02/12/2014 0:51
Dünyaca ünlü Türk piyanist Fazıl Say, 14 Ocak 1970 tarihinde, Ankara'da doğmuştur. Babası Ahmet Say, yazar ve müzikologtur. Annesi Gürgün Say ise, eczacıdır.  Say’ın doğuştan gelen dudak damak yırtığı, kendisi henüz bebekken bir operasyon geçirmesine sebep olmuştur. Bu operasyon ile, yarık olan dudağı dikilmiştir. Say’ın doktorunun tavsiyesi olan, “üflemeli çalgı çalması” önerisi üzerine, Fazıl Say melodika çalarak müzik dünyasına merhaba demiştir.

Fazıl Say, tüm dünyanın O’nu tanımasına vesile olan piyanoya, henüz 4 yaşındayken başlamıştır. Say, takip eden zamanda, Ankara Devlet Konservatuvarı'nda, özel statü altında, Üstün Yetenekli Çocuklar adına oluşturulan bu statüde eğitim alarak, 1987 yılında bu konservatuvarın piyano ve kompozisyon bölümlerinden mezun olmuştur. Ardından, bu alandaki çalışmalarını, Düsseldorf Müzik Yüksek Okulu'nda devam ettirmiştir. Alman bursu ile gördüğü bu eğitimin ardından, 1991 yılında “konçerto solisti” diplomasını almıştır. Bir sonraki yıl olan 1992'de, Berlin Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi altında, piyano ve oda müziği öğretmenliği ünvanına sahip olmuştur.

Fazıl Say, 1994 yılında, “Genç Konser Solistleri Avrupa Yarışması” organizasyonunda birinci olmuştur. 1995 yılında da, New York'ta gerçekleştirilen yarışmada, kıtalar arası birincilik ödülünü alarak, konser kariyerine adım atmıştır. Bir yandan da, bestecilik yönünde ilerleyen Say, bu dönemde çeşitli oratoryolar, piyano konçertoları, farklı konseptlerde orkestra, oda müziği ve piyano eserleri ile birlikte, şan ve piyano alanlarında da şarkılar bestelemiştir. Bahsedilen çalışmaların içinde, “Nazım ve Metin Altıok Ağıtı” oratoryoları, 4 farklı piyano konçertosu, Albert Einstein’ın anısına hazırladığı orkestra eseri (Zürich Üniversitesi istemiştir), Wolfgang Amadeus Mozart'ın 250. doğum yılı anısına bestelenen “Patara” isimli bale müziği de bulunmaktadır. Hatta bu bale müziğini, Viyana’da bulunan kutlama komitesi Say'a sipariş vermiştir.

Fazıl Say’ın konserlerinde eşlik ettiği bazı orkestralar şunlardır;

- New York Filarmoni

- Viyana Filarmoni

- St. Petersburg Filarmoni

- Tokyo Senfoni

- Amsterdam Concertgebouw

- İsrail Filarmoni

- Çek Filarmoni

- Fransa Ulusal Orkestrası

Fazıl Say’ın gerçekleştirdiği en ünlü konserlerinden biri de, 2007 yılındaki Floransa Festivali'nin kapanış konseridir. Zubin Mehta'nın yönettiği Floransa Orkestrası eşliğinde, yaklaşık yirmi bin dinleyici tarafından takip edilen bu konser, müthiş bir açık hava konseri halini almıştır. Aynı yıl, Montreux Caz Festivali dahilindeki piyano jürisinin başkanlığını icra eden Say, Türk saz ustası ve şairi Aşık Veysel'in "Kara Toprak" isimli şarkısından etkilenerek bir piyano çalışması yapmış ve bunu albümleştirmiştir. Bu CD ise, Amerika Birleşik Devletleri'nin Billboard listelerinde 6. sıraya kadar yükselmiştir.  Fazıl Say, 2008 yılında, Avrupa Birliği tarafından "Kültür Elçisi" ünvanı ile bu alanda görevlendirilmiştir. Türk müziğinin gerçek sanatçısı, aynı zamanda da Dünya’ya açılan kapısıdır.

Fazıl Say’ın Aldığı Bazı Ödüller;

- 1991 Yılında, Avrupa Birliği Piyano Yarışması

- 1994 Yılında, Genç Konser Solistleri Yarışması Avrupa Birinciliği

- 1995 Yılında, Genç Konser Solistleri Yarışması Dünya Birinciliği

- 1995 Yılında, Radio France / Beracasa Vakfı Ödülü

- 1995 Yılında, Paul A. Fish Vakfı Ödülü

- 1995 Yılında, Boston Metamorphosen Orkestrası Solist Ödülü

- 1995 Yılında, Maurice Clairmont Vakfı Ödülü

- 1998 ve 2001 Yıllarında, Telerama Ödülü

- 1998 Yılında, RTL Televizyonu Ödülü

- 2000 Yılında, Le Monde de la Musique Ödülü

- 2000 Yılında, Diapason d’Or (Altın Plak) Ödülü

- 2000 Yılında, Classica Ödülü

- 2000 Yılında, Le Monde Ödülü

- 2001 Yılında, Avusturya Radyo - TV Ödülü

- 2001 Yılında, Deutsche Phono Akademie ECHO Ödülü

- 2010 Yılında, Yılın Bestecisi Ödülü, Andante Klasik Müzik Ödülleri

- 2010 Yılında, Yılın Piyanisti Ödülü, Andante Klasik Müzik Ödülleri

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi