Galaktik küme, diğer adıyla Açık Küme uzayda bulunan yıldız kümesidir. En çok birkaç yüz yane, bazen de 20' den az sayıda yıldız içeren, seyrek yıldız kümesini ifade eder. Hyades ve Pleiades, çıplak gözle farkına varılabilen yıldızlardır. 1000 civarı bilinen açık yıldız kümesi vardır. Açık yıldız kümeleri, Galaksi düzleminde ya da bu düzleme yakın bir yerde bulunur. Yaşa bağlı olarak, açık kümede bulunan yıldızlardan en parlak olanları, mavi ya da kırmızı devlerdir. Daha yaşlı kümelerdeki yıldızlar ki buna M67 bir örnek teşkil eder; çok daha fazla metal içerirler ancak yine de şekil itibariyle küresel küme yıldızlarını andırırlar. Açık kümeleri, küresel yıldız kümelerinden ayıran özellik; daha gevşek bağlı olmaları ve Galaksinin dönmesiyle, yıldızlar arası bulutların etkilerinden dolayı, çözülme eğilimindedirler. Yapılan bilimsel hesaplamalara göre, açık yıldız kümelerinin çoğunluğunun 1-2 Galaksi turundan daha fazla var olamayacağını gösteriyor. Bu yüzden açık yıldız kümelerinin çoğu genç yıldız kümeleridir. Bu genç kavramı ortalama 10 milyon yıldan öncesini ifade eder. NGC2264 kümesi buna bir örnektir. Bu kümelerde genellikle yıldız oluşumları halen devam etmektedir.
Bu kümedeki yıldızlar, birbirlerine kütle çekimiyle bağlıdırlar. 50-10000 civarı yıldız bir araya gelir. Bu yıldızların genç olmasının sebebi, yıldızların zamanla dağılmasıdır. Açık yıldız kümeleri şunlardır:
M6: Akrep takım yıldızında bulunur ve çıplak gözle görülebilir.
M7: M6 kümesine çok yakındır ancak parlaklığı daha azdır.
M21: Yay takım yıldızında bulunur.
M23: Çok sayıda yıldız içerir. Yine Yay takım yıldızında yer alır. Şekil itibariyle uçan bir yarasaya benzer.
M29: Kuğu takım yıldızının güneydoğusunda yer alır ve uzaklığı bu takım yıldızına sadece 2 derecedir.
M39: Kuğu takım yıldızında bulunan en parlak yıldıza 10 derece uzaklıktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.