Depresyon kavramı, çağımızda kendini en üst sıralara taşımış olan bir kavramdır. Çağın en büyük hastalıklarından biri olma özelliği taşıyan depresyon, tedavi süreci gerektiren depresyon, psiklojik bir rahatsızlıktır.

Depresyon, özellikleri itibariyle kişiden kişiye farklılıklar gösterir. En önemli farklılıklar ise belirti sürecinde gerçekleşmektedir. Depresyon, kişilerin ruhsal ve duygusal durumunu doğrudan ve de olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olmakla birlikte bazen bu olumsuz durumlar kişide bazı fiziksel sorunların oluşmasına da neden olabilmektedir.

Depresyon durumu, kişide çok olumsuz duyguları beraberinde getirir. Bu rahatsızlık, uzun süren, çökkün, sıkıntılı ve de stresli geçen ruh halini beraberinde geldiği kişiye empoze etmektedir. Kişinin, depresyon sırasında hayata bakış açısı değişmektedir. Depresyon süreci, kişinin gelecekten bir beklentisinin olmadığı, hiçbir durum veya şeyden mutluluk duymadığı ya da yaşamdan ümidi kestiği bir süreçtir. Sürecin bu özelliklerine bakılacak olunursa, depresyon psikolog ya da psikiyatrist tarafından tedavi edilmediği takdirde bu rahatsızlık kişi açısından birçok olumsuz durum doğurabilmektedir.

Kişi, kendini çok kötü bir hastalığa yakalanmış olarak hisseder ve bu hastalığın asla düzelmeyeceğini düşünür. Ve bunun yanı sıra kişi artık hayatının eskisi gibi olamayacağını da düşünmektedir. Bu tür düşünme şekilleri, daha çok ağır seyreden depresyon türlerinde görülmektedir.

Depresyon, hiç bir şey olmadan kendi kendine ortaya çıkabilir ya da bir sorun depresyonun meydana gelmesine direkt olarak etki yapıyor olabilir. Yani depresyonun ortaya çıkması için herhangi bir sorun olmasına gerek olamayabilir.

Depresyona uğramış kişide, belli başlı bazı durumlar gözlenir. Bu durumlar, kendini sorgulama, yaptığı şeylerden pişmanlık duyma, keşkeleri ortaya çıkarma, olumsuz yönde seyreden şeylerden kendini suçlama gibi durumlardır. Aynı zamanda bunların dışında depresyona yakalanmış kişi, sürekli olmak yatmak ister. Hiç bir şey yapmak istemez. Yemek yeme alışkanlığı da bu rahatsızlıkta değişim göstermektedir. Kişi, ya çok fazla ya da çok az yemek yer.

Depresyon psikolojik bir hastalık olmasına karşın, bu hastalığın çeşitli fiziksel etkileri de bulunur. Bu anlamda kalp çarpıntısı, terleme, kalp ağrısı, titreme, terleme, zayıflama ya da kilo alma gibi durumlar hastalığın fiziksel etkilerini oluşturur.

Depresyon, kesinlikle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Fakat bu anlamda toplumun ya da kişinin psikologlara bakış açısı önemlidir. Çünkü günümüzde psikologlar deli doktoru olarak görülmektedir. Bu görüş oldukça yanlış bir değerlendirme ve önyargı olmakla birlikte, kişileri olumsuz yönde etkilemektedir. Depresyon durumlarında kesinlikle psikologlara gidilmeli ve tedavi olunmalıdır.

Depresyon Çeşitleri

Depresyonun kendi içerisine birçok çeşidi bulunmaktadır.

*Majör Depresyon: Bu tür depresyonlar ağır depresyonları ifade eder.

*Minor Depresyon: Hafif geçen depresyonları ifade eder.

*Kronik Depresyon: Bu tür durumlarda depresyon hafif fakat uzun sürelidir.

*Klinik Depresyon: Hastanede yatılı olarak tedavi edilen ağır depresyonlardır.

*Manik Depresyon: İki uçlu depresyonlardır.

*Mevsimsel Depresyon: Mevsimlere göre meydana gelen ve mevsim değişince kendiliğinden sona eren depresyonlardır.

*Psikotik Depresyon: Bu tür rahatsızlıklar, daha çok şizofreni ile karıştırılır. Antipsikotiklerle tedavi süreci gerçekleşir.

Toplumda, depresyon ile ilgili oldukça fazla doğru bilinen yanlışlar vardır. Bu nedenle kişi, depresyonda olmadığı halde kendisini depresyonda hissedebilir. Depresyon, kişilik zayıflığını ifade etmez. Zeka geriliği de değildir. Depresyonun, delilik ile bağlantısı yoktur. Ve bu hastalığın tedavisi de zor değildir. Bu nedenle, her kendini depresyonda hisseden kişi depresyonda değildir. Bu rahatsızlık kısa ya da uzun sürebilir. Aşk acısı, ergenlik döneminde meydana gelen kaprisler, sıkıntı ve bunalım gibi durumlar depresyon değil, geçici problemlerdir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi