Geçmişten bugüne kadar bakıldığında çoğu insanın baş belalısı olarak hayatlarda yerini almış olan bitler, yaşam alanı olarak oldukça geniş bir çevreye sahiptir. Öyle ki doğanın çok büyük bir bölümünde yaşamını sürdürebilme yeteneği olan bitler kitapların arasında dahi yaşayabilmektedir.
Doğada yaşayan canlılar arasında asalak olarak adlandırılan bitler, eklem bacaklıdır. Kanatlara sahip olmamakla birlikte en çok kuşlarda yaşamlarını sürdürmektedirler. Kuşların dışında ise bakıldığında karşımıza doğada yaşamını sürdüren birçok hayvan türü çıkmaktadır. Yırtıcı, memeli, kemirgen ve de toynaklı hayvanlar bu türler arasında yer almaktadırlar. Bitler insanların baş bölgesinde de yaşamını sürdürmektedir. Baş bölgesindeki saçlı deri, onların asalak olarak yaşamını sürdürdükleri alandır. Bitlerin 3 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar baş, kış ve de elbise biti olarak adlandırılmaktadır.
Yeryüzünde yaşamını sürdürmekte olan birçok hayvanda ve insanlarda yaşamlarını sürdürmekte olan bitler, yumurtalarından çıktıkları andan itibaren erişkin bir bit özelliğini almaktadır. Doğar doğmaz erişkinliğe yükselen bu tür canlılar aynı zamanda oldukça kısa bir zamanda çoğalarak canlı popülasyonunda bir çok canlı türünün yaşamını etkilemektedirler. İnsanlardaki yaşam alanları incelendiğinde ise karşımıza insan derisi çıkmaktadır. Deriye yerleşen bitler beslenmelerini deri gözeneklerinden salgılanmış olan yağlar, deri parçacıkları ve de kanla sağlamaktadırlar. İnsan derisine çok kısa zamanda yapışma yeteneğine sahip olan bitler, deriye yapıştıktan itibaren çok uzun bir zaman deri üzerinde yaşayabilmektedirler. İnsanlar için kabus derecesine gelebilen bitler saça, halk arasında sirke diye tabir edilen sirkelerin bit tükürüğü ile yapışması sonucunda ortaya çıkmaktadır. İçerisinde yer alan kimyasallar sayesinde saça oldukça kuvvetli bir şekilde tutunmayı başaran bit yumurtalarına eğer dışarıdan özel ilaçlarla müdahale edilmezse bu yumurtalar saçtan ayrılmaz ve de bu durum da insanlara toplum içerisinde sıkıntı yaşatmaktadır.
Bitlerin, bit tükürükleri sayesinde oldukça hızlı bir şekilde çoğalmaları bu asalakların insan saçından arındırılmasını zorlaştıran bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortalama ömürleri 7 gün olan birler, çoğalma sayesinde insan saçında aylar boyunca yaşamlarını sürdürebilmektedir. İnsanların saçlarında yaşamlarını sürdüren bitlerin en büyükleri elbise bitleridir ve bu asalakların boyu 4 mm kadardır. 4 mm boy bu asalaklara görülme ve yok edilme olasılığını vermiştir. Kıl bitlerinde ise durum biraz daha farklıdır. Kıl bitlerinin boyu 1 mm kadardır ve bu yüzden görülme ihtimalleri oldukça düşüktür. İnsan başlarında yaşayan bitler, yumurtalarını daha çok başın ensedeki ve de kulak arkasındaki saçların arasına bırakmaktadırlar. Buradaki yumurtalar dışarıdan bakıldığında görülebilmektedir. Aynı zamanda bu yumurtaları olgunlaşması da yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir. Bu olgunlaşmanın sonunda yumurtalarından çıkan bitler, bu yolla sürekli çoğalarak uzun zaman insan saçlarında yaşamlarını sürdürürler.
Bitler insanların sadece saçlarında yaşamlarını sürdürmemektedir. Kıl bitleri denilen tür, saçta görülmez. Bu asalaklar sakal, göğüs kılı ve de vücudun farklı bölümlerinde yaşamlarını sürdürmektedir. Kıl bitleri saçlarda yaşayan türlerine göre daha küçüktürler ve renkleri de beyazdır. Aynı zamanda bu tür asalaklar yumurtalarını kılların üzerine değil kıl köklerine bırakırlar. Bu durum, bu tür canlılardan kurtulmayı daha zor bir hale sokmaktadır. Bu tür bitler kaşınmaya neden olabilmektedir. Elbise bitleri elbiselerin üzerinde çok kısa bir süre içinde yetişkin bir hale gelirler ve insanlar tarafından sorun çözülmezse Tifüs adı verilen hastalık kendini gösterebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.