Teknolojinin getirdiği birçok hastalık ve psikolojik sorunlara bir yenisi daha eklendi. Nomofobi; cep telefonundan mahrum kalma korkusu, özellikle genç nesli etkilemiştir. " No Mobile Phobia" diye de adlandırılan fobi, günden güne artış göstermektedir.

Hayatlarında vazgeçilmez bir parça olarak gördükleri bu cihazdan bir saniye bile ayrılamayan kişiler, iletişim kopukluğu yaşamaktan endişe duymaktadırlar. Asansör, uçak, yükseklik, yılan, fare, yalnızlık, karanlık gibi fobilerin yanına nomofobi korkusu eklenmiştir. Lise çağındaki gençleri tetikleyen bu korku, hem sosyal yaşamdan uzaklaştırıyor hem de psikolojik sorunlara davetiye çıkartıyor. Yaşamı olumsuz etkileyen bu durum, teknolojiye olan bağımlılığın gözler önüne seriyor. İngiltere’de1200 kişide yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkan bu olumsuz durum, cep telefonu kullanan kişilerin acı durumunu ortaya çıkarmıştır. Sürekli sms atanlarında nomofobi sorunu yaşadığını ortaya koyan uzmanlar, bu tür kişileri, başparmak nesli olarak adlandırmıştır.

Nomofobi, kadınlara oranla erkekleri daha çok etkilemektedir. Şarjı biten, kontörü biten, telefonunu kaybeden ya da uzak kalan kişilerin yaşadıkları bu fobi, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Ve bu tür cihazlara daha çok bağlanmalarına ve hayattan koptukları gerçeğini gün yüzüne çıkartıyor. Uyuşturucu gibi kişiyi bağımlı kılan nomofobi, ulaşamama korkusunu, iletişim kopukluğu ve internete girememe korkusu yaşayan kişilerin ortak adıdır. Akıllı telefonların üretilmesi ile daha çok artış gösteren bu fobi, panik atak, depresyon, çarpıntı gibi olumsuz durumları da beraberinde getirmektedir. Nomofobi sorunu yaşayan kişiler, baş dönmesi, ani duygu değişimi, bulantı, kusma, titreme, göğüs ağrısı, nefes darlığı, heyecanlanma, kalp atışında hızlanma gibi reaksiyonlara maruz kalmaktadır. Bu tür kişiler asla telefonlarını kapatamazlar, yanlarından uyurken bile ayıramazlar, yola çıktıklarında ilk bakacakları telefonlarının var olup olmadığıdır. İstatistiklere göre cep telefonu kullanan kişilerin %53 nomofobi mağdurudur. Bu oranın en yüksek yüzdesi erkeklerden oluşmaktadır.

Telefonunuz yanınızda olsa dahi sürekli kontrol ediyorsanız, telefonun yokluğu sizde fiziksel reaksiyonlara yol açıyor ise, sinyal olmadığında ya da şarj bittiğinde aşırı öfke duyguları yaşıyorsanız, yarım saatliğine olsa telefonunuzu kapatamıyorsanız, bu cihazsız kendinizi eksik hissediyorsanız ve telefondan ayrı kaldığınızda hayattan kopuyor iseniz eğer, sizde nomofobi adaylarından birisiniz.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi