Kadınların psikolojilerini alt üst eden yalancı gebelik vakası, bebek sahibi olmayı isteyen hanımların korkulu rüyası haline gelmiştir. Bu vakayı yaşayan hanımlar, psikolojik ve fiziksel olarak hamilelik olgularını yaşamaktadırlar. Çocuk sahibi olmayı aşırı şekilde isteyen hanımların yaşadıkları bu vaka, çocuk sahibi olmaya korkan kişilerde de görülebilmektedir.

Tıp dilinde "Pseudocyesis" olarak adlandırılan hastalık, üreme çağında olan bayanları etkilemektedir. Ciddi bir psikoloji müdahalesi gerektiren bu durum, hanımları daha çok depresyon dönemlerinde esir almaktadır.

Yalancı gebelik vakasını yaşayan kadın, gebeliğin belirtilerinin tüm evrelerini yaşamaktadır. Mide bulantısı, kusma, karın ve göğüs şişkinliği, aş erme, kilo alımları, hassasiyet gibi birçok hamilelik reaksiyonları görülmektedir. Hatta bu vakayı yaşayan çoğu kadınlar, bebeğin karnında hareket ettiğini hissetmektedir. Bu hareket aslında bağırsakların yol açtığı bir reaksiyona ve kasların istemsiz olarak harekete geçmesi ile oluşan bir durum olmuştur. Adet kesintisine uğrayan ve hamilelik lekeleri gören kadın, hamile olduğuna iyice kendini inandırır ve 9 ay sonra bebeğine kavuşma arzusu içerisinde hayatına devam eder. Hamile olmadığı halde kendini hamile zanneden ve bu olguları yaşayan kadın, hayal kırıklığına uğramaktadır.

Psikolojik bir savaşın dışa vurumu olarak ve ruhun bedeni ele geçirmesi olarak görülen bu hastalık, psikiyatrilerin uzmanlık alanına girmektedir. Yalancı gebelik, düşük yapan ve rahmi alan hanımları da etkilemektedir. Kadınlığının yetmediğini düşünen bayanların da bu durumu yaşama olasılıkları yüksektir. Eskiden beri süregelen ve günümüzde azalış göstermeye başlayan hastalık, çok az ihtimal de olsa erkeklerde görülebilmektedir. Fakat erkeklerde oluşan belirtiler farklıdır. Genellikle eşinin doğumundan sonra yalancı gebelik reaksiyonlarını yaşar. Bu vaka insanlarda görüldüğü gibi hayvanlarda da görülebilmektedir.

Hamilelik belirtilerini yaşayan kişinin testleri negatif çıkıyor ise yalancı gebelik sorununu yaşıyor demektir. Bu gören hekim hastaya bunu izah ederken çok dikkatli davranmalıdır. Sorunun psikolojik kökenli olduğunu ve tedavi görmesi için ikna etmelidir. Çünkü hamile olduğunu inanan kadın, yanlış anlatımlar sonucunda büyük travmalar yaşayabilir. Bu tedavi sürecinde psikiyatrilerin yanı sıra jinekologların da yardımı alınmalıdır. Kişinin reaksiyonları devam ediyor ise gözlem altına alınmalı ve ilaç tedavisine tabi tutulmalıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi