Angina koroner arter hastalığına bağlı göğüs ağrısıdır. Nedeni ise damar sertliği, yani tıbbi adıyla " ateroskleroz" dur.
Bu durum, kolesterol gibi yağlı maddelerin koroner damarların duvarında birikintiler oluşturup damarın iç boşluğunu daraltmasıyla karakterlidir. Damar sertliği, genellikle, yaşamın erken dönemlerinde yani gençlikte başlar. Orta yaş dönemine ulaşılmış kişilerin çoğunda ve değişik derecelerde, yani az ya da çok damar sertliği gelişimi vardır.
Angina Nasıl Tanımlanır?
Doktorunuz genellikle yakınmalarınız anlattığınızda "angina" nızı teşhis edebilecektir. Anginalı bir hastanın fiziksel incelenmesi ve istirahat elektrokardiyogramı (EKG)'si tamamen normal sonuç verebilir. Bu nedenle doktorunuz, kalbiniz kan ve oksijen gereksinimini arttırmak için bir egzersiz testi isteyebilecektir. Eğer kalbiniz yeterince oksijen alamıyorsa, egzersiz testi sırasında yazdırılan bir EKG bunu gösterebilir.
Bazen hastanın yakınma ve öyküsünün dinlenmesi, fiziksel olarak dikkatle incelenmesi ve bir egzersiz testinin yapılmasına karşın anginayı teşhis etmek güç olabilir. Böyle durumlarda, yani tüm bunlardan sonra doktorunuz hala anginanızın olabileceği kuşkusunu duyuyorsa, doktorunuz sizden bir talyum vb. stres testi yaptırmanızı isteyebilir. Bu test sırasında, bir toplardamarınızdan radyoizotop, örneğin, talyum, enjekte edilerek, egzersiz yaparken kalp kasınıza gelen kan akımı ölçülür ve sonuçta kalp kasınızın normal kanlanan ve -eğer varsa- yeterince kanlanamayan alanları değişik renklerde ortaya çıkmış olur.
Sigara -Alkol ve Angina
Sigara içmek herkes için zararlıdır. Eğer anginanız varsa veya herhangi bir kalp hastalığınız varsa bırakmanız yaşamsal önem taşır. Sigara içmek kan damarlarınızı büzerek kalbinizin yükünü arttırır. Çünkü kalbinizin büzülmüş damarlara kan pompalayabilmek için daha büyük bir güçle kasılmak zorunda kalır. Kalbinizin daha hızlı çalışmasına neden olur ve kanınızdaki oksijenin azalmasına sebebiyet verir.
Alkolü ılımlı miktarda içmek bazı kişileri psikolojik olarak rahatlamasına sebep olsa da fazla içmek, kalbi olumsuz yönde etkilemektedir. Alkol içmekte olan ve bu rahatsızlığı olan bir kişi bu durumda mutlaka doktoruyla konuşmalıdır.
Angina ve Kalp Krizi
Hem angina, hem de kalp krizi, kalp kasına gelen kanının yetersiz kalmasıyla ortaya çıkarsa da aralarında önemli bir fark vardır. Anginada, özellikle kalbin fazla çalışması gereken bir anda, örneğin ağır bir yemek sonrası, yorucu bir egzersiz veya aşırı bir heyecan anı gibi kalp kasına gelen kanın azalması söz konusudur. Geçici olarak oluşan bu durum, yani kan akımındaki azalma göğüsteki sıkıntıya neden olur.
Kalp krizinde ise, koroner damarın tıkanmasıyla, kalp kasının bir bölümüne giden kan akımının tümüyle kesilmesi söz konusudur. Sonuçta ortaya çıkan göğüs ağrısı, genellikle daha şiddetli olur ve daha uzun sürer.
Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet'in Angina Pektoris hastalığı vardı ve bursa cezaevindeyken bu hastalıkla ilgili bir şiir yazdı. Bu şiiri yazdıktan tam 4 yıl sonra, ağır bir kalp krizi geçirdi. Atlattığı bu ağır kalp krizinden 11 yıl sonra ikinci bir kriz yaşamış ve 61 yaşında yaşamını yitirmiştir.
ANGİNA PEKTORİS
Yarısı burdaysa kalbimin yarısı Çin'dedir, doktor.
Sarınehre doğru akan ordunun içindedir.
Sonra, her şafak vakti, doktor, her şafak vakti kalbim
Yunanistan'da kurşuna diziliyor.
Sonra, bizim burda mahkûmlar uykuya varıp revirden el ayak çekilince
kalbim Çamlıca'da bir harap konaktadır her gece, doktor.
Sonra, şu on yıldan bu yana benim, fakir milletime ikrâm edebildiğim
bir tek elmam var elimde, doktor, bir kırmızı elma kalbim...
Ne arteryo skleroz, ne nikotin, ne hapis,
işte bu yüzden, doktorcuğum, bu yüzden bende bu angina pektoris...
Bakıyorum geceye demirlerden ve iman tahtamın üstündeki baskıya rağmen
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.