tek bir öğünde yemek yerine 4-5 öğünde yemenin daha faydalı olduğunu söylerler çünkü yemeklerinizi gün içine yayarsanız vücudunuza etkili sindirim için yeterli zaman sağlarsınız. Ağır yemek hazımsızlık ve diğer ilgili sorunlara neden olabilir. İdeal kahvaltınızda daha çok protein daha az miktarda da karbonhidrat ve yağ olmalıdır. İşte kahvaltınıza dahil edebileceğiniz bazı gıdalar;
-Mısır gevreği
-Meyveler
-Yumurta veya balık
-Yağsız süt
-Tam tahıllı ekmek
Ağır bir kahvaltının faydalı olup olmadığı konusunda net bir cevap yoktur. Bir çok karşıtları olmasına rağmen bir çok da savunucusu vardır. Bu konuda araştırmalar sürerken o zamana kadar bizim tavsiyemiz tüm bileşenleri içeren dengeli bir kahvaltı yapmanızdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.