Vücudumuzun yükünü taşıyan dikilmemizi ve yürümemizi sağlayan ayaklarımıza daha çocuk yaşlarda önem vermeye başlarsak, bir çok sağlık sorunun önüne geçmiş oluruz.
26 kemik ve onlarca eklemden oluşan ayaklarımız en değerli organlarımızdandır. Sağlıklı ayaklara sahip olmak bizim için bu nedenle önemlidir. İnsan yaşamında ayakkabının bulunması ve sonrasında yanlış ayakkabı kullanımı ile ayak sorunları artmıştır.
Ayak sağlığı da çocuklukta hatta bebeklik döneminde yapılan doğru uygulamalar ve erken teşhis yöntemleri ile korunmaya başlar. Çocukluk döneminde karşılaşılan başlıca ayak sağlığı problemleri gelişimsel düztabanlık, içe basma ve doğuştan çarpık ayak sorunlarıdır.
Yapılan tıbbi araştırmalar bebeklerin %70'ine yakın bölümde gelişimsel düztabanlık olduğunu göstermiştir. Bu rahatsızlık bebeklerin vücudunda oluşan yağ dokularının tabanda birikmesi neticesinde meydana gelmekte ve bilindiğinin aksine tedavi gerektirmeden iki yaşından sonra kendiliğinden düzelmektedir. Fakat buna rağmen bir çok ebeveyn tabanlık ve ortopedik ayakkabı kullanarak düztabanlıktan kurtulduklarını düşünmektedir. Oysaki yapılan araştırmalar kullanılan tabanlık ve ayakkabıların çocuklara rahatsızlık verdiğini göstermiştir. Çocuk iki yaşından sonra oluşan yağ tabakalarının erimesi ile rahatsızlık kendiliğinden düzelmiyorsa, nedenleri hakkında detaylı araştırma yapılması uygun olacaktır.
Çocuklarda rastlanan en ciddi ayak sağlığı problemi doğuştan çarpık ayak oluşudur. Bu durumda erken teşhis büyük önem taşır. Henüz daha gelişmemiş olan çocuk dokularına alçı yardımı ile tedavi uygulanır. Alçı tedavisi erken teşhis olduğunda %90 başarı sağlamaktadır. Alçı tedavisinin yetersiz kaldığı ya da geç kalınmış teşhislerde cerrahi müdahale gerekmektedir.
Erken teşhisin bu denli önemli olduğu tedavilerde ailelere büyük sorumluluk düşmekte ve çocuklarının yürüyüş, basma bozukluklarını iyi gözlemleyerek fark ettikleri aksaklıkları en kısa sürede ortopedi uzmanları ile görüşüp çocuklarını muayene ettirmeleri gerekmektedir. Her rahatsızlıkta olduğu gibi erken teşhis ayak sağlığında da büyük önem taşır.
Bunun yanında çocukların ayakkabı seçiminde aileler şunlara dikkat etmelidir. Ayakkabının hafif, rahat, esnek, giyip çıkarması kolay, ayağın tarak kısmını sıkmayan, topuk kısmını ve ayağın iç kısmının kavisini destekleyici özelliği sahip olmasına dikkat edilmelidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.