Son yıllarda diyet çaylar, çok moda haline geldi. Özellikle de kilo vermek isteyen bayanların vazgeçilmez ürünü oldu. Bu popülerlik beraberinde çok sayıda çeşitli diyet çayın piyasaya çıkmasına sebep oldu. Diyet çaylarının içine koyulan çeşitli bileşenler, ister istemez günlük yaşantımıza bazı zararlı yan etkileri olduğu ortaya çıktı. Peki, nedir bu zararlı yan etkiler ve ne kadar büyük zararlara sebep olabiliyorlar?

Diyet Çaylarının Aşırı Dozda Kullanımı:

Diyet çaylarının hemen hepsinde aşılmaması gereken günlük ideal doz kullanımı vardır. Bu aşıldığında ise, sağlığınıza ve vücudunuza zarar verirsiniz. Zararların şiddetleri çok az yada orta olsa da hastalanmanıza neden olur. Her zaman kullandığınız ürünün üzerinde yazan doz sınırını aşmayın.

Kullanılan Malzemeler:

Diyet çayların içinde kullanılan başlıca malzemeler; aloe, senna, cascara, keçiboynuzu, van muzu kökü, akdiken ve diğer laktasif bulunan bitkilerdir. Laksatif vücudumuzun sindirim sistemini harekete geçirerek sıvı atımını kolaylaştırır. Birçok diyet yapan insan aslında sadece vücudundaki fazla sudan kurtulmaktadır. Yağ ve su çoğu kez vücutta birbirine karıştırılır. Su kaybı kilo vermede büyük bir rol oynar.  Bu malzemeler fazla tüketildiğinde ise birçok sağlık sorununa sebep olur. Bunlardan bazıları ise, kusma, ishal, mide bulantısı, yorgunluk, halsizlik, mide krampları, bayılma ve kronik kabızlığa neden olur.  Diyet çay kullanan insanlarda bağırsak hareketleri çok sık hale gelir. Laksatif bunun en büyük nedenidir. Bağırsaklardaki bu hareketlilik kalorilerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak kilo kaybına neden olur. Fakat ishal kilo kaybına ve kalori atımına yardımcı olmaz.

Laksatif içeren birçok doğal bitki küçük miktarda tatlandırıcı ile kullanıma sunulur. Bütün üreticiler diyet çaylarındaki kullanılan malzemeleri, bitkileri liste olarak bilimsel isimleriyle birlikte kullanıcılarına ürün üzerinde belirtmek zorundadırlar. Bu diyet çayların bir çoğu “doğal bağırsak yumuşatıcı, temizleyici” adı altında piyasaya sürülür. Üzerlerinde kilo verdirici, kilo vermeye yardımcı gibi tabirler bulunmaz. Bunun yerine diyet ve fit gibi tabirler bulunur.

Diyet Çay Tüketiminin Zararları:

Normal dozajında kullanılan diyet çayın neden olduğu  zararlı bir yan etkiyle, bugüne kadar hiç karşılaşılmamıştır. Öte yandan, önerilen günlük dozajın aşımında birçok zararlı yan etkiyle karşılaşılmıştır.

-Kısa Vadedeki Yan Etkileri:

*Mide Krampları

*Kusma

*Bulantı

*İshal

Bu şikayetler sadece birkaç gün sürmektedir.

-Kronik Hale Gelen Yan Etkiler:

Kronik yan etkilerin oluşması için kullanıcının, bu diyet ürününü yıllardır kullanması gerekmektedir. Buda kronik ishal, kronik kabızlığa neden olur. Bunun sebebi bağırsak sisteminin laktasiv desteğine alışmasıdır. Laktasiv desteği olmadan, bağırsak sistemi yavaşlar, sistemin çalışması zorlaşır.

-En Tehlikeli Yan Etkileri:

En tehlikeli yan etkileri ise; dehidrasyon, bayılma ve elektrolit düzensizliktir. Örnek olarak kandaki potasyum seviyesini düşmesi, kalp ritminin düzensizleşmesine, felçlere ve nadir de olsa ölümlere neden olmaktadır.

Siz siz olun diyet çayları kullanmadan önce içerisindeki malzemeleri, günlük maksimum kullanım dozajını iyice okumadan hiçbir diyet çayı kullanmaya başlamayın. Hamile bayanlarda bu çayların farklı etkiler gösterebildiğini unutmayın. Dikkatli seçin ve sağlıklı yaşayın.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi