Hüpert Ripoli, Pierre Simonetin araştırmalarına göre solaklar, sağ elini kullanan kişilere göre daha hızlı ve başarılılar. Özellikle spor dallarında, hızlı ve başarılı olan solaklar, beyindeki ana sisteme göre hareket ederler. Nöropsikolojik yapıdaki fark, solaklar daha kısa zamanda tepki gösteriyorlar. Beyindeki emisferin yani yarı küresinin simetrik olmadığı araştırmalar sonucu ortaya çıkıyor. Çoğu kişide sol emisferin tüm simgesel işlevlerden baskın olduğu ortaya çıktı. Sol kürede mantık, akıl yürütme ve dil yönetilir. Bu emisfer analitik bir biçimde, bir hesap makinesinin merkez devresini andırarak çalışmaktadır. Gelen bilgiler ardı ardına dakik olarak işler.
Sağ yarı küre ise, mekân ve şekil algılamasında daha fazla uzmanlık kazanmıştır. Karşılıklı ilişkiler içinde, farklı öğeleri kavradığı bütünleri genel olarak değerlendirir. Yarı küreler arasındaki işlev farkları, anatomi farklarıyla açıklanmaktadır. Çalışmaları değerlendirilen olayların % 65 sol yarıdaki, zaman düzleminin dilde önemli bir rol oynayan bölgesi sağ yarıdakine göre daha gelişmiş olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmalar sonucunda ilginç bir olay ortaya çıkmıştır. Bu anatomik farklara karşılaştırılabilir oranda ceninde, hatta büyük maymunlarda rastlanmıştır. Bu da bizi, insanın çoğu zaman sol yarı küresinin konuşmaya karşı güçlü yetenekleri olduğunu kanıtlıyor. Solaklar, sağ elin aynadaki yansıması değildir. Onlar arasında büyük farklar bulunmaktadır. Yapıları farklıdır. Doğal solakların dil merkezi sağ yarı kürededir, dolayısıyla ustalıkla yazdıkları sol elleriyle yazmaya yeteneklidir. Ancak ailelerin etkisi bu kişilerin sağ eliyle yazmaya iter.
Tenis ve eskrimde solaklar çok başarılıdır. Fakat Azemar ve Ripollonun araştırmalarına göre atletizm ve atış yarışlarında sağ elini kullanan kişiler başarı sağlıyor. Solakları başarıya iten neden, görsel bilginin algılanması ve harekete geçiş arasında zaman kazanmaktadır. Üstünlüğü harekete geçişten çok karar alma düzlemidir. Kesinlik değil hız üstünlüğüdür. Solaklar çok kısa hareketle avantaj durumundadır. Güçlü olduğu anda hareket hızını kesinlikten öte önemli olmadığı anda şimşek gibi saldırır. Sağlaklar ise karmaşık hareketlere daha yatkındır.
Solakların, spor dalında ne kadar başarılı oldukları geçmişte kanıtlanmıştır. Manuel Orantes, Jimmy Connors, Guillermo Villas, Rascoe Taner, Jonh Macenroe bu solak tenisçiler, ABD de 7 ödülün 5 ini, 5 Avusturya ödülünün 3 ünü, 4 Wimbledon final oynamışlardır. Masa tenisinde dünyanın en iyi pingpongcuları solaktır. Bu da solakların üstünlüğünü ortaya koymaktadır. 1965 yılında Dünya Eskrim şampiyonasında sporcuların %55 solak olduğu ortaya çıktı. Eskrim hız gerektiren bir spor dalıdır. Solakların da başarılı olması tesadüf değildir. Sosyo kültürel koşullar solakları desteklemiyor. Ve küçüklükten sağ eli kullanmaya yöneltiliyor. Sol eli kullanmaya yönlendirilirse birçok spor dalında dünyaca başarı elde edebiliriz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.