Her geçen gün sosyal ağları kullanan kullanıcı sayısının artışına paralel olarak kötü niyetli kişilerin sayısında ciddi oranda artışlar olduğu bilinmektedir.
Her ne kadar "ortam sanal olsa da suç gerçektir" söylemi kişiler arasında yayılmaya başlamış olsa da hukuki sorumlulukları tam olarak bilinmediğinden olsa gerek şifre çalma, hesap kırma gibi başta sadece laf olsun, heyecan olsun diye başlanarak mahkeme salonlarında biten serüvenleri sık sık duymaktayız. İşin hukuki boyutunu başka bir yazımızda ele almayı düşünüyorum.
Bir atasözümüz der ki "kapını iyi kilitle, komşunu hırsız çıkarma". Bir diğeri de "hırsıza kilit olmaz" der ki dijital dünyada %100 güvenlik sadece ütopyadır. Bununla beraber en azından temel güvenlik ilklerine uyarak hesaplarımızı ve parolalarımızı güvenlik altına alabiliriz.
Bu yazımızın konusu; telefon doğrulama sistemi. "Facebook" ve "gmail" de telefon doğrulama sisteminin nasıl işlediğini ve güvenliğiniz konusunda size neler getireceğini görelim.
Facebook hesabınıza giriş yapmak için kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra 6 haneli bir güvenlik kodu girmeniz istenecek ve belirttiğiniz telefon numarasına gelecek olan kodu girince ancak hesabınıza ulaşabilecektir. Kodunuzu girdikten sonra sistem sizden cihaza bir isim vermenizi isteyecek. Eğer cihaza isim verirseniz aynı cihazda bir daha doğrulama kodu istemeyecektir. Bu nedenle eğer internet kafe veya başkasına ait bir mobil cihaz ile giriş yapıyorsanız güvenliğiniz açısından cihazı kayıt etmemenizde fayda var.
Aynı ekranda tanınan cihazlar başlığı altında kayıt ettiğiniz cihazları ve kayıt tarihlerini görebilir, eğer yanlışlıkla eklediğiniz veya artık kullanmayacağınız cihaz var ise bu listeden kaldırabilirsiniz.
Aktif olan açık oturumu, eğer isim verdiyseniz cihaz ismini ve coğrafi olarak yaklaşık hangi ilde bu oturumun açık olduğunu da aktif oturumlar kısmından görebilir ve isterseniz aktif oturumu kapatabilirsiniz.
Daha önce kullanmamış olduğunuz bir bilgisayardan veya mobil cihazdan hesabına erişildiğinde e-posta veya kısa mesajla bildirim gönderilmesi için de aşağıdaki ayarları yapabilirsiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.