Yapılan araştırmalara göre, et üretimi büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bu tehlike üretilen etlerin küresel ısınmaya neden olduğudur. Yıllar ilerledikçe sağlıklı beslenme güç duruma düşmektedir. Sağlıklı beslenmemiz için ana ve ara öğünlerde sebze ve meyve tüketimini arttırmamız gerekmektedir. Arttırılan sebze ve meyvenin yanında hayvansal protein içeren besinlerin tüketimi ise azaltılmalıdır. Eğer sağlıklı beslenmek istiyorsanız ve buna karar verdiyseniz et tüketimini azaltmanız lazım.
Et tüketimini azaltmada size en yarar sağlayacak şey karalahana'dır. Karalahana, diğer sebzelere göre daha besleyicidir. Besleyici olmasına karşın birçok faydaları da bulunmaktadır. Hayvansal gıda tüketimi ile iltihap, artrit ve kalp hastalıklarını tetiklemektedir. Ancak karalahana bu hastalıklarla baş etme konusunda inanılmaz bir besin kaynağıdır. Bu hastalıkların önlenmesi ve geri çevirme potansiyeline sahiptir. Sebze yiyenlerin daha çok demir eksikliğine maruz kaldığı düşünülmektedir. Ancak yediğiniz bir biftekten, kazandığınız demir yediğiniz bir karalahanadan fazla değildir.
Karalahana yapısında demire çok yer ayırır. Karalahana yiyenlerde demir eksikliği görülmemektedir. İnsan yaşamında hergün proteine ihtiyaç duyar ancak bu ihtiyaç kadar lif'lere de ihtiyacımız vardır. İnsanlar gün içerisinde yeteri kadar lifli yiyecek yiyemezse eğer kalp hastalıkları, sindirim bozukluğu ve kanser gibi birçok hastalıkların oluşumuna neden olur. Et protein açısından zengindir ancak lif bakımından çok fakirdir. Ancak br porsiyon karalahana sizin gün içerisinde elde etmeniz gereken birçok lifi size kazandırır ve aynı zamanda 2 gram kadar da protein sağlar. Karalahananın faydaları bunlarla bitmiyor. Karalahana tam bir kalsiyun deposudur. Sütten daha fazla kalsiyum içermektedir. Bir porsiyon karalahana yediğinizde sizin kazanacağınız kalsiyum tam olarak 90 gramdır. Hatta vücut tarafından süte göre daha çabuk emilir. Biliyorsunuz ki artık bakteriler antibiyotiklere bağışıklık kazanmış durumdadır. Bu durum bizim sağlığımız açısından büyük bir tehlikedir. Bu bakteriler genellikle çiftlikte yetişen hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.
Karalahana içerisinde A ve C vitamini içerir. Bunun yanında bağışıklığı güçlendiren Karotenoid ve flavanoid gibi antioksidanlarca çok zengindir. Karalahana omega yag asitlerince de çok zengindir. Yediğiniz bir porsiyon karalahanada 121 miligram omega-3 yağ asidi ve 90 miligram omega-6 yağ asidi içerir. Ete göre bu kadar çok faydası olan karalahananın tam bir çevre dostu olduğu söylenebilir. Bir biftek elde etmek için beslenen inekler tam 18 aya kadar büyütülür ve bunlara 1 kilo biftek elde etmek adına 32 kilo tahıl ve karalahanaya göre 11 kat fosil harcanır. Bunun yanında 10 ton su kaybıda gerçekleşir. Ancak karalahana 50 günde yetişip her iklimde boy gösterebilir. Bahçede de yetiştirilmesi kolaydır. Bu kadar yararlarına rağmen hala biftek seçenlerden misiniz?
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.