Backlink Nedir? Nasıl Yapılır? Ayrıntılar Nelerdir?

Merhaba sayın bilgiustam okuyucuları,

Birçok webmasterın siteleri için yaptığı önemli bir olaydır backlink.

Peki ama nedir bu backlink?

Backlink Türkçe karşılığı "arka link" "geri link" vs. tam olarak halk dilinde "dost site" anlamına gelir.

Şimdi diyelim ki sizin bir siteniz var. İçeriği bebeklerle alakalı bir site olsun ve sizin sitenizi arama motorlarında "bebek", "bebek kıyafetleri" gibi kelimelerle arayıp bulacaklardır sitenizi. Peki sizin siteniz aramalarda arka sayfalardaysa, o zaman en üste çıkmanız lazım ki, arayanlar sitenizi görsün ve sitenize girsin.

Şimdi amacımızı anladık "bebek" kelimesinde üst sıralarda olmak.

İşte burada backlink kavramı ortaya çıkıyor. Sizin sitenizi diğer bir bebek sitesi backlink olarak eklerse yani dost site olarak görürse, arama motorları sitenizin iyi bir site olduğunu anlar ve yukarı çeker.

Bu olayı şuna benzetebiliriz, bu benzetmeyi farklı yerlerden duymuş olabilirsiniz fakat en güzel örneklerdendir.

Diyelim ki siz yabancısınız bir alışveriş merkezi arıyorsunuz, en kalitelisini ve en ucuzunu bunu birisine sorarsınız o da çevresinden duyduğu kaliteli bir alışveriş dükkanını size söyler ve sizde gider alışverişinizi yaparsanız.

Burada birisi: arama motorları

Siz: arama motoru kullanıcısı

Çevredeki kişiler: kaliteli siteler

Alışveriş dukanı: arama motorlarında üst sıralarda olan bir site.

Gayet açık üst sıralarda olmak için herkesin gönlünü fetih etmeniz lazım, dost site olmanız lazım.

Tabiî ki öyle herkes sitenizi bedava dost site olarak eklemez açıkçası  kaliteli olmasını istiyorsanız "bebek" kelimesinde üst sıralarda olan sitelerle anlaşma yapın.

Şimdi backlink nasıl yapılır?

Sitenizin backlink kodunuzu diğer sitelerin bir kısmına ekleterek.

Örnek:

<a href="http://www. siteadı. com" title:"anahtar kelime" target="_blank"> anahtar kelime</a>

İllaki anahtar kelime kullanmak zorunda değilsiniz fakat şöyle bir durum var, eğer bebek kelimesinde yükselmek istiyorsanız anahtar kelime kullancaksınız ki, arama motorları o kelimede sitenizi yukarı çıkarsın.

Kullanmasak peki?

Olmaz desem yalan olmaz aslında. Çünkü bu sadece iyi bir site olduğunuzun göstergesidir, fakat biz saten iyi bir siteyiz bizim amacımız yükselmek.

Backlink için yöntemler şunlar

Şimdi eğer bütçeniz yok ise, iki türlü backlink çeşidi var. Eğer bütçeniz varsa saten basarsanız parayı alırsınız backlinki.

1. Karşılıksız Backlink

Sitenizi doğrudan karşı taraf ekler.

2. Karşılıklı Backlink

Nedir bu? Şimdi diyelim sizin bebek sitenizle karşınızdaki bebek sitesi ile backlink yapacaksınız. O sizi dost site olarak ekle, siz de onu dost site olarak eklersiniz.

Bunda hiçbir problem yok tabiî ki. Fakat bu size pek de fazla bir şey kazandırmaz önemli olan karşılıksız eklenmek. Bu durumda işte ya para vereceksiniz yada çapraz link yapacaksınız

3. Çapraz Backlink

Diyelim ki! Sizin iki tane siteniz var diğeri de kitap ile ilgili olsun. Karşınızdakinin de iki tane sitesi olsun aynı şekilde. Sizin kitap sitenizin linkini bebek sitesine ekler, sizde onun sitesini sizin bebek sitenize eklersiniz işte bu kadar.

Böylece arama motorları bu durumu algılayamaz.

İpuçları

1. Yeni bir site için

Yeni bir site için back-link durumu çok kritiktir. Niye diye sorarsanız, şimdi siz yeni bir sitesiniz, ve arama motorları yavaş yavaş sizi indexliyor, bu durumda bir günde 100 siteden karşılıklı ya da karşılıksız fark etmez backlink alırsanız, arama motorları durumu fark eder.

Şimdi siz bir düşünün yeni açılan bir siteyi bir günde 100 site onu nasıl dost site olarak kabul eder  size de biraz komik durmuyor mu?

Ne yapıcağız peki?

Günde 15 rakamını geçmeyeceğiz. . Karşılıklı backlinklerden uzak duracağız ve artıra artıra gideceğiz yani bugün 5 ise yarın 7 backlink alacağız. artıra arıtra. . .

Bu olayı kendimce test etmişimdir. Bir günde 100 siteden backlink aldım birde günlüj 5-10 siteden backlink aldım evet düşündüğünüz gibi 2. sitem daha iyi sonuçlar verdi.

2. Her siteyle backlink yapılmaz

Şimdi diyelim ki alış-veriş merkezini sorduğunuz kişi çevresindekilerin dediklerine göre size bir dükkan söyledi. Ya peki çevresindekilerden arasaında sarhoş varsa  o zaman onun dediklerini dinler mi sizce tabiî ki hayır.

Yani; Her siteyle backlink yapmanız önerilmez, özellikle arama motorlarının spam olarak gördüğü, arka sayfalarda, içeriği kopya ve kalitesiz böyle sitelerle kesinlikle backlink yapmayınız.

3. İnfolu Sitelerle Yapın

Yani: yapacağınız sitelerin arama motorlarında infosu olsun, google da info:siteadi. com diye aratırsanız, eğer site aynen çıkıyorsa tamam yapabilirsiniz.

Tersi durumlarda sakın ama sakın yapmayın.

Tersi durumlar: Farklı site çıkabilir, hiç site çıkmayabilir.

4. Çıkışı çok az olsun

Yani yapacağınız site 500 tane siteyi dost site olarak eklemişse backlink almışsa o siteden uzak durun. Bunlara en güzel örnek toplistlerdir.

Mesela pr8, 500 çıkışlı bir siteden backlink alacağınıza, pr2 3 çıkışlı siteden alın daha iyi.

Pr = pagerank (google algoritması, googleın sitelere verdiği rütbe sistemi, kullanılıyor mu kullanılmıyor mu tartışılır bir durum. ).

5. Bütçemiz kısıtlı

O zaman ise, bu işi yapan siteler var sadece back-link için çalışan, toplist, hitlist, dizinler vs. böyle sitelere ekleyeceksiniz sitenizi. Fakat dediğim gibi aşırıya kaçmayacaksınız.

Dmoz. Org?

Dizin demişken en büyük dizin dmoz. org'tur ki kendisi arama motorlarının desteklediği bir dizindir. Sitenizi ekletmeniz çok ama çok zordur fakat eklediniz mi de gelsin hit  arama motorlarının gözüne girersiniz ve en üst sıralara çıkarsınız.

Duyduğum dedikodulara göre dmoz da çalışan editörlerin rüşvet aldığı bu rüşvetlerin 10. 000$ bile olabildiği söylenmekte. Yani siz anlayın artık o kadar ki önemli bir dizin.

Dmoz. org hakkında ayrıntılı bir makale yazacağım fakat burada birkaç bilgi vereyim. Dmoz'a kayıt için kesinlikle özgün, kaliteli bir siteniz olması lazım. Kesinlikle lisansız scriptınız olmamalı. Warez, adult vs. tüm yasak içerikler bulunmamalıdır.

Son. . .

Backlink konusu bu kadar arkadaşlar elimden geldiği kadarıyla sade ve anlaşılır yapmak istedim fakat eğer ayrıntılara girersem, her arama motoru için tekniklerden bahsetsem back-link için kitap yazarım.

Aslında seo(search engine optizimation)nun (arama motoru optizimasyonu) en önemli etkenlerinden birisidir. Çok önemli faktör fakat seonun yanında devede kulak kalır.

Bu yazıda sadece backlink konusunu ele aldım ve bu bilgiler kendimce test edilmiştir, onaylanmıştır.

Ben Enes KAŞIKÇI Herkese başarılar ve bol kazançlar, bu arada ilk yazım.

Seo konusu her zaman kafamı kurcayalan bir faktör fakat deneme ile birçok şeyi öğrenebiliyorsunuz. Backlink olayınıda bu şekilde çözdüm.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi