Kanser çağımızın en önemli hastalıklarından biridir.   Tedavisi bir hayli zor olan bu hastalık gelişen tıp teknolojisi ve yeni tedavi yöntemleriyle durdurulabilir.   Fakat kimi zaman tedavi edilen kanserler yeniden nüksedebilirler.   Bilimadamları ve doktorlar yıllardır bu durumun nedenini araştırmaktadırlar.   Aradıkları cevabı bir laboratuvar faresi sayesinde bulan doktorlar hücrelerin kanserli olmadan önce bir tümör tarafından bozularak vücuda dağıldığını bulmuşlardır. Bozulan hücreler uyarılmayı geciktirerek yıllarca pasif bir şekilde beklerler ve daha sonra tümöre dönüşerek kansere sebep olurlar.

Araştırmacılar hücrelerin kötü tümör tarafından bozularak vücudun herhangi bir bölgesinde kansere neden olduğunu bilmekteydiler(Bu süreç  metastaz olarak bilinir). Örneğin göğüs kanseri akciğere sıçrayarak akciğer kanserine sebep olur. Fakat geneltanı metastazın tümörün gelişmesinin sonlarına doğru gerçekleştiği yönündedir.   Bu teoriye göre yokedilen tümörler metastazın engellenmesini sağlar fakat bu çoğu zaman geçersizdir. Son zamanlarda araştırmacılar küçük kanserli hücrelerin gelişme başlarında yayılarak pasif bir şekilde durduklarını düşünmektedirler. Bu teoriyi bir nesil fare ile test eden araştırmacılar düşüncelerinin doğruluğunu ispatlamışlardır.

http://sciencenow. sciencemag. org/cgi/content/full/2008/828/1

http://news. bbc. co. uk/1/hi/health/7586444. stm

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi