Karaciğer hastalıklarına karşı modern tıpta en çok faydası görülen tohum olarak deve dikeni kullanılmaktadır. Hepatit, siroz, karaciğerde yağlanma, hazımsızlık gibi rahatsızlıklarda bitkinin sadece tohum olan bölgesi, yani dış çevresindeki tüyler ve sert yapılardan uzaklaşmış hali kullanılmaktadır. Karaciğere zararı olan çok sayıda etkiyi ortadan kaldırır, var olan sorunlarında hafiflemesi için yardımcı olur.
Deve dikeni tohumu tek kullanılmalıdır, yanında tedaviye uygun herhangi bir madde daha eklenmesi gereksizdir. Mide ve bağırsak sorunlarından şikayet eden kişilerinde tercih ettiği deve dikeni tohumu, iki farklı yolla kullanılmaktadır. Genel kullanım alanı olan karaciğer hastalıklarında eczanelerde satılan tabletler kullanılmalı, mide ve bağırsak için ise deve dikeni tohumu çayı olarak bilinen ezilmiş tohumun demlenerek içilmesi gerekmektedir. Günde 15 gr kullanılması yeterli olmakta fazla tüketimine ihtiyaç olmamaktadır. Bilinen ve sürekli bir yan etki oluşturmayan deve dikeni tohumu bazı tüketim şekillerine göre hafif seyirli ishale sebep olmaktadır.
Halk arasında şevkülmeryem, sütlü kengel, deve kengeri, uslu kenger olarak da bilinir. Bakımlı olmayan yol kenarları, taş ve kaya diplerinde bol yetişir. Otsu bir bitki olan deve dikeninin ömrü 2 yıl ve en uzun boyu 1 metre kadardır. Baharla beraber yeşil ve top şeklinde görüntüye sahip diken topluluğu halindedir. Olgunlaşma aşamasında mor renkte güzel bir çiçek açar. Beyazı denilen bir türü daha vardır. Pembe ve kırmızı renkte açtıkları çiçekleri ile fark edilirler. Zararlı ot olarak görülen ve peyzajı düzgün yapılmış hiçbir bahçede yetişmesine izin verilmeyen bu bitkinin vücudu toksinlerden arındıran çok faydalı ve özel olduğu unutulmamalıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.