Kendine has keskin kokusuyla özellikle rakıda adından sıkça söz ettiren bitkidir anason. Ana vatanı Asya olan maydanozgillerin bir türüdür. Anasonun boyu ortalama 50 santimetredir. Çiçekleri beyaz renkli meyveleri ufaktır. Bu meyvelerde anason denilen ‘anethol' vardır. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanan bu bitkinin tadı ve kokusu yakıcı olmasına rağmen lezzetlidir.
Faydaları Nelerdir?
Anason kullanıldığı zaman iştahı açarak yemeklere olan tiksintiyi ortadan kaldırır. Mide ve bağırsaktaki gazların gidererek hazmı kolaylaştırır. Nefes darlığı olan hastalarda kullandıklarında rahat bir nefes almalarını sağlar. İshal ve kusmaları önler. Yatıştırıcı özelliği sayesinde gerginliği alır, sinirleri keser. Öksürük şikayetlerine de iyi gelmektedir. Kan dolaşımını arttırarak, düzenli çalışmasını sağlar, kalbi kuvvetlendirir. Fakat aşırı kullanıldığı zaman vücutta uyuşukluğa neden olur. (Bakınız: rakı tüketen kişiler)
Anason kurutulup, kaynatılarak çay niyetine de tüketilebilir. Hatta bu çayı da şu şekilde yapabilirsiniz; 1 çay kaşığı öğütülmüş tohumu yaklaşık 150 ml kaynar su ile haşlanır. Ağzı kapalı şekilde 5-10 dakika demlenmeye bırakılır ve ardından süzülür. Sıcak olarak günde 2 ila 5 fincana kadar içilebilir.
Bu özellikleri ile, aşırıya kaçmamak ve yeteri kadar tüketmek şartıyla anason tüketmenin vücuda hiçbir zararı yoktur, aksine bir çok faydası vardır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.