Kullanıcılarının çok memnun kaldıkları ve dünyanın neredeyse her yerinde kullanılmaya başlayan hibrit ve safkan elektrik motorlu bisikletlerden sonra biraz daha basit ve kullanışlı bir sistem ile elektrikli bisiklet kullanımının yaygınlaşması hedefleniyor. GreenWheel ismindeki yeni sistem her bisiklete uygulanabilecek şekilde bir tasarıma sahip. Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü üzere, arka veya ön tekerleklerden herhangi birine veya her ikisine birden takılabiliyor.
Bisikletin tekerlek merkezine bağlayan bu ufak dairesel cihazın içerisinde bir elektrik motoru, elektrik üretgeçi(dinamo, jeneratör) ve batarya yer alıyor. Tekerlek döndükçe şarj olan sistem sadece pedalın çevrilmediği anlarda yani yokuş aşağı inişlerde devreye giriyor. Yokuş aşağı inerken oluşan kinetik enerjiyi elektrik enerjisi olarak depoluyor ve pedal çevirme ihtiyacı duyulduğunda motor devreye girerek pedalları hafifletiyor veya gücü yettiği kadar bisikleti kendi gücüyle ilerletiyor. Tamamen enerjinin geri dönüşümü mantığıyla çalışan sistem son derece kullanışlı gözüküyor. Yapılan testlerde normalde 25 mil pedal çevirerek bisiklet kullanabilen bir kişinin, bu sistem sayesinde 50 mil yol alabildiği belirtiliyor. Bisikletle gidilen yolları düşündüğümüzde her zaman yokuş çıkmadığımız açık. Hatta çoğu zaman yokuş aşağı çok hızlı şekilde ilerliyor fakat sonrasında gelen yokuşta zorlanıyoruz. Bu sistem sayesinde hem yokuş daha güvenli bir hızda inilecek ve motor freni gibi işlev göreceği düşünüldüğünde fren yapma ihtiyacı ortadan kalkacak hem de yokuşa gelindiğinde normale oranla çok daha az güçle veya hiç pedal çevirmeden çıkılabilecek.
Çevreci bir enerji dönüşüm sistemi olmasından dolayı GreenWheel ismi verilen ürünün yakında piyasaya sürüleceği ve binlerce dolarlık elektrikli bisikletleri satınalmaya gücü yetmeyenler için güzel bir alternatif olacağa benziyor. Henüz fiyatı için kesinbir bilgi olmasa da, yaklaşık 200-300 dolar seviyesinden satılabileceği tahmin ediliyor.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.