Her Türk vatandaşın etkileyen ve tüylerini diken diken eden milli sesimiz İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 yılında yazılmıştır. Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden çıkan ve Türk millerinin gücünü simgeleyen mısraları, günümüze kadar etkisini sürdürmüştür. Ülkemizin tehlikeye düştüğü anda kaleme alınan marş, herkese güç vermiştir. Kurtuluş savaşı sırasında orduya manevi destek vermek amacıyla düzenlenen bir yarışmada birincilik kazanan marş, milli ruhun temsilcisi olmuştur. Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin milli marşı olarak kabul edilen ve diğer milletlerinde beğenisini kazanan eser, ülkesi adına can veren şehitlerin anısına da hitap etmektedir.
Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, hükümete milli marşımız olsun diye ve yarışma düzenlensin diye öneride bulunmuştur. 1921 yılı da Güfte ismi altında birmüsabakadüzenlenmiştir. Yarışmanın sonucunda kazanan kişiye 500 lira miktarında para ödülü verileceği bildirilmiştir. Mehmet Akif Ersoy bu ödülü duyunca yarışmaya katılmayı istememiştir. Fakat dönemin Milli Eğitim Bakanının ısrarı üzerine yazdığı şiiri Güfte müsabakasına göndermiştir. 724 şiir arasında Mehmet Akif Ersoy’un yazmış olduğu eser coşku ile karşılanmış ve beğeni toplamıştır. Ve şiir Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından ilk kez seslendirilmiş ve Türk milletine armağan edilmiştir.
Eserin bestelenmesi için tekrar bir yarışma daha düzenlenmiştir. Müsabakaya 24 bestekâr eşlik etmiştir. Ve 1924 yılında Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi bu şiire layık görülmüştür. 1930 yılına kadar çalınan bestenin yerine Osman Zeki Üngör’ün bestesi almıştır. Ve bu beste günümüze kadar yürürlülüğünü devam ettirmiştir. Edgar Manas ve İhsan Servet Künçer adlı müzisyenler bestenin armonisini ve düzenlemesini yapmada yardımcı olmuşlardır. 1922 yılında hazırlanan beste, dokuz dörtlük ve bir beşlik armoniden meydana gelmiştir.
Milletin bağımsızlığını, özgürlüğünü ve bitip tükenmeyen gücünü anlatan İstiklal Marşı, bayrak sevgisini en duygusal ve gerçekçi dille anlatılmaktadır. Türk'ün Türk'ten başka temsilcisi olmayacağını en güzel mısralar ile anlatan ünlü şair, vatanın bütünlüğünü, ordunun üstün zaferini, vatan uğruna ne fedakârlıklar yapıldığını ve ne yollardan geçildiğini, bayrağın rengindeki imayı, devletin gerçek ve hak ettiği ismi en yalın ve sade dille anlatarak, sesimiz ve umudumuz olmuştur. Okul duvarlarında yankılanan ve her aktivitede okunan marş, duyguların en güzelini bizlere yaşatmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.