Çağımızdaki en gizemli hastalıklardan birisidir. İnsanlar tarafından yıllardır romatizma ile karıştırılan fakat yeni yeni fark edilmeye başlanan bu hastalığın adı huzursuz bacak sendromudur.

Sendromu yaşayan kişilerce anlatılanlara göre çünkü bilim bu hastalığı henüz tanımlayabilmiş değildir- bacaklarda tarifi mümkün olmayan bir his şeklinde açığa çıkmaktadır. Bu his kimileri tarafından karıncalanma, uyuşma, gıdıklanma ve yanma olarak tarif edilmeye çalışılsa da, hiçbirine benzemeyen bambaşka bir histir. Hastalığın bir diğer garip yanı ise, bu hissin bacakları hareket ettirmek ya da germek suretiyle çok kısa bir süreliğine kaybolması ancak saniyeler sonrasında tekrardan açığa çıkmasıdır. Kişinin bu his geldiğinde bacaklarını hareket ettirmeden durması ve bu hissi kovalamaması neredeyse imkânsızdır.

Huzursuz bacak sendromu, etkisini en fazla gece göstermektedir. Bu sebeple kişilerin uyku ihtiyacını bir tür kâbusa çevirir. Uyumamak kişiyi daha da olumsuz etkiler ve bu kısır döngü olarak devam eder.

Bu hastalıktan muzdarip kişilerin anlattıkları göz önüne alındığında, hastalığın çeşitli kademeleri olduğunu görmekteyiz. Kimi insanlarda çok şiddetli olup geceleri uyumalarına tamamen engel oluyorken, kimilerinde dönemsel olarak açığa çıkmakta olup, belirli şartlarda rahatsızlık vermektedir.

Peki, bu hastalığın bir tedavisi yok mudur?

Hastaların %95'inde hastalığın ana sebebi henüz keşfedilmemiştir. Tahminler çok, ancak kesin bir veri henüz bulunmamaktadır. Bu sebeple de, henüz bir tedavi yöntemi geliştirilmemiştir. Her doktor farklı bir yoldan hastasını tedavi etme yolunu seçmekte, her hasta bu hissi azaltabilmek ya da yok edebilmek için farklı farklı tedaviler kullanmaktadır.

Genel olan bazı hususlar vardır ki, bunlar huzursuz bacak sendromunun artışına sebep olmaktadır:

-Uzun süre oturmak

-Bacağın üşümesi

-Hareketsizlik

Tedavi süresinde, Huzursuz Bacak Sendromunun etkisini azaltmak gayesiyle, hastalar tarafından kullanılan belirli başlı yöntemler de vardır. Bunlar;

-Bir müddet dolaşmak

-Bacakları sıcak tutmak

-Spor yapmak

-Her gün belirli bir saatte uyuyup uyanmayı alışkanlık hale getirmek

-Uyuduğunuz odada uyumak dışında başka meşguliyetlerde bulunmamak

-Yatağa yattıktan sonra, ilk 15 dakika içerisinde uyunulmadığı takdirde, çeşitli aktiviteler ile meşgul olmak

Tıpta meydana gelen gelişmeler, hastaları tedavi hususunda ümitlendirmektedir. Sizde de anlattığımız şekilde hisler oluşuyor ise, mutlaka bir doktordan profesyonel destek almalısınız.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi