Bir önceki yazımda Joomla hakkında bir kaç temel bilgi vermiştim. Bu yazımda joomla'nın nasıl kurulacağını anlatacağım. Joomlayı kurmak için bir alan adı ve hostinge ihtiyacımız var. Alan adını ve hostingi sorunsuz istiyorsanız İhlas Telekom'u tavsiye ederim. Kuruluma geçelim.
Kurulum
Joomlanın türkçe son sürümünü şuradaki bağlantıdan indirebilirsiniz. İndirdikten sonra bir ftp programı aracılığı ile (tavsiye:cute ftp) joomla dosyalarını siteye gönderiyoruz. Hostunuz linux ise public_html klasörüne windows ise httpdocs klasörüne atınız. Attıktan sonra veritabanımızı oluşturalım. Linux hosting kullanıyorsanız siteninizin sonuna /cpanel windows kullanıyorsanız sitenin sonuna :8443 yazınız. Ardından mysql databases (mysql veritabanları) sekmesine tıklayıp yeni bir veritabanı oluşturuyoruz. Mysql kullanıcı adınız bilgiustam ise veritabanı adını bilgiustam_benimverim şeklinde gözükecektir. Bu işlemleri plesk panelindende bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Daha sonra web sitemize giriyoruz; site sizi installation bölümüne yönlendirir. Dil seçimi, lisans gibi bölümleri geçtikten sonra sizden veritabanı yapılandırmasını isteyecektir.
Veritabanı Türü: mysql
Sunucu Adı: localhost (%99 böyle olacaktır. )
Kullanıcı Adı: bilgiustam
Parola: benim şifrem
Veritabanı Adı: bilgiustam_benimverim
Bunları yaptıktan sonra ftp ayarlarınızı isteyecektir; bu kısmı daha sonra da yapmanız mümkündür. İleri seçeneğinden sonra admin panel şifresi ve mail adresinizi girip kurulumu bitirebiliriz. Kurulumu bitirdikten sonra ftp'ye girip installation klasörünü silmeniz gerekir; silmediğiniz takdirde siteniz online gözükmeyecektir. Evet kurulum bu kadar; admin paneline (bilgiustam. com/administrator) şeklinde girebilirsiniz. İlerleyen yazılarda modül paylaşımları ve bileşenler hakkında sizlere bilgi vereceğim.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.