Petrole alternatif enerji kaynakları geliştirmek amacıyla hidrojen yakıt pili prototipleri üzerinde çalışan Zorlu Grubu, geliştirdiği teknolojiyi tanıttı. Piller, bir konutun enerji ihtiyacını bile karşılayabiliyor. İlaveten otomobillerde de kolaylıkla çalışabilecek aynı LPG'li araçlarda olduğu gibi basit bir dönüşümle kullanılabileceği ifade edilen sistem musluk suyu veya deniz suyu farketmeden hidrojen üretimini kolayca gerçekleştirebiliyor.

Zorlu Grubu, petrole alternatif enerji kaynakları geliştirme amacıyla hidrojen üzerinde iki yıl önce başlattığı laboratuvar çalışmasını tamamladı ve hidrojen yakıt pili prototiplerini geliştirmeye başladı. Zorlu, hidrojen ve alternatif enerjiler alanında geliştirdikleri teknolojileri tanıttı. Ürünler arasında, cep telefonları, bilgisayarlar gibi taşınabilir cihazlara enerji sağlamak amacıyla geliştirilen yakıt pilleri, konutların tüm enerji ihtiyacını karşılayacak katıoksit yakıt pilleri, sıvı olarak elde edilen hidrojenin güvenli olarak taşınmasına ve depolanmasına olanak tanıyan yeni teknikler de bulunuyor. Zorlu Grubu, İstanbul'da bugün başlayacak Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Kongre ve Fuarı'nda da bu çalışmalarını sergileyecek. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, petrole alternatif enerji kaynaklarını geliştirmek için dünyada bir enerji savaşı verildiğini, zaman zaman varili 60 doları aşan petrole karşı herkesin alternatif enerji kaynakları üzerinde yoğunlaştığını vurguladı. Enerjinin bu kadar büyük sorun olacağını 2000 yılının Kasım'ındaki arama konferansında saptadıklarını anlatan Yüngül, Türkiye'nin zengin hidrojen ve bor kaynaklarını dikkate alıp, alternatif enerji kaynaklarına dayalı ürünler için düğmeye bastıklarını vurguladı. Başka ülkelerde de yakıt pillerinin kullanıldığını, ancak geliştirdikleri ürünlerin daha ileri olduğunu belirten Yüngül, ön prototiplerin sekiz aydır denendiğini anlattı.

Yüngül, "Kafamızdaki iş planı ve uygulamalarının inanılmaz derecede önü açık. Yani bunu biz iyi desteklersek, elimizdeki yeraltı hazinesi ile yarınlarda petrole karşı bizim başımızı dik tutacak ürün grubu oluşturacağız. Bunları inşallah 2006'dan itibaren tüketicinin hizmetine sunacağız" dedi. Yüngül, Ar-Ge harcamalarının 10 milyon dolara yaklaştığını açıkladı. Ürünlerin kısa sürede kullanılabilir hale geleceğini, otomobillerde kullanımı için zaman gerektiğini ifade eden Yüngül, büyük şehirlerin yakıt pili kullanımını desteklediklerini belirterek, Tokyo Belediyesi'nin evlerde kullanılacak 100 bin yakıt pili ihalesine katılacaklarını açıkladı.

Zorlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav da, yakıt pillerinde maliyetlerin düşürülmesi, çok farklı alanlarda çok büyük sayıda imal edilmesiyle önemli aşama kaydedileceğini söyledi. İki yıldır hidrojen enerjisini kullanan yakıt piliyle ilgili çalışma içine girdiklerini belirten Ultav, Türkiye'de linyit, Karadeniz'in 60 metre derinliğinden sonra bulunan hidrojen sülfür, hava ve sudaki hidrojenin içinde bulunduğu kaynaklardan katalizörlerle ayrıştırılması, nanoteknoloji kullanılarak hidrojenden elektrik sağlayacak elektronların elde edilmesi konusunda yaptıkları çalışmaların patentlerini almak için başvurduklarını belirtti. Evlere gelen doğalgazdan hidrojeni alıp üzerindeki elektronla elektrik enerjisi üretilebildiğini, enerjinin yanı sıra ısınma ve temiz su elde edilebildiğini ifade eden Cengiz Ultav, şöyle konuştu: "Geliştirdiğimiz prototipleri 1 sene içinde bir ürün noktasına, iki sene içinde dünyada satılabilir bir noktaya, her eve her tarlaya her hareket eden cihazın yakınına taşıma, bu hidrojen enerjisini kullanabilir hale getirme imkânına sahibiz. Doğrudan doğruya eve, arabaya, tarlaya girebilecek, artık tüketici ürünü haline gelmiş cihazların ilk prototiplerini size takdim ediyoruz. Bu örnekler bir yıl içinde üretilebilir örnekler haline gelecek, iki yıl içerisinden bunların hacimli imalatı sağlanacaktır. " Cengiz Ultav, cep telefonu, notebook gibi taşınabilir elektronik cihazlarda kullanılabilecek yakıt pillerini yıl sonuna kadar geliştireceklerini anlattı.

Alıntı

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi