Günlük hayatımızda plastik, önemli yer etmiş durumda. Özellikle tükettiğimiz ürünlerin kaplarında ve ambalajlarında plastik kullanılmaktadır. Bu da özellikle gıda ürünlerinde plastik kap ve ambalajlara dikkat etmemizi gerektiriyor. Bu plastiklerin üzerinde, üçgen içinde numaralar görmüşsünüzdür. Bu numaralar o üründeki plastiğin cinsini göstermekte ve zararlı olup olmadığını anlamamızı sağlamaktadır. İşte o numaralar ve anlamları:
1-) PET, PETE Polietilen: Oldukça şeffaf plastiklerdir. Cam gibidirler ve zararsızdırlar. Daha çok su, yağ ve içeceklerin şişeleri bu plastik cinsinden yapılır.
2-) Fazla Yoğunluklu Polietilen ( HDPE ): Zararsız bir plastik türüdür. Daha çok süt şişeleri ve deterjan ambalajlarında kullanılır.
3-) Polivinil Klorid ( PVC ): Zemin malzemesi, dış cephe kaplama, folyo, Kabartmalı ve şeffaf ürün ambalajlarında kullanılır ve zararlı bir plastik türüdür.
4-) Az Yoğunluklu Polietilen ( LDPE ): Çöp torbaları ve yemek saklama kaplarında kullanılan bir plastik cinsidir. Zararsız bir yapıya sahiptir.
5-) Poliproplen: Pipetlerde, şişe kapaklarında, yoğurt kaplarında kullanılır ve zararsızdır. Özellikle yoğurt kaplarında 5 numaralı PP plastiğin dışında plastik türü kullanılabilmektedir. Bu açıdan dikkatle incelenip 5 numaralı plastik kabın kullanıldığı yoğurt tercih edilmelidir.
6-) Polistiren: Plastik çatal-bıçak-tabak-kaşık vb. , hazır paketlerde sunulan fast food paketleri ve kuru yemiş kaplarında kullanılır ve zararlı bir plastik türüdür.
7-) Diğer Plastik Türleri: Bazı pet şişelerde ve yemek saklama kaplarında mevcuttur. İlk 6 plastik türünün dışındaki plastik cinslerini kapsar ve oldukça zararlıdır.
Özellikle gıda ürünlerinin ambalaj ve kaplarında sağlık açısından 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler tercih edilmelidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.