Volkswagen markası bugüne kadar hiç üretim yapmadığı ve yabancısı olduğu denilebilecek bir segmentte Amarok adı altında bir model üretti. Pick-Up denilen bu sınıf araçlar daha çok arazi işleri için tercih ediliyor. Volkswagen ise bu sınıfta çok tecrübeli olmasa da Amarok modelinde hem arazi de başarılı olmayı hem de şehir hayatına uyum sağlayabilecek kadar melez bir araç oluşturmayı amaçlamış.
Nitekim araç bu konuda geçer not almayı başarabilecek kadar kendisinden beklenileni yerine de getiriyor. Her ne kadar yeni girdiği bir segmentte olsa, Volkswagen Amarok markanın genel tasarım anlayışıyla üretilmiş ve markanın diğer modellerinde mevcut olan dizayn unsurlarına yer verilmiş.
Yeni bir araç sınıfına geçişinin nişanesi olarak Volkswagen, Amarok' ta yeni bir tasarım şekli yerine mevcut genel tasarım şekillerini kullanmayı uygun görmüş. Volswagen'in Amarok'ta mevcut tasarımı benimsemesi bazı çevreler tarafından da uygun görülmeyip eleştirilerin odağı olmuştu. Volkswagen Touareg modelinin arkası törpülenmiş bir versiyonu gibi durduğu çokça ifade edilmişti. Aynı şekilde Amarok için yeni bir tasarım ve yeni bir dizayn oluşturulmamış ve tabiri caizse Touareg modelinin bir klonu gibi dursa da pazara adım attığı andan itibaren çok başarılı işlere imza attı. Amarok her ne kadar pazarın yeni yetmesi gibi görülse de bu modelle birlikte Volkswagen, Amarok'ta bu toyluğu belli ettirmedi ve genç yaşına rağmen kısa sürede Pick-Up pazarının fenomeni haline gelmeyi başardı. Ve artık isterseniz bu olgun 'gence' daha yakından bakalım.
Dış Tasarım
Amarok Volkswagen markasının yeni bir segmente adım atışını simgelese de araç için tamamen yeni bir tasarım şeklinden bahsetmek pek mümkün değil. Farlar, ön ızgara gibi ön tasarımın bütünü markanın diğer modellerinin bir bileşimi gibi duruyor. Ancak diğer taraftan aracın her şeyden önce bir Pic-Up olması bu benzerlikleri göz ardı etmeyi sağlayabiliyor. Artık sadece iş konusunda değil hobi amaçlı olarak da kullanılmaya başlanan Pick-Up tipi araçlar arabasında estetiğe daha çok önem veren kişiler için de çok cazip bir seçenek oluşturuyor. Bu yönden ele alındığında Volkswagen Amarok hobi amaçlı olarak da kullanılabilecek en iyi araçlardan biri tanesi. Arazi de sert şehir içinde zarif ve tutumlu bir araç olan Amarok işi ve prestiji bir arada sunan bir araç.
Çekici bir yapıya da sahip olan Amarok ayrıca pratik de bir araç. Araziye yolu daha çok düşenler ve arazide vakit geçirenler düşünülerek yapılan ve aracın arka kargo kapağının içine entegre edilmiş iş aletleri sayesinde hızlı bir şekilde kapağın içine gizlenmiş aletleri çıkartabilmek mümkün. Böylelikle aracın kargo bölümünün içine girmeye gerek kalmadan ve kargo bölümünde oluşabilecek olası herhangi bir karışıklık da önlenerek araçta düzen sağlanmış olunuyor. Ayrıca aracınızla motosiklet benzeri bir araç taşımak isterseniz Amarok da özel halat bağlama yerleri bulunuyor ve motosiklet biraz uzunsa da arka bagaj kapağı indirilip özel metal bir aparatla aracın kapasitesi arttırabilmek mümkün. Amarok modelinin kargo kapasitesi 948 kg olarak belirlenmiş.
Aracın boş ağırlığı ise 1, 872-2, 119 kg arasında. Volkswagen Amarok aracının tasarımında diğer dikkat çekici unsur olarak çamurluklar gösterilebilir. Daha çok şehirli görüntüsü veren kardeşi Touareg'e binaen Amarok modelindeki ön ve arka çamurluklar oldukça büyük yapıda tasarlanmış ve buna bağlı olarak Amarok oldukça kaslı ve kendinden emin bir arazi modeli görüntüsü çiziyor.
Aracın diğer önemli bir tasarım unsuru ise farklı jant seçenekleri. Farklı isteklere ve zevklere uygun olarak seçilebilen jantlar sayesinde Volkswagen Amarok modelinin tasarımı kombine hale getirilebilmekte. Sanatsal yönleriyle güçlü duygular hissettirebilen Amarok teknik detaylarıyla da büyük ilgi çekiyor. Volkswagen Amarok nihayetinde bir Pick-Up modeli olduğu için haliyle fazlaca uzun ve önden arkaya toplam uzunluğu 5254 mm gibi büyük bir rakama erişebiliyor. Arka koltukların diz mesafesine de olumlu etki eden bu uzunluk oranı sayesinde ayrı olarak yüksek kapasiteli bir kargo bölümü (948 kg ve üzeri) de sunulmuş oluyor. Bu arka bölüm üstü açık olarak taşıma işlerinde kullanılabileceği gibi istenildiği takdirde gerekli donanım takılarak arka bölümün tümü kapatılabiliyor ve çeşitli uygulamalar için kullanılabilecek normalden uzun bir Croossover araç oluşturulmuş oluyor. Volkswagen Amarok'ta sunulan genişlik değeri ise 1954 mm. Neredeyse 2 metreye yakın bir dingil açıklığı sunan Amarok, bu sayede her tülü set, kaya ve taşlı yol koşulunda engelleri kolayca aşabiliyor ve yoluna emin bir şekilde devam edebiliyor. İş kolaylaştırıcılığında Pick-Up modellerinin eline su dökülemez. Ayrıca sosyal statüyü belirleyen araçlar olma gibi üstün özellikleri de bulunmakta. Bu yönleriyle Pick-Up modeller diğer araçlara göre daha yüksektirler. Volkswagen Amarok'ta sunulan 1834 mm yükseklik oranı sayesinde Volkswagen Amarok ayrıca kişisel bir tatmin aracı olduğunu da böylelikle pekiştirmiş oluyor. Hadi şimdi de aracın ön koltuğunu kapmak için çabucak aracın içine girelim.
İç Tasarım
Amarok'ta dış tasarım da olduğu gibi iç tasarımı da genel ve sade. Kullanılan koltuklar ve diğer Volkswagen modellerini hatırlatan cinsten. Ön konsolda ki ayrıntılar Touareg'i tekrar anmamıza vesile olan benzerlikler taşıyor. Arka koltuklar da aynı şekilde herhangi bir Volkswagen modeliyle aynı üretim bandını paylaşmış gibi sadelikten yana tavır takınmaktalar. Tüm bu benzerliklere rağmen Amarok diğer pek çok Volkswagen modelinde olduğu gibi yolcularına konforlu bir yolculuğu vaadediyor. Ön konsolu sade bir şekilde dizayn edilmiş olan aracın orta konsoluna bir CD çalar yerleştirilmiş ve iklimleme aygıtlarının hemen üstte monte edilmiş olmasıyla sade bir Volkswagen görüntüsü elde edilmiş. Üst donanım seçeneğinde ayrıca fonksiyonel bir bilgi ekranı da mevcut. Bu haliyle Amarok herhangi bir Pick-Up modelinin içinde yolculuk ediliyormuş gibi bir hava veriyor ve çokta bir yabancılık hissettirmiyor. Orta konsola içecek tutacakları yerleştirilerek pratiklik de sağlanmış. Üç kollu bir direksiyon sistemi kullanılmakla beraber göstergeler de sade analog olarak tasarlanmış. Araç 5 kişi için rahat ve konforlu bir yolculuğu standart olarak sunuyor. Amarok'ta daha fazla konfor özellikleri sunulmakla beraber üst donanım seçildiği takdirde fiyatta da değişiklikler olabiliyor. Üst donanım paketinde ayrı olarak yağmur sensörü, otomatik kararan dikiz aynası, yolcu hava yastığı , klima ve yükseklik ayarlı halojen farlar gibi lüks donanımlar standart sunuluyor. Ve artık son olarak aracımızın motoruna bakabiliriz.
Motor&Fiyat
Volkswagen Amarok fiyata göre 2WD veya 4WD yani 2 çeker veya 4 çeker şeklinde seçilebiliyor. Araçta 2 litre hacimli TDI motor kullanılıyor. 163 ile 180 Beygir güç paketleri arasında ve vergi ödemeleri göz önünde bulundurularak seçilebiliyor. 400 Nm gibi tatminkar bir tork değeri sunan araç arazi de hayli başarılı bir yaklaşım sergiliyor. Öte yandan Amarok arazi için elverişli olduğu kadar günlük işler için kullanıldığında da başarısını yakıt tüketiminde bu sefer yakıt tüketiminde kanıtlıyor. Düşük yakıt sarfiyatında bulunan araç, 100 km'de 6 litre ile 10 litre arası yakıt tüketiyor. Volkswagen Amarok'un son hızı 181km/saat olarak belirlenmiş ve Amarok hayli hızlı da bir araç.
Aracın fiyatı değişik donanım paketlerine göre değişiklik göstermekle beraber müşterinin özel isteğine bağlı olarak araçta yapılan değişimlerde fiyatın değişmesinde rol oynuyor. En düşük donanım paketinde aracın fiyatı 55, 000 TL civarı gezinirken en yüksek donanım paketinin seçimine bağlı olarak aracın fiyatı 65, 000 TL'nin üzerine çıkabiliyor.
Aşağıda ki videodan Amarok'un Range Rover Evoque modelini rahatlıkla çekebildiğini izleyebilirsiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.