Dünya çapında bloggerlar tarafından her gün milyonlarca içerik girilmekte ve yine bu yazılar aynı hızla kopyalanıp tabiri yerindeyse acımasızca yağmalanmakta. Size bu yazımda blogunuzu içerik hırsızlarına karşı koruyabileğiniz birkaç online hizmetten bahsedeceğim.
'İnternet üzerinde sitenizden yapılan kopyala-yapıştır işlemlerini takip edip size ne kadarının geri dönüş yaptığını izleyen ve raporlayan işlevsel bir online hizmet. '
Tynt Insight adıyla hizmete başlayan bu servis sayesinde sitenizin içeriğindeki metinleri ve resimleri kopyalayan kişi sayısını görebilirken bu sayede sitenizin hangi içeriğinin daha popüler olduğuyla ilgili net bir sonuca ulaşabiliyorsunuz. İlave olarak servisin "attribution link" özelliği sayesinde kopyalanan tüm içeriğinizin sonuna sayfa linkiniz de otomatik olarak ekleniyor ve bu size backlink olarak geri dönüyor.
Tynt Insight'e Kayıt Olmak
Öncelikle sisteme kayıt olmak için bu sayfadan domain isminizi ve şifrenizi sisteme girmelisiniz. Daha sonra "link setup" kısmındaki "attribution link" özelliğini aktifleştirmeniz gerekiyor.
Dil seçimi kısmından Türkçe'yi işaretlediğinizde kopyalanan içeriğiniz için metin sonuna eklenecek bağlantı "devamı" şeklinde düzenlenmiş oluyor. Yani bu seçenek sistemi Türkçe kullanmanızı sağlamıyor, umarım en kısa sürede panele Türkçe desteğini eklerler.
Creative Commons lisansı Türkçe içerikler için pek mühim bir nokta değil o nedenle ona tik atmasanız da olur. "Update preview" deyip scriptinizi güncelediğinizde tynt özelliklerini kullanmak için gerekli olan ayarlar tamamlanmış oluyor. Şimdi bu kodu sitenize eklemeniz gerekiyor, blogger ve diğer sistemler için burada anlatımlar mevcut fakat ben WordPress için orada anlatılandan çok daha kolay bir yöntemini anlatacağım. Wp admin panelinde widgets altında basit bir text widget oluşturup bu kutucuğu sitenin her sayfasında açılan sidebar kısmına ekliyorsunuz. Daha önceden kullandığınız mevcut bir text widget'iniz varsa onun sonuna bu kodu ekleyebilirsiniz. Eğer yoksa da başlıksız yeni bir text widget açıp içerisine bu script kodunu yapıştırmanız yeterli oluyor.
Bu noktadan sonra sistem hemen çalışmaya başlıyor ve kopyalanan tüm içeriğinizin sonuna sayfa linkiniz otomatik olarak ekleniyor. Dilerseniz bilgiustam. com sayfalarında özelliğin nasıl çalıştığını deneyebilirsiniz. Sitenin herhangi bir yerinden bir yazıyı kopyalayıp word'e yapıştırın, link'in eklendiğini göreceksiniz. Tabi bu bağlantının bir özelliği de içine girdiğinizde sayfanın neresinden kopyalanmış olduğunun sarıyla işaretliyor olması. İçeriği kopyalayan kişi elbette bu bağlantıyı farkedip silebilir. Veya kopyalarken olası bağlantılar temizlensin diye önce not defterine yapıştırabilir. Bu durumda kod işe yaramaz. Fakat ben bu özelliği 2 gündür kullanmaktayım ve özellikle postçular tarafından alınan içeriklerle genellikle saçma sapan sayfalar da olsa backlink geldiğini görmekteyim. Postçu dediğimiz şeyi bilmeyenler için açıklamam gerekirse, belirli bir fiyat karşılığı sitelere konu açan kişiler olarak tanımlayabiliriz. Bu kişilerin özgün içeriğin ö'sünden bile haberleri olduğunu zannetmiyorum açıkçası. Zaten işi bu kişiye verenlerin de özgün içerik gibi bir dertleri yoktur. Postçu olan kişi sağdan soldan işi verenin istediği konularda doğrultusunda bulduğu içerikleri kopyala-yapıştır yaparak siteye ekler. Burada sözü geçen konu sayıları 500-1000 adet gibi rakamlar olduğundan kişi artık otomatiğe bağlamıştır herşeyi ve hiç dikkat etmeden kopyala-yapıştı yapar. Bu da tynt servisinin eklediği link'leri backlink'e dönüşmesini sağlar. (Postçu ilanları ve durumun vahameti için R10. net'in Editörlük İşleri sayfalarına bakmanızı öneririm. Türk internet mecrasının gün be gün nasıl çöpe dönüştürüldüğü tahmin bile edemezsiniz...)
Kazanılan bu backlink'ler genellikle "Pr 0″ sayfalardan olduklarından pagerank açısından pek bir faydası olmaz, şayet bu kopyacı siteler Google tarafından çok iyi tanınır ve yükselmelerine izin verilmez. Ama arama sonuçlarında yazınızın daha yukarılara taşınmasına etki ederler. Sırf bu açıdan bile kullanılmasının oldukça yararlı olduğunu söyleyebilirim. Sitenizin sahip olduğu toplam backlink sayısını ve pr değerlerini toplu halde buradan görebilirsiniz. Eklenen yeni backlink'leri takip için ise, backlink watch aracını kullanabilirsiniz.
Şimdi servisin bize sunduğu ücretsiz özelliklere yakından bakalım;
Overview
Bu bölümde sitenizden kaç kere kopyala-yapıştır yapıldığını(content left your site), tynt tarafından kaç kez yeni link oluşturulduğunu(tynt automatically created) ve alt kısımda hareketli şekilde şu an nelerin kopyalanmakta olduğunu takip edebilirsiniz. İstediğiniz periyotlarda izleme yapılabilmekle beraber, görüntüde yer alan bilgiler Bilgiustam. com'un 14 Kasıma ait 1 günlük istatistikleridir.
Link Report
Bu bölümde oluşturulan 814 link'e karşılık. Kopyalanan içerikten geri dönüş yapılan 12 yeni ziyaretçi bulunduğu ve bu kişilerin 19 sayfa gösterimi yaptığı belirtilmekte. İlave olarak Altın, gümüş ve bronz olarak sayfa gücünüz sınıflandırılmış ve kaç adet kopya yapıldığı yazılmış. Son olarak da geri dönüş yapılan bağlantıların hangi sayfalardan olduğu yazılmış.
Content Report
Bu bölümde siteden toplam 1180 kopya oluşturulduğu ki buna yazıcıdan çıkartmak için sayfayı başka kopyalayanlar vs. herkes dahildir ve kaçının resim kopyası, kaçının arama kopyası olduğu yazılmış. Top 20 most engaging content olarak ayrılmış bölümde, hangi yazınızın kaç defa kopyalandığını teker teker göstermekte. Sayfanın en altında ise, hangi resmin kaç kere kopyalandığı küçük halleriyle beraber görüntülenmiş.
'İçeriğinizi aynen veya kısmen kopyalayıp yayınlamış olan siteleri bulup karşınıza arama motoru sonucu gibi sunan çok kullanışlı bir hizmet. '
Google tarzı bir arama motoru görüntüsüne sahip olan copyscape, arama kutusuna yazılan adresin içerik olarak hangi siteler tarafından kopyalandığını listeliyor. Oldukça kısa sürede karşınıza ilk 10 sonucu çıkaran sistem, bu sıralamayı da kopyacı sitenin link gücüne ve pagerank değerine göre yapıyor. Kopyacı sitelerin bazıları yazınızı alıp, cümleleri değiştirerek özgünlük kazandığını zannetse de copyscape, Google'ın botlarına benzer bir işleyişle yazıdaki cümle yapılarını ve kelime eşleşmelerini dikkate alarak bir tarama yaptırıyor ve sizin yazınızın kullanıldığı her yeri tespit ediyor. Sistem basitçe orjinal yazıdaki her iki nokta arasındaki kelimeleri ve sıralarını kaydederek karşılaştığı diğer yazıdaki uyuşma oranına göre bir yüzde çıkarıyor. Belli bir yüzdeki aşan cümle için kopya muamelesi yapılırken, cümlelerin büyük çoğunluğunda bu benzerliğin devam etmesi durumunda da kopya içerik olarak fişliyor.
Tarama sonucunda çıkan sonuçlardan birine tıkladığınızda üst kısımda copyscape barı yer alacak şekilde siteyi görüntülüyor. Dilerseniz direkt olarak kopyacı siteyi ziyaret edebilirsiniz fakat bu bar bulunurken çalınan kelimelerin tek tek renkli şekilde işaretlenmiş halini görebiliyorsunuz. "See text on your page" dediğinizde ise, renkli işaretlemenin sitenizdeki haline ulaşabiliyorsunuz. Size bu bilgiler verildikten sonra eğer kopyacı sitenin suçlu olduğunu düşünüyorsanız, yasalar önünde hakkınızı arayabileceğinizi ve bunun açık bir delil olduğunu bilmenizi isterim. Site sahibini bu noktadan sonra dilediğiniz şekilde uyarabilir ve içeriği kaldırması için bir şans verebilirsiniz.
Copyscape'de aynı domain için aylık 10 adet tarama yapılmanıza izin veriliyor. Premium üyeliğe kayıt olduğunuzda ise, aylık belli bir sabit ücret ödemiyorsunuz. Kullandığınız kadar size fatura edilen sistemde, arama başına 5 cent(7. 5 kuruş) yani 20 arama karşılığında 1 dolar ödüyorsunuz. Bunun verilen hizmet karşılığında oldukça makul bir meblağ olduğunu söyleyebilirim.
Copyscape'in bir diğer hizmeti olan Copysentry'de ise, sitenizin içeriği için gerekli olan taramalar otomatik olarak belirli periyotlarla gerçekleştirilerek kopyalayan her yeni site emailinize bir rapor halinde bildiriliyor. Site içeriğini hırsızlığa karşı yakından takip etmek isteyen kişiler için çok kullanışlı bir özellik. Bu hizmeti ise, sadece ücretli olarak alabiliyorsunuz. Aylık 10 bağlantıyı haftalık izleme karşılığında 4. 95$ ücret ödemeniz gerekiyor. İlave ettiğiniz her yeni sayfa için ise, 0, 25$ hesabınıza tutar olarak eklenmekte. Eğer bir uzman desteğiyle beraber seçtiğiniz 10 sayfanın her gün takip edilmesini istiyorsanız, aylık 19. 95$ ödemeniz gerekmekte ve her ilave sayfa için 1$ ekstra olarak yansıtılmakta.
Who's. Amung. Us
İnternet üzerinde sitenizi dolaşmakta olan kişilerin anlık sayısını veren ve hangi yazıları okuduğunu gösteren bir online izleme hizmeti. Whos. amung. us adresinden ulaşabileceğiniz hizmete kayıt olup script kodunu sitenize ekleyerek ücretsiz olarak yararlanmaya başlayabilirsiniz. Şahsen bu sistemin şu ana kadar gördüğüm en dahiyane ve başarılı istatistik izleme hizmeti olduğunu söylemeliyim. Kullandığınızda siz de ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Tynt servisi artık whos. amung. us istatistiklerine entegre olarak gelmekte ve kontrol paneli'nde güncel hali görüntülenmekte. Bu özellikle beraber zaten çok işlevsel ve yararlı olan whos. amung. us, daha şık bir hal aldı. Eğer bir tynt hesabınız yoksa, dashboard'ınızdaki ilgili tynt linkiyle kolayca oluşturabilirsiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.