İnsanoğlunun yaşam tarzı, beslenme şekillerindeki değişiklikler ve düzensiz beslenme; sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bütün insanlar için olmazsa olmazlardan olan üç beyaz yani un, tuz ve şeker düzenli ve gerektiği miktarlarda kullanıldığında vücudumuza hiçbir zararı yoktur.
Aksine faydası bile vardır. Ama beslenme şekillerindeki değişiklikler ve bu üç beyazın gerekenden fazla kullanılması vücut fonksiyonlarında bozukluklara neden olmaktadır. Özellikle günümüzde bu tehlikeyi doktorlarda sıkça dile getirmekte ve hayatımızı ve yaşam standartlarımızı kötü yönde etkileyen bu üç beyazdan uzak durmamız konusunda sürekli uyarılarda bulunmaktalar. Özellikle tuzun zararları konusunda sürekli uyarılar yapılmakta ve vücudumuzun günlük tuz ihtiyacının gram tuz ile karşılanabileceği açıklanmaktadır. Peki, hiç birimizin vazgeçemediği ve her öğünde sıkça karşılaştığımız üç beyaz gıda maddesinin zararları nelerdir.
Öncelikle çocukluğumuzda beri hepimizin en sevdiği şey olan şekerin zararlarından başlayalım:
• * Bağışıklık sistemini zayıflatır.
• * Vücudumuzun mineral dengesinin bozulmasına yol açar.
• * Böbreklerde hasar oluşmasına yol açar.
• * Krom eksikliğine yol açar.
• * Bakır eksikliğine yol açar.
•* Çocuklarda dikkat dağılmasına yol açar.
•* Vücudumuzun ihtiyacı olan kalsiyum ve bakır ihtiyacının karşılanmasını engeller.
•* Özellikle kadınlarda kolon kanseri riskini artırır.
*• Göz bozukluklarını sebep olabilir.
•* Kalp hastalığı riskini artırabilir.
•* Diş çürüklerini artırır bunun sonucunda önemli sağlık problemleri ile karşılaşılır.
•* Diyabet oluşumuna sebep olabilir.
Tuzun zararları ise,
• *Yüksek tansiyon,
• * Kalp ve damar hastalıkları,
• * Tuzun aşırı tüketimi sonucunda, aşırı idrar yapma ile beraber vücudun ihtiyacı olan kalsiyumun dışarı atılmasına sebep olur.
•* Kemik erimesine ve kırılma riskinin artmasına neden olur.
•* Aşırı tuz vücutta su ihtiyacını artırır.
•* Özellikle hamile bayanların vücutlarında ödem oluşmasına neden olur.
Un ve zararları,
• * Obezitenin oluşmasına ve ilerlemesine neden olur.
*• Hipertansiyona neden olur.
•* Sindirim sistemi bozukluklarına neden oluyor.
•* Kan şekerinin yükselmesine zararları vardır.
•*Buğdayın işlenmesi sırasında insan sağlığı için gerekli olan bölümleri ayrıştırılarak undan uzaklaştırılıyor.
Sayılan bütün bu zararlar üç beyazın olması gerekenden fazla kullanılmasının sonucunda vücudumuza zarar vermektedir. Her şeyde olduğu gibi, unu, tuzu ve şekeri degerektiği kadar kullandığımızda vücudumuza ve sağlığımıza zararları en aza indirilebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.