Ahududu meyvesi, toplumumuzda daha çok böğürtlen meyvesi ile karıştırılan bir meyve olmakla birlikte, bu meyve görünüş itibariyle çileğe de benzetilmektedir. Çileğe benzeyen ahududu, sonbahar ve yaz aylarında meyvesini vermektedir.

Meyve, köken olarak ise gülgiller ailesine mensuptur. Bu meyve, Amerika, Asya ve Avrupa’nın birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Meyvenin anayurdu ise tam olarak bilinememektedir. Fakat bilimsel adındaki bilgilerden dolayı anayurdunun Türkiye’nin Ege bölgesi olduğu tahmin edilmektedir. Meyvenin kütüğü çok yıllık olmakla birlikte, sürgünleri ise iki yılıktır. Bitkinin gövdesi dikenlerle kaplıdır. Daha çok orman bölgelerinde yetişmektedir. Sürgünün ikinci yılında, bitki salkım halinde çiçeklerini açmaktadır. Bu çiçekler ise beyaz bir renge sahiptir. Bu çiçekler zamanla olgunlaşıp, meyve haline gelmektedir.

Ahududu meyvesi, kırmızı renkli bir meyvedir. Meyvenin sulu ve etli üzümcükleri vardır. Bu üzümcüklerin içerisinde ise, sert yapıya sahip çekirdekler yer alır. Tat olarak ise çok hoş bir tada sahip bir meyvedir. Tadı itibariyle güzel olan bu meyvenin bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlardan bir tanesi de, meyvenin çok çabuk bozulabilmesidir. Bu nedenden dolayı, meyve tazeyken hemen tüketilmelidir. Çok çabuk bozulabilen bu meyve, dondurulmaya ise elverişlidir. Ahududu, direkt olarak yenebileceği gibi, meyveden dondurma, şekerleme, meyve suyu, şurup ve de reçel yapılarak bu meyve tüketilebilmektedir.

Meyvenin sağlık açısından insanlara oldukça fazla artıları mevcuttur. Bu duruma neden olan faktör ise, ahududu meyvesinin bünyesinde barındırmış olduğu besinlerdir. Bu meyve, besin değerleri açısından oldukça zengindir. Yapılan incelemelerle 100 gr. ahududu meyvesinde bulunan besin değerleri şu şekildedir. 100 gr. ahudududa, 13, 6 gr. karbonhidrat, 1, 2 gr. protein, 0, 5 gr. yağ, 3 gr. lif, 0, 9 mgr. demir, 22 mgr. kalsiyum, 168 mgr. potasyum, 1 mgr. sodyum ve de 20 mgr potasyum bulunmaktadır. Aynı zamanda bu meyvede 0 kolesterol bulunmaktadır. Bu besinler dışında bu meyve aynı zamanda vitamin bakımından da oldukça zengindir. Bu meyvede, insan sağlığı için oldukça faydalı olan B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri bulunmaktadır.

Besin değerlerine bakıldığında, bu meyvenin insan sağlığı açısından faydaları göz önüne serilmektedir. Ahududu meyvesinin, damar ve de doku büzücü özelliği mevcuttur. Bu özellik sayesinde de, bu meyve diyareyi keser. Aynı zamanda peklik verir. Yine bu özelliği sayesinde, kadınlarda oluşan beyaz akıntıyı kesebilmektedir. Kadınlarda aybaşı durumunu düzene sokabilme özelliğine sahiptir. Bu meyve, özellikle doğum yapmak üzere olan hamile kadınlarda odlukça faydalıdır. Meyve, doğum sancılarını azaltmada yardımcı olmaktadır. Yine doğum olayını kolaylaştırma etkisi de bulunmaktadır. Ahududu, doğum yapacak olan kadınlarda rahim kasılmalarının düzeltilmesinde oldukça etkilidir. Bu meyve, insan bedenini güçlendirici yapıda bir tonik özelliği taşımaktadır. Yine yaz aylarında, bu meyvenin serinletici bir etkisi bulunur.

Ateş düşürme ve terletme de meyvenin diğer etkileri arasında yer almaktadır. Boğaz ve de bademcik ağrısı olan kişiler için ahududu meyvesi büyük önem taşımaktadır. Ahududunun bademcik ve de boğaz ağrılarına iyileştirici etkisi bulunur. Yine diş eti kanamaları ve ağız ülserlerine de bu meyve oldukça faydalıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi