Enginar, mavi ve mor renkler ile bezenmiş, papatyagiller sınıfına mensup bir bitkidir. Genelde 50-150 cm boyuna kadar ulaşabilen ve uzun süre dayanıklılık gösteren bu besin, Güney Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir. Türkiye’de en çok yetiştirilen bölgeler  Marmara ve Ege Bölgeleri’dir. Sert bir yapıya sahip olan bitkinin yapraklarının sapları bulunmamaktadır. Uzun ve oval yapıya sahip olan yapraklar, parçalı bir şekilde dağılmıştır. İki çeşit üretim yöntemi bulunmaktadır. Dip sürgünleri ve kök parçaları ile yapılan üretimlerdir. En çok tercih edilen dip sürgünleri üretim şeklidir. Ülkemizde en çok Bursa yöresinde yetiştirilmektedir.

Doğanın bizlere sunduğu en yararlı nimetlerin başında yer alan enginarın, bilinmeyen birçok faydası bulunmaktadır. A ve C vitaminlerini bünyesinde barındıran besin, birçok hastalığa şifa olmaktadır. Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, manganez mineralleri açısından zengin olan sebze, yüksek oranda protein ve karbonhidrata sahip olduğu için diğer sebzelerden ayrılmaktadır. Bu özelliği onu üstün kılmıştır. Yağ faktörünü az miktarda barındırdığı için sağlığa çok faydası bulunmaktadır. Sinarin maddesine sahip olan besin, tıbbi alanda da kullanılmaktadır. B6, D, D2 vitaminleri ile bezenen bitkinin, daha birçok özelliği bulunmaktadır. İnuline maddesi, enginarda bol miktarda bulunmaktadır. Bu özelliği ise vücutta bulunan tüm organların dezenfekte olmasını sağlamaktadır.

Uzmanlar tarafından onaylanan en önemli yararı karaciğer, böbrekler, safra kesesi gibi birçok organın dengeli ve düzenli çalışmasını sağlamasıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve beyin yorgunluğunu gidermektedir. Kas gelişimine olumlu katkısı olan bitki, sağlıklı gelişmeye de yardımcı olmaktadır. O yüzden küçük yaştaki çocukların tüketmesinde fayda vardır. Üre ve kolesterol gibi kalbe zararı olan etkenleri düşürmektedir. Yağ oranı düşük düzeyde olduğu için diyet yapmak isteyenler bu besini tüketmelidir. Sindirimi zor besinleri çok kolay ve kısa sürede hazmetmenize yardımcı olmaktadır. Bağırsak, mide ve diğer organların temizlenmesine ve zararlı atıklardan arınmasını sağlamaktadır. Şeker hastalıklarına şifa olan sebze, aynı zamanda karaciğer hastalarının çabuk iyileşmesine katkı sağlar. Vücuda canlılık verir ve gün boyu zinde olmanızı mümkün kılar. Kandaki şeker oranını ideal seviyeye getirir ve kanı temizleyerek daha sağlık bir bünyeye sahip olmanızı sağlar. İshali önler ve durdurur. Doğal idrar söktürücüdür. Romatizma hastalığının yol açmış olduğu ağrıları giderir. Ter kokusunu gidermede başarılıdır. Hücre yenileyen yapısı ile yaşlanmanın önüne geçer. Birçok kanser hastalığının oluşmasına engel olur ve kanser hastalarının iyileşmesinde büyük katkısı vardır.

Her bitkide olduğu gibi enginarı da mevsiminde taze bir şekilde tüketmek, faydalarına erişebilmek için önemlidir. Yapraklarını kaynatarak içebilir, yemek olarak da tüketebilirsiniz. Ayrıca enginarı suda haşlayıp saçlarınızı yıkarsanız, saçlarınızın güçlendiğine ve daha parlak bir yapıya büründüğüne şahit olacaksınız. Enginarın yapraklarına karşı alerjisi olan kişiler ve safra kesesinde taş olan kişiler, bu sebzede uzak durmalıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi