Bunun sebebi tarihsel açıdan da önemlidir. Çünkü çok eski zamanlarda da sadece yiyecek için değil bazı nesne, ceset vb. saklanarak muhafaza edilebilmesi için tuz kullanılmıştır. Arkeolojik kazılarda bu usul ile saklanmış mefhumlara rastlanıyor. Mesela Antik Mısır' da ölülerin vücutları tuz ile muhafaza edilirdi.
Tuzun bu amaçla kullanılmasının sebebi su ile çok haşır neşir olmasından kaynaklanıyor. Zira yiyeceklere atıldığında suyu emer. Bu yolla bakterilerin yaşaması için gereken nemi ortadan kaldırır. Böylece bakterilerin yiyeceklerde yaşaması gerçekleşemez ve bu sayede yiyecekler bozulmaktan kurtulur. Sadece suyu emmesiyle bu durum gerçekleşmez. Aynı zaman da bazı bakterilere direk etki ederek öldürür. Bu yüzden günümüzde de et muhafazası için tuz kullanılır ve etkisini daha da arttırmak için bakterilerin ölmesini sağlayan potasyum nitrat tuza karıştırılır. Tuzlama aynı zamanda yiyeceğin pişirilmesi demektir. Çünkü yiyecekte kimyasal reaksiyona sebebiyet verir. Tuzlanan etlerdeki protein çözünmesi gözlenmiştir. Et pişirildiğinde de aynı durum gerçekleşir. İşte bu yüzden özellikle yiyecek muhafazasında tuz kullanılır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.