Büyük kitlelere hitap eden bu sektör ilgi çekici olmaklar beraber yalnızca belli bir yaş ortalamasına değil büyük, küçük herkesi etrafında toplamayı başarmıştır.  Birkaç resmin(bu sayı çok fazla) ard arda hızlı bir şekilde oynatılması sonucu oluşturulur.  Günümüzde çizgi film sektörü daha rahat nefes almakta ve işler daha kolay gerçekleşmektedir.  Bilgisayar ortamında yapılan çizimler ve animasyonlar bu sektörün işini daha da kolaylaştırmaktadır.

İlginçtir Çin ve Türk ulusunun gölge oyunları ile start verildi bu sektöre, 19. yy'da Fransız bir çizerin çalışmalarıyla ise hız kazanmaya başladı. 1830 yılında resimler hareket ettiriliyormuş gibi gösteren ve bu işin ana maddesi bir oyuncak hazırlandı. Tam olarak 1930 yılında kaliteli çalışmalar ve renklerle birlikte bu sektör gelişim göstermeye başladı.

Emile Cohl... Bu isim ilk çizgi film çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Beyaz bir kağıt üzerinde çalışılmış küçük siyah beyaz çöp adamlar çizgifilminde yer almıştır. İlk denemeye göre başarılı bir sonuç alınmıştır.

Sesli sinema sektörünün ortaya çıkması ile çizgifilm sektöründe de yeni bir dönem başlamış oldu.  1923 senesinde hepimizin çok iyi bildiği Walt Disney stüdyoları kuruldu, ilk çalışmalar ise Miki Fare, Donald Duck, Prenses ve Yedi Cüceler oldu.  Çizgi filmin ardından animasyon filmler günümüzde elbette teknolojinin seviye atlamasıyla  yerini aldı. Animasyonlar küçük, büyük herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Eğlence ve eğitici bir amaç taşıyan bu tür çizgifilmlerin devamı niteliğinde oldu.

Ülkemizde Çizgi Film Sektörü:

Çizgifilm, çok zahmetli ve sabır gerektiren bir iş arkadaşlar dışarıdan kısa gibi görünen filmlerin yapım aşaması aylar yıllar bile sürebilmekte. Tek tek özenle çizilip aynı çizgiler defalarca sayfalarda yer almaktadır. Ülkemizde çok fazla gelişim gösterdiğini söyleyemem sizlere ancak birçok çalışma yapıldı.

Oğuz Aral, Ferruh Doğan gibi ünlü isimler Canlı Karikatür isimli bir stüdyo kurarak ülkemizdeki bazı çizerleri bu çatı altında topladı, Kocayusuf ve Direklerarası gibi filmler çizildi ortaya konuldu. Daha birçok stüdyo bulunan ülkemizde bunların bazıları hayatına devam ederken bazıları ise tamamen dağılmıştır.  Bizim ilk amacımız çizgilerimizin milliyetçi bir amaçla çizilmesi ve destansı ve tarihsel karakterlerimizi bu perdeye yansıtmak.  TRT'nin güzel bir çalışması tamamen çocuklara hitap eden Peppe karakteri birçok yetişkinin de dikkatini çekmiş ve ilgiyle izlenmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi