Nikotinin ne olduğunu biliyor musunuz? Nelerden oluşur? Eğer değilse, o zaman bu makalede, nikotin hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri vereceğiz
Ne zaman sigara içseniz yada tütünü çiğnesenizde defalarca size nikotinin sağlığınız için kötü olduğu, içmemeniz gerektiği söylenmiştir. Peki nikotin derken tam olarak neyi kastediyoruz? Bağımlılık yaratan bu madde tütünde bulunur. Doğada ise renksiz ve sıvı haldedir. Yandığı zaman ise rengi kahverengine döner. Eğer nikotin bağımlısıysanız bırakabilmek için epey zaman harcamanız gerekecek. Amerikan Kalp Derneği'ne göre, "Nikotin bağımlılığı tarih boyunca kırılması en zor bağımlılıklardan biri olmuştur". İnsan sağlığına olan dezavantajlarına rağmen nikotin kullanımında keskin bir artış vardır.
Fiziksel ve kimyasal özellikleri:
Nikotinin nelerden yapıldığını biliyor musunuz? Kafein ve strikninden yapılmış olup son derece bağımlılık yapıcıdır. Nikotin zehirli, soluk sarı ve yağlı bir maddedir ve dışarıda açık bırakıldığında rengi kahverengiye döner. Baz ve konsantre formda olduğunda suyla karıştırılabilir ve nikotin güçlü bir böcek öldürücü olarak kullanılabilir. Nikotin aslında tütün bitkisinde doğal olarak bulunan bir alkaloid'dir. Tütün bitkilerindeki nikotin oranı genellikle yaklaşık % 2-7 arasında değişir. Nikotin insan cildine kolayca geçebilir. Vücuda alınış şekli burun, ağız yada ciğerler tarafından olabilir. Sadece 10 saniye içerisinde kana karışarak insan beynine kadar ulaşır.
Adlandırılması:
Nikotin, "Nicotiana Tabacum" denilen tütün bitkisinden isim almıştır. Bu bitki de adını Portekizdeki Fransız Büyükelçisi Jean Nicot de Villemain' dan almıştır. Jean Nicot de Villemain, 1560 yılında tütün tohumlarını Brezilya'dan Paris'e göndererek çeşitliliği arttırdı ve nikotine adının verilmesini sağladı.
Kullanılışı:
Nikotinin ne için kullanıldığını hiç merak ettiniz mi? Nikotin aslında sigarayı bırakmak için kullanılan tıbbi bir üründür. Eğer nikotini az miktarda kullanırsanız, nikotin yoksunluk belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olacaktır. Nikotin ayrıca sigarayı bırakmak isteyenler tarafından burun spreyi olarak da kullanılabilir. Bazı ağız ve diş problemleriniz için nikotin sakızlarını da kullanabilirsiniz.
Nikotinin Zararları:
Şimdi de nikotinin zararlı etkilerine bakalım. Kanserojen değildir, kanser hücrelerinin normal hücreler üzerinden gelişimine yardım etmezler. Ancak nikotin bağımlısı insanlarda kalp ve solunum problemlerine yol açarlar. Nikotin kalp krizleri ve inmelere yol açabilmektedir. Bunun nedeni nikotinin epinefrin denilen bir hormonu arttırmasıdır. Bu hormon kalp hızını, kan basıncını, kan şekerini ve solunum sayısını arttırır. Böylece, sigara içtikten sonra rahat hissetmemize rağmen, vücudumuzun göremediğimiz alanları ve kalbimiz daha hızlı çalışmaktadır. Oksijen seviyesinin tekrar yükselmesi için organlarımıza daha hızlı kan pompalanır. Bu kalp üzerinde ilave yüke neden olur. Uzun vadede, kalp stres altında çöker ve kalp krizi veya felçlere neden olur. Nikotin ayrıca bir vazokonstriktördür. Kan damarlarını büzer ve kalp krizi riskini arttırır.
Sigara ince, saç benzeri silia denen yapılara zarar verir. Bu yapılar mikropların ve yabancı maddelerin akciğerlere ulaşmasını engelleyen yapılardır. Nikotin inhalasyonu tekrarlayan öksürük ve hırıltıya neden olabilir ve aynı zamanda, amfizem kronik bronşit gibi KOAH hastalığına da yol açabilir. Sigara veya diğer tütün ürünlerinden solunan nikotin, akciğer kanserine de vesile olur.
Louisville Üniversitesi araştırma bölümüne göre nikotin insanları enfeksiyonlara ve inflamasyonlara duyarlı hale getirir. Beyaz kan hücrelerinin belli bir tipini etkiler. Bu beyaz kan hücreleri kemik iliğinde üretilir ve vücudu hastalık ve enfeksiyonlara karşı korur. Araştırma ayrıca nikotin almış hücrelerin sağlıklı hücrelere göre bakterileri öldürmede daha başarısız olduğunu ortaya koydu ve böylece immün sistemi zayıflattığı bulundu. Nikotin ayrıca diş sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Bu sadece renk değişikliği ve diş sararması değil uzun vadede diş eti incelmesidir. Diş köklerine bakterilerin girişini kolaylaştırarak dişlerin zayıflamasına ve kötü bir ağız kokusuna da neden olur.
Hamile bayanların sigara kullanması düşük, erken doğum ve ölü doğum riskini arttırmaktadır. Ayrıca bebeğin yarık damak ve yarık dudak ile doğma riskini de arttırmaktadır. Sigara içmek aynı zamanda bir kadının düşük doğum ağırlıklı bebekler doğurma şansını arttırır. Ayrıca, Amerikan Kanser Derneği'ne göre, "35 yıl üzeri sigara ve doğum kontrol hapı kullanımı kalp krizi, felç ve bacaklarda pıhtı oluşumunu arttırmaktadır. Aşırı tüketimi tümörlere yol açabilir. Bir kişi nikotin bağımlısı olduktan sonra bu alışkanlığı bırakması çok zordur. Kullanıcıya büyük bir keyif veren dopamin akışını attırdığı söylenir. Eğer bir kişi nikotin bağımlılığından kurtulmaya çalışırsa anksiyete, sinirlilik, uyku sorunları gibi nikotin yoksunluk belirtileri çekmeye başlar. Ayrıca nikotin yoksunluğunda kan basıncı ve kalp hızı da artar. Bu sorunlar o kadar kötü bir hal alır ki semptomları kontrol altına alabilmek için az bir miktar nikotin alınması gerekir. Uzun bir süre için kullanılan nikotin ayrıca akciğer ve kalp hücreleri zarar verebilir.
Burada görebileceğiniz gibi nikotin almak sağlığınız için çok kötüdür ve vücudunuza büyük zarar verir. Eğer nikotin alma alışkanlığınız var ise ve sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız yavaş ve kademeli bir şekilde bu alışkanlıktan vazgeçmelisiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.