02/12/2014 0:51
Özellikle son yıllarda adı daha fazla duyulmaya başlayan botanik bahçelerinin sayısı, geçmişe oranla çok daha fazla artmıştır. Bu artışın en büyük nedeni ise, betonlaşmanın oldukça hızlı bir şekilde artış gösterdiği şehirlerde, insanların yeşil alanlara ve bitkilere ihtiyaç duymasıdır.

Botanik bahçesinin ne anlama geldiğine bakıldığında karşımıza, canlı bitkilerin yetiştiği ve insanlara sergilendiği alanlar çıkmaktadır. Bu bahçelerin en önemli özelliği, içerisindeki bitkilerin canlı olmasıdır. Botanik bahçeleri, özellikle turizm açısından büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda, yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmeye başlamış ve insanlar tarafından gezilip görünmek istenmeye başlamıştır. Bunda ise en büyük neden, insanların yeşil alanlara olan ilgisidir.

Botanik bahçeleri, canlı bitkilerin sergilendiği alanlar olmakla birlikte, bu bahçelerin hazırlanış süreleri oldukça zahmetlidir. Bu bahçeler, en genel anlamda rastgele bir şekilde hazırlanmamaktadır. Bu bahçeler, özel planlamalar ve de düzenlemeler gerektirmektedir. Bunun nedeni ise, bitkilerin yaşayabilmesi için toprak ve de hava yapısının o bitkiye uygun olması gerekmektedir. Botanik bahçelerinde, dünyanın farklı noktalarında yetişen bitkiler de sergilenmektedir. Bu nedenle de, bu bitkilere özel olarak bahçelerde özel yetişme alanlarının hazırlanması gerekir. Bu durum, botanik bahçelerinin hazırlanma ve yapım aşamasının ne denli özel ve de zor olduğunu ortaya koyan bir durumdur. Öyle ki, botanik bahçeleri birçok birbirinden farklı yapıda özel olarak hazırlanmış ortamlar bulunmaktadır. Bu özel ortamlar, o bölgede yetişme imkanı olmayan canlı bitkiler için hazırlanmıştır. Bu duruma örnek vermek gerekirse, eğer bir bitkinin taşlık bir alanda yetişmesi gerekiyorsa, botanik bahçesine taşlık bir alan düzenlenir. Su ve bataklık bitkileri içinse, bahçeye sazlıklar ve de göletler oluşturulur. Bunun dışında kurak ve de nemli ortamlarda yetişen bir bitkiyi sergileyebilmek için, seralar kurulur ve bu bitkiler seralarda yetiştirilir. Bu seraların, özel cihazlar sayesinde sıcaklıkları ve nemleri sabit tutulmaktadır.

Botanik bahçelerinin kurulumunda dikkat edilmesi gereken noktaların en başında ise, bitkilerin yetiştirileceği toprak gelmektedir. Toprak seçimi, oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Botanik bahçelerinde, birbirinden farklı binlerce farklı bitki türü bulunmaktadır. Tabi bu durum, botanik bahçesinin büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Bahçede yer alan her bitkinin, bir etiketi bulunur. Bu etiket üzerinde, bitkinin Latince ismi, yerel ismi ve de hangi ülke menşeili olduğu belirtilmektedir. Bazı botanik bahçelerinde ise, özel yapıdaki bitkiler için çeşitli koleksiyonlar meydana getirilmektedir. Bu koleksiyonlar aracılığıyla, insanlar o bitkinin dünyada yetişen bütün türlerini görme fırsatı bulurlar. Tabi bu tür koleksiyonların olduğu botanik bahçeleri, çok yaygın değildir. Bu türde botanik bahçeleri olduğu gibi, bazı botanik bahçelerinde ise, süs bitkilerine oldukça değer verilmekte ve bahçenin genelinde süs bitkileri sergilenmektedir. Bu duruma verilebilecek en güzel örneklerin başında ise gül bahçeleri gelmektedir. Genelinde, ağaç türlerinin yetiştirildiği ve sergilendiği botanik bahçeleri de bulunmaktadır. Bu tür bahçelerde, ağaç sayısı oldukça fazladır.

Botanik bahçelerinin neredeyse tamamında, çiçekli bitkiler bulunmaktadır. Bu noktada, bitkilerin tam da çiçek açtığı dönemlerde bu bahçeleri ziyaret etmek, onların en güzel hallerinin görülmesini sağlayacaktır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi