Beynimizi kullanmak adına yeni eylemler yapabilmek, herhangi bir konunun özünden başlayarak gerçekçi bir fikir sahibi olmak; öğrenmekle eşit terazide. İnsanlar bile birbirinden gün geçmiyor ki yeni bir şey öğrensin. Öğrenilmesine öğreniliyor ama daha hızlı öğrenmenin araştırmalar doğrultusunda onaylamış yollarını sizlere olabildiğince aktarmak istiyorum:
1- Kişisel gelişim kitaplarının çoğunda artık herkesin dikkatini çekmeyi başarmış bir kavram var: "İstemek başarmanın yarısıdır. " Bundan yola çıkarak yapılan araştırma doğrultusunda istemek eyleminin başarmak eylemi üzerindeki etkisi kesinleştirildi. Öğrenmek istenilenleri 'Neden öğrenmek istiyorum ?' süzgecinden geçirirken iyi sebeplerle öğrenilecek şey her neyse tanınmalı. Eğer gerekçesi sizi tatmin ediyorsa bu sizin isteme arzunuzu da artıracaktır.
2- Winston Churchill İngiliz parlamentosunda hatip iken, kekeme olduğunu saklamak ve bunu konuşmalarında engel görmemek adına; her konuşmasından önce belki de milyon kere pes etmeden konuşmalarına ön hazırlıkla hazırlandı. Ön hazırlıklar, öğrenmenin hızlanmasında başarılı bir yoldur. Konuyu genel hatlarıyla, alt başlıklarıyla tanımak öğrenmenin hızlandığında kanıtlanmış bir teknik.
3- Kimi bireyler kötü hava koşullarından etkilenerek o gün onlar için 'talihsizliklerle dolu' olduğunu anlatıp dururlar. Öğrenme ortamı hazırlamak odaklanmayı kolaylaştırır. Hatta odaklanmak için; kendinize en uygun ruh halini, geçmiş deneyimlerinizle anlayabilirsiniz.
4- Kişinin kendisiyle olan rekabeti öğrenmeyi de olumlu etkiler. Kendi kendimizi öğrenmeye teşvik etmek yani cesaretlendirmek gereklidir.
5- Zaman kısıtlamasıyla oluşan stres ruh halinizde baskı yapar. Ne kadar kısıtlı zamanınız olsa da bu öğrenme eylemini kendinize en verimli, en uzun ve en gerekli zamanı tanıyarak yapın. Öğrenme işlemi bittiyse biraz kendinize ara vermeyi de geciktirmeyin.
6- Verimli öğrenip hızlı da öğrenmek pekala mümkündür. Öğrenmek; sadece kendi prensiplerinizi, sınırlarınızı, çizgilerinizi ve tabularınızı yıktığınızda gerçekleşir.
7- Yeteneklerinizi ve potansiyelinizi keşfedip öğrenmeye başlayın.
8- Öğrenme işleminin bir öncesinde başarılı veya başarısız olmuş olmak sizin kişiliğinize daha çok hırs ve öğrenme merakı kazandırmasına izin verin.
Başarılı olduğunuzda kendinizi tebrik edin fakat hep yeni başarılar için yeniden öğrenin.
9- Öğrenme sürecinde beslenme kritik noktadır. Oldukça doğru beslenin. Günde iki litre su içmeyi ihmal etmeyin özellikle şu yaz sıcaklarında bu nokta çok önemlidir. Yoksa öğrenme zorluğu vücudu bitkin düşürebilir ve 'hızlı' öğrenme gerçekleşmez.
10- Hatalar, hayatımızda hata olarak kalmayıp dersler verir o dersler öğrenme sürecindeki hatalardan da alınmalı.
11- Öğrenme süresinde mümkün olduğu kadar beş duyu organınızı devreye sokun. Konuya göre; sesli okuma yapmak, şekiller, grafikler, tablolar, harita ve fotoğraflar kullanmak, işitsel ögelerden yararlanmak ve yazma, çizme eylemlerini gerçekleştirin. Duyu organlarının kullanımı öğrenmeyi hızlandırıyor.
12- Kendinizi sınayın. Sınama hızlı öğrenme üzerinde etkili bir teknik. Sınama işlemini şu şekilde yapabilirsiniz; öğrenilen konular başkalarıyla paylaşılabilinir. Öğretin !
13- Öğrenme süreci aktif olabilmeli. Örneğin; öğrenecekleriniz üzerinde yorumlama, sorgulama, tartışma, karşılaştırma yaparak en doğru bilgiye ulaşmak hedeflenebilinir.
14- Yeni öğrenmeler için mola vermek gerekli. Sakinleşin, oluşan stresi yok edecek işlerle meşgul olun. Mesela Spa'ya gidin. Ya da meditasyon yaparak zihninizi boşaltabilirsiniz. Molalar bir sonraki öğrenmeyi mutlaka hızlandırıyor.
15- Öğrenmek yolunda başarı ve başarısızlıklar var. Vazgeçmeden, yeniden başlamak er ya da geç öğrenmede ki başarıyı öyle ya da böyle getirir. Hiçbir şekilde öğrenme olumlu olmuyorsa "vazgeçmemeyi" öğrendiğinizi aklına getirmelisiniz.
16- Beyni keskinleştirecek roman okumak da hızlı öğrenmeyi olumlu etkiler.
Bunlardan birkaçı:
Johann von Goethe / Genç Werther'in Acıları (1787)
Jane Austen / Aşk ve Gurur (1813)
Nathaniel Hawthorne / Kırmızı Leke (1850)
Gustave Flaubeert / Madam Bovary (1856)
George Eliot / Middlemarch (1870)
Leo Tolstoy / Anna Karenina (1877)
Virginia Woolf / Bayan Dalloway (1925)
Toni Morrison / Sevgili (1987)
J. M. Coetzee / Utanç (1999)
Muhsin Hamid / Gönülsüz Kökentendinci (2007)
Ve yazımı Beydaba'nın şu sözünün etkisiyle bitirmek istiyorum...
Akıllı bir kimse, düşmanından da akıl öğrenmeyi ihmal etmez.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.