Vücudun herhangi bir yerinde başlayan irin birikimidir. Sıklıkla yüzeysel bölümlerde görülse de iç organlarda da meydana gelmektedir. Çıban oluşumunda etken, Stafilokok denen bakteri türüdür. Her ortamda sıklıkla bulunmaktadır.

Nasıl Oluşur?

Bir kılın çıkış borucuğundan içeri giren mikrop yakınındaki yağ bezesini ulaşır. Burada kişinin, direnci düşükse üretmeye başlar. Zamanla yangı bölgesinde bulunan damarlarda bol miktarda akyuvar toplanır. Akyuvarların Stafilokoklarla savaşımları genellikle her ikisinin de ölümüyle sonuçlanır. Ve bölgede bu iki organizmanın artıklarını toplamaya başlar.

Zaman geçtikçe yağ bezlerinin hücrelerde de parçalanma bölgesinin çevresinde yalancı bir kese meydana gelir.  Olaya müdahale edilmez ise serum akyuvar vb. sızıntı bu kese içinde hızla akmayı sürdürür. Kesenin büyüme yönü nispeten daha yumuşak ve dirençsiz olan derinin yüzeysel bölümüne doğru yol alır. Halk arasında buna ""Çıbanın Baş göstermesi" denir. Çıban, önceden, ufak bir sivilce gibi. Başlar. Bu sivilce çok ağrılıdır. Sivilcenin etrafı kızarır. Bir müddet sonra sivilce büyür, olduğu yerde ufak bir kabarıklık meydana gelir ve bu kabarıklığın ortasında beyaz bir cerahat kütlesi toplanır, buna (çıbanın özü) derler. Yüzde çıkan ve dudak kenarlarında çıkan çıbanlar diğer uzuvlara göre daha tehlikelidirler.

Belirtileri Nelerdir?

Hafif bir kızartı, şişme, yerel ateş, yangı (iltihap) görüntüsü oluşur. Vücudun yorgunluk, açlık, hastalık gibi sebeplerle yaşayan ve aşırı derecede kilo kaybı çıbanlara ortam hazırlar.

Tedavisi Nasıldır?

Çıban kendiliğinden patlar ya da cerrahi bir müdahaleyle boşaltılır. Cerrahi müdahale uygulanana kadar çıbanın üstü temiz gazlı bezle kapatılmalı ve daha fazla mikrop almaması sağlanmalı. Antiseptik Solüsyonlarla (eriyiklerle) temizlenir. Gerekirse boşalma yerinin sağlam dokularla örülmesi önlenerek irinin yeniden birikmesinin önüne geçilir. Olay başlangıçtaki yangı aşamasında fark edilirse Antiyobatik tedavisiyle çıban oluşumu önlenir. Tedavi genelde cerrahi müdahale gerektirir. Şeker hastalığı çeken insanlarda çıkan çıbanlar, büyük ve çok iltihaplı olurlar, kolay kolay kapanmazlar.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi