02/12/2014 1:10
İTÜ Robot Olimpiyatları bu hafta İTÜ Maslak kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezinde yapıldı. Üç gün boyunca süren bu etkinliği son gününde ziyaret etme fırsatım oldu. Genelde üniversitelerin ağırlıkta olduğu bu etkinliğe sadece İstanbul değil, diğer şehirlerden liseler de çeşitli projelerle katılmışlar.

Satranç oynayan robot, radyo dalgalarıyla çalışan mayın, entegre çizimi yapabilen robot, lazerli hedef tahtası gibi değişik projeler serbest kategori adı altında etkinlikte yer alıyordu. Bu projelerden bir bölümünü yazının devamında bulabilirsiniz. Çizgi izleyen, mini sumo, sumo, süpürge, yangın söndüren ve silindir taşıyan olmak üzere değişik kategorilerde düzenlemiş yarışmalar etkinliğin amaçlarından biriydi. En çok ilgi çeken sumo robotlarının müsabakalarıydı. Özellikle üniversitelerden bu konuda yoğun bir katılım vardı. Sakarya Üniv. , Gazi Üniv. gibi üniversitelerden birden fazla robotla bu müsabakalardayer aldılar.



İlk önce serbest kategorilerdeki projelerden kısaca bahsetmek istiyorum.



Marmara Üniversitesi Mekatronik bölümü öğrencilerinin yapmış olduğu "Deeper Blue" isimli satranç robotyla başlamak istiyorum. Bana göre en gelişmiş proje buydu. İki tutacak kolu sayesinde taşları istediği gibi hareket ettirip oyunu oynabiliyor. Yazılımı öğrenciler tarafından Delphi programıyla yapılmış. Ancak çok ileri bir satranç yazılımı olmadığından oyunda pek fazla bir iddası bulunmuyor.

 

İkinci olarak bashsetmek istediğim proje Sabancı Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı bir otomasyon projesi. Bir fabrika yada büyük bir depoda, yerde çizili olan yörüngeleri takip ederek istediğiniz ürünleri bir yerden başka bir yere götüren robot tasarlamışlar. Robot biraz büyük ve hantal görünmesine karşılık, işlevsel olarak güzel bir çalışma.

Entegre devresi çizen robot resimde de görüldüğü üzere bilgisayarlı bir sistem. Bilgisayardan aktarılan haritayı, kağıt üzerine düzgün bir şekilde çizimini gerçekleştiren bir uygulama.

Hava Harp okulunu birden fazla projeyle etkinliğe katılmış. Dikkatimi çeken projelerinden biri "Lazerli hedef tahtası". Bilgisayar destekli bu projede, silah olarak lazer tabancası kullanıyor. Belirlenen hedeflere lazer ışığının düşmesi ile nişan kaabiliyetinizi ölçan bir alet. Değişik modları mevcut. İstediğiniz çalışmayı bilgisayardan belirleyip, atış talimi yapaibliyorsunuz.

Etkinlikteki yarışmalar ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyordu. İlk olarak gözüme çarpan robot yangın söndürme yarışmasında 1. olan arkadaşların robotuydu. Labiret içinde yanan mumları tespit edip söndüren bir çalışma. Gayet başarılı bir şekilde labirentte çarpmadan ilerleyip, mumları başarıyla söndürüyordu. Arkadaşları tebrik ediyorum.

Diğer bir yarışma "süpürge robot" kategorisindeydi. Çeşitli engeller bulunan bir alana, prinç benzeri maddeler saçılıyor. Sonra robotu içeriye bırakıp belirli sürede temizlenmesi isteniyordu. Süre bitiminde robotların ortamdan çektiği maddeler tartılıp, derecelendiriliyordu. Kimi robotlar ortamda dolaşıp pek temizlik yapamasalar da, yarışmalar arasında en zor olan kategorilerden biriydi.


Çizgi İzleyen robotlar vazgeçilmez kategorilerden biridir. Değişik şekillerde hazırlanmış parkurda bitiş çizgisini en kısa sürede geçen robot 1. sırayı elde ediyor. Parkurun dışına çıkan robotlara süre cezası verliyor. Resimdeki arkadaşların yaptığı robot parkuru hatasız tamamladı. Gayet başarılı bir çalışma olmuş.

Günün sonunda Sumo robotlarının finalini izleme fırsatım oldu. Müsabakalar Konferans salonunda düzenlendi. Sahnede özel bir pist üzerine yerleştirilen robotlar birbirlerini pistin dışına çıkarmaya çalışıyordu. Çok çekişmeli anların yaşandığını söylemeden edemeyeceğim. Kimi zaman robotlar birbirlerini iterek parkurda daireler çizdiği oldu. Tabi her müsabakanın belirli bir süresi var. Bu sürede iki robot da üstünlük kuramazlarsa, müsabaka tekrar başlatılıyor. Çok eğlenceli ve güzel bir yarışma oldu.



İTÜ Robot Olimpiyatlarındaki izlenimlerimi sizlerle paylaşmaya çalıştım. Önümüzdeki günlerde Boğaziçi Üniversitesinde buna benzer bir organizasyon gerçekleştirilecek. İmkanım olursa oraya da gitmeyi düşünüyorum. İlerki günlerde bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler sitemizde yer alacaktır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi