Kahire; Mısır’ın başkenti ve Arap dünyasının en kabalalık kentidir. Doğu ve Batı kültürlerinin buluştuğu, 1300 yıllık bir şehirdir. Kahire, hem Arap ülkelerinin hem de Afrika'’nın en büyük kenti olma özelliğini taşır.  Şehir merkezinde yaklaşık 8 milyon, banliyöleri ile birlikte toplam 17 milyonluk nüfusa sahip Kahire, Mısır’ın gözbebeği olarak adlandırılabilir. Nüfusunun yüzde doksanını Müslümanlar oluşturur. Geri kalan yüzde onluk kısmın çoğu Kopt Kilisesi’ne bağlı Hıristyanlar, Katolik, Protestan ve Yahudilerdir.  Kahire’de çöl iklimi görülür, gece ve gündüz arasında büyük ölçüde sıcaklık farkı vardır. Sadece kışın yağış alan şehir, sıcak ve kurak yazlar geçirir.

Kahire, hem Mısır’ın hem de çevresindeki ülkelerin politik ve ekonomik merkezi sayılabilir. Ülkenin hükümet binası, parlamentosu ve diplomatik merkezlerinin çoğu Kahire şehrinde bulunur. Şehirde, bir çok üniversite, akademi, yüksek okul ve kütüphane vardır. Bu anlamda, bölgenin eğitim merkezi konumundadır. Ayrıca pek çok müze, sinema ve tiyatro bulunan Kahire, hem kültürel hem de sanatsal bir şehir olma özelliğini taşır. Ulusal Kitaplık, İslam Sanatları Merkezi gibi pek çok tarihi ve kültürel miras, Kahire’ye gelen turistlerin ziyaret akınına uğrar. Eski Kahire bölgesi 1979 senesinden beri UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır Kahire'nin ekonomisi, iç ve dış ticarete dayanmaktadır. Sanayisi, büyük oranda dokumacılık, demir çelik, tütün ve gıda maddeleri üzerine kurulmuştur. Ülkedeki bankaların, finans ve ekonominin kalbi Kahire’de atmaktadır. El emeğine yönelik ürünler ve geleneksel sanayi de Kahire’nin ekonomik büyümesinde katkı sağlamaktadır.

Kahire Üniversitesi, El-Ezher Üniversitesi ve Kahire Amerikan Üniversitesi gibi önemli lisans ve lisans üstü eğitimi veren kurumlar sayesinde, yükseköğrenim merkezi de olan Kahire’ye, hem Mısır’dan hem de diğer Arap ülkelerinden çok sayıda öğrenci gelmektedir. Son yıllarda kent sürekli büyümekte ve gelişmektedir. Kahire’'nin batı ve kuzey kesimlerine doğru konut alanları artışı ve yayılma görülmektedir.

Kahire kentinin mimari yapısı, Mısır, Arap, Roma ve Osmanlı mimarisinden örnekler taşımaktadır. Şehrin en eski bölümlerindeki evler, sıvalı, tuğlalı, iki, üç veya dört katlıdır. Bazılarının pencerelerinde ahşap kafesler bulunur ve yöreye özgü bu ahşap kafesler müşrefiye olarak adlandırılır. Erkek ve kadınların yaşadığı bölümlerin ayrı olduğu evler, çeşmeli avluya açılırlar.

19. yüzyılda inşa edilen binalarda Avrupa, 20. yüzyılda inşa edilen yapılarda ise Paris’teki mimarinin havası yansıtılmıştır. Kahire’nin 130 ve 1900 yılları arasına tarihlenmiş, 500’e yakın tarihsel ve kültürel yapısı tescil edilmiştir.  Dünyada mutlaka görülmesi gereken en önemli müzelerden biri, Kahire Müzesi’'dir. Bu müzede Antik Mısır’a ait eserler sergilenir, Mumyalar ve Tutankamu'n’un hazineleri ise turistlerin en çok ilgisini çeken bölümdür. Kahire Kulesi, Nasır döneminde yapılmış ve 187 metre yüksekliğinde, baklava şeklinde kafes kafes örülmüş bir dekorasyonla inşa edilmiştir. Bu kulenin tepesinde bulunan seyir katından, Nil Nehri ve açık havalarda piramitler ble görülebilmektedir.

 

Kahire’ye gelindiğinde gidilmesi gereken yerlerden bazıları, El Ezher Camii, El Hariri Çarşısı, Ölüler Şehri, Tahrir Meydanı ve Cezire Adası’dır. Kültürel ve mimari açıdan zenginliğe doyacağınız Kahire, yediğiniz yemeklere dikkat etmeniz gereken bir yerdir. Hijyen açısından mutlaka kutulu ve şişeli içecekleri tercih etmeniz, yol üstü satıcıları yerine iyi restoranları tercih etmeniz gerekmektedir. Şehir manzarasını izleyebilir, tarihi camilerde dua edebilir ve müzeleri ziyaret edebilirsiniz. İslam Sanatları’na dair pek çok mirasla karşılaşacağınız, sıcak şehir Kahire, her yıl çok fazla sayıda turistin gözde seyahat rotası ve unutamadığı bir yer olmayı sürdürüyor.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi