Burun kanaması genelde ciddiye almadığımız, rahatsız edici ve genelde toplum içinde olaması durumunda çok can sıkıcı haller almaktadır. Burun bazen nedensizce bazende bir hastalığın belirtisi olarak kanamaktadır. Burun iç yapısı gereği mukozasında ince damarlara sahiptir. Burun ile oynanması, darbe ve tahriş durumlarında fiziksel anlamda kanamakta, kısa sürmekte, kan kaybına yol açmamakta ve ciddi tedavi gerektirmemektedir.
Burun kanaması sırasında burunu tıkayıp başımızı arkaya atmak yerine, aşağı eğip ıslak bez koyarak dolaşımı rahatlatmak ve burun kanatlarını sıkmak, kanı yutmamak en doğru müdahale olacaktır. Kanamanın yoğunluğuna göre yine baş aşağı bir şekilde tampon uygulanması ve burun iç yüzeyini yumuşatıcı kremler sürülmesi faydalı olacaktır.
Burun kanaması her zaman masun bir kanama değildir. Bazı hastalıkların habercisi olarak burun kanaması dikkate alınır. Yüksek tansiyon, kan hastalıkları, bağırsak sorunları, hormon hastalıkları gibi ciddi sorunların habercisi olabilmektedir. Burun kanaması durdurulduktan sonra sebebinin araştırılması önemlidir. Kanama sırasında kanın burundan dışarı ve ya boğaza akması, kanamanın süresi gibi bulgularda önemlidir. Kanamanın durdurulmaması durumunda hemen bir hekim desteği alınmalı, damarlarda yırtılma ve ya çatlama varsa müdahale edilmeli, sebep olan hastalıklar belirlenmeli tedaviye başlanmalıdır.
Çocuklarda meydana gelen burun kanamalarında genelde kaşınma sonucu çocuğun burnunu karıştırması ile hasar gören damarın kanaması ve kuru nemli ortam farkından dolayı kısa süreli gerçekleşen kanamalar olmaktadır. Burun kanaması sebepsiz yere gerçekleşiyorsa aile bireylerinin bunu dikkate alması gerekmektedir. Çocuklarda sebepsiz gerçekleşen burun kanamaları lösemi ve tümör varlığının habercisi olabilmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.